Verbind je met ons

EU

Controversiële denktank #ODF ondervraagd door Poolse overheid

DELEN:

gepubliceerd

on

Poolse veiligheidsdiensten zijn een onderzoek gestart naar de Open Dialogue Foundation (ODF) na ernstige beschuldigingen over de financiering ervan. schrijft James Hipwell.

De Poolse regering is een onderzoek gestart naar de Open Dialogue Foundation (ODF), een controversiële denktank met een kantoor in Brussel, na het vinden van bewijs dat de organisatie mogelijk financiering heeft ontvangen van "offshore belastingparadijzen" en "criminele oorsprong".

Op zijn website noemt de ODF zichzelf een mensenrechtenorganisatie, maar is eerder beschuldigd van het exploiteren van een "beeldreinigingsdienst" voor criminelen, dankzij het opkomen voor de beruchte fraudeurs Mukhtar Ablyazov en Veaceaslav Platon.

Nu heeft de Poolse interne veiligheidsdienst een onderzoek geopend naar wie de organisatie financiert, en beweert dat de informatie die het over haar donoren verstrekt "niet overeenkomt met de werkelijkheid".

In augustus werd de president van de ODF, de Oekraïense activist Lyudmyla Kozlovska, op verzoek van de Poolse autoriteiten uit de EU gezet.

Ze heeft beweerd dat dit een politiek gemotiveerde wraakactie was voor een bericht op sociale media van haar Poolse echtgenoot, Bartos Kramek, waarin hij opriep tot de omverwerping van de Poolse regering.

De Poolse autoriteiten hebben echter volgehouden dat hun besluit was gebaseerd op "ernstige" zorgen over de financiering van ODF.

advertentie

Afgelopen vrijdag (23 november) onthulde Stanisław Żaryn, een woordvoerder van de chef van de Poolse veiligheidsdiensten, dat de National Revenue Administration (NRA) een inspectie had uitgevoerd in de ODF en zorgwekkende onregelmatigheden had ontdekt.

Hij zei: "Volgens de documenten van de Stichting waren de meeste fondsen die naar haar werden gesluisd afkomstig van mensen die lid waren van de autoriteiten van de Stichting of van personen en bedrijven die aan hen gelieerd waren."

Ze ontdekten echter dat er ook fondsen waren uit "andere bronnen".

De Poolse autoriteiten concentreerden zich met name op een mysterieus bedrijf dat eigendom was van Kramek, Silk Road Biuro Analiz i Informacji genaamd, dat geld had gestort in de ODF, terwijl het ook geld ontving van bedrijven in het VK.

Deze Britse bedrijven waren op hun beurt eigendom van entiteiten die waren geregistreerd in beruchte offshore belastingparadijzen, waaronder de Seychellen, Belize en Panama.

Onderzoek door de Poolse media heeft de Britse bedrijven geïdentificeerd als Stoppard Consulting LLP en Kariastra Project LP – beide opgericht in Schotland.

Volgens Zaryn hadden ze het bedrijf van Kramek meer dan 1.27 miljoen dollar betaald.

Hij voegde eraan toe dat de NRA van mening was dat deze fondsen, die uiteindelijk in de ODF werden gestort, "misschien van criminele oorsprong waren".

Kramek gaf toe dat de financiering voor de ODF afkomstig was van offshore-bedrijven. "Bedrijven in belastingparadijzen is niet bij wet verboden", zei hij. "Kortom, het geld dat de Stichting op deze manier heeft ontvangen, komt uit volledig legale bronnen, het komt noch van Vladimir Poetin, noch van Pablo Escobar."

Het onderzoek werd aangekondigd terwijl Kozlovska gastheer was van een panel bij de Verenigde Naties in Genève over mensenrechtenschendingen.

De avond ervoor had ze vragen gekregen over de mysterieuze financiering van de ODF tijdens een evenement in het Britse Lagerhuis, waar ze spreker was.

Aan Kozlovska vroeg een journalist: “Een van de dingen die ik niet begrijp, is waarom Open Dialogue Foundation niet meer doet om te proberen een deel van de speculaties te stoppen met betrekking tot de diensten die jij en het bedrijf Silk Road van je man verleenden. Stoppard Consulting... en wat voor werk je hebt geleverd aan het Kariastra-project.'

"Gezien het feit dat Silk Road een substantiële donor is van het Open Dialogue-project, weigert u details te publiceren over hoe Silk Road wordt gefinancierd en dit heeft geleid tot negatieve speculaties over de exacte aard van die relatie.

In haar reactie zei Kozlovska: “Met betrekking tot Silk Road, ons familiebedrijf, dit is een privébedrijf en eigenlijk hadden we een aantal verschillende soorten rapporten voor de Poolse autoriteiten, en verschillende soorten onderzoeken, en alle informatie werd verstrekt.” Vervolgens verwees ze de journalist naar de website van ODF voor meer informatie.

Vorige maand werd de ODF door het Roemeense EP-lid Andi Cristea beschuldigd van het opereren als lobbybedrijf voor enkele van de criminelen die het heeft verdedigd, waaronder de Moldavische fraudeur Veaceaslav Platon en Mukhtar Ablyazov, die ervan wordt beschuldigd meer dan 5 miljard dollar te hebben gestolen van de BTA-bank in Kazachstan. , waarvan hij voorzitter was, waarbij de fondsen werden overgeheveld naar een netwerk van offshore-entiteiten.

vertelde Cristea EU Reporter: “Met betrekking tot financiering publiceert Stichting Open Dialog jaarverslagen over haar financieringsbronnen, volgens de geldende regelgeving. Als deze berichten niet in overeenstemming zijn met de werkelijkheid, heeft dat juridische gevolgen voor de Stichting, maar ook gevolgen voor haar imago en geloofwaardigheid.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending