Verbind je met ons

Voorpagina

Niet Europa: #Oekraïne legt "geordende" sancties op tegen #Rusland

DELEN:

gepubliceerd

on

Volgens de recente verklaring van EP-lid Rebecca Harms, in de nasleep van agressie in de Zee van Azov de De Europese Unie bereidt nieuwe sancties tegen Rusland voor. In de tussentijd zal er waarschijnlijk een schandaal uitbreken in Oekraïne vanwege sancties "Oekraïense stijl". Ondanks alle beperkingen opgelegd door Kyiv tegen het agressorland, Russische ondernemingen blijven winst op het grondgebied van Oekraïne. Vooral de situatie op het gebied van transport in de spoorweg sector is het meest ingewikkeld. Het blijkt dat de sancties zijn "bevolen" door het Russische bedrijfsleven

Volgens een bron van het Oekraïense monopolie PJSC Ukrzaliznytsia zijn door Oekraïne opgelegde sancties tegen de Russische spoorwegmaatschappijen bevolen en voorbereid met actieve hulp van invloedrijke Russische zakenlieden. Er is gesuggereerd dat er alleen sancties werden opgelegd tegen bepaalde structuren die klanten in Oekraïne en Rusland hadden verloren. Na het opleggen van deze sancties maakten de meeste ladingeigenaren gewoon gebruik van de diensten van andere Russische bedrijven. Maar het punt is dat die lobbyisten die voorstander zijn van sancties van de Russische Federatie nu in de schuld staan ​​bij Kiev voor hun hulp in de strijd tegen hun concurrenten.

"Deze sancties werden aangeboden door een van de grootste Russische spoorwegmaatschappijen - Federal Freight Company (FFC). Het hoofd van het bedrijf, Aleksei Taicher, hielp bij het maken van de eerste lijsten. Later lobbyde hij met behulp van zijn connecties in het Oekraïense regeringsleger voor de benoeming van zijn persoon. voor de functie van directeur vracht en logistiek in Ukrzaliznytsia. Maksim Kushnirchuk werd het hoofd van deze afdeling  voordat een lijst voor de tweede fase van het opleggen van sancties in 2017 werd gemaakt. Nadat deze lijst was samengesteld en nadat hij de taak had vervuld, stopte Kushnirchuk vrijwillig", - beweerde een anonieme bron uit Ukrzaliznytsia.

De bron voegde er ook aan toe dat de Russische wagens door Oekraïne blijven rijden en winst opleveren voor hun eigenaars in de Russische Federatie. Volgens Viacheslav Konovalov, expert van de publieke organisatie Europatrol, is er tegenwoordig een enorm tekort aan goederenwagons in Oekraïne. Meestal is dit tekort kunstmatig. Daarom blijven de Russische wagons rijden in Oekraïne.

“In Izmail zie je bijvoorbeeld veel van die zogenaamde Russische wagons op de vracht netwerk - eenen dey nummers laten zien dat ze zijn geregistreerd als Oekraïens... De wagons zijn geregistreerd als Oekraïens omdat er een tragisch tekort aan wagons is in Oekraïne”- zegt Konovalov.

De Europese Unie kan de autoriteiten van Kiev beschuldigen van medeplichtigheid, rekening houdend met het feit dat de wagons van het agressor-land nog steeds in Oekraïne rijden. Volgens de bron uit Ukrzaliznytsia zijn selectieve sancties op de een of andere manier nuttig. Dankzij deze aanpak slaagde Kiev erin om Russische zakenlieden om te kopen die hoge kantoren in Moskou bezoeken, hoewel het nog niet duidelijk is hoe dergelijke connecties zullen worden gebruikt.

advertentie

De Federal Freight Company staat duidelijk in het krijt bij het Oekraïense bestuur, aangezien het niet toelaten van haar Russische concurrenten op de Oekraïense markt een enorme winststijging voor dit bedrijf met zich meebrengt.

Volgens de voormalige vice-minister van infrastructuur in Oekraïne, Vladimir Shulmeister, zijn sancties in Oekraïne instrumenten voor bedrijfsoorlogen. Hoe dichter u bij de autoriteiten staat, hoe meer kans u heeft om uw concurrenten op de markt uit de weg te ruimen.

"Als je nu naar de gesanctioneerde bedrijven kijkt, blijf je je afvragen hoe ze op die lijst zijn gekomen? En ze zijn daar gekomen omdat deze bedrijven leveranciers zijn van iets dat concurrerend is met andere Russische bedrijven. En om van een concurrent af te komen, zet hem gewoon op een sanctielijst", - zegt Schulmeister.

Wie wordt gesanctioneerd?

Volgens een bron bij PJSC Ukrzaliznytsia was de belangrijkste concurrent van de Federal Freight Company de Russian First Freight Company (Freight One): het is het grootste bedrijf op dit gebied in de Russische Federatie met een vloot van 170,000 wagons. Een andere concurrent was haar dochteronderneming JSC Freight One in Oekraïne. Nu is dit bedrijf in Oekraïne volledig uitgesloten van doorvoer, import en export. Nadat Freight One Oekraïne had verlaten, begonnen vrachteigenaren gebruik te maken van de diensten van constructies die waren aangesloten bij de Federal Freight Company; met name de diensten van LLC Zhefko Ukraine, die zich positioneert als een Franse onderneming. Echter, in werkelijkheid, volgens de informatie van de officiële website van de Federal Freight Company, Zhefko Ukraine is aangesloten bij JSC Federal Freight Company.

Daarnaast werden ook JSC Sberbank Leasing, SG-Trans, OilTransService, First Freight Company, Promtransinvest, First Freight Company in Ukraine, Rail 1520 Service, Agrocomplex, Aston Food en Foods Ingredients gesanctioneerd. Het is interessant dat tijdens de tweede fase van sancties de FFC van Aleksey Taicher werd opgenomen in de lijst met sancties. Waarom pas nu en niet sinds 2015?

De bron bij Ukrzaliznytsa legde uit dat zo'n stap inderdaad belangrijk was. Na de eerste fase van sancties was het moeilijk te vermoeden dat FFC samen met de Oekraïense autoriteiten plannen had gemaakt tegen Russische bedrijven, omdat de sancties in 2015 geen gevolgen hadden voor een aantal grote Russische ondernemingen. In de tweede fase werden veel meer spoorwegvervoersbedrijven op de Oekraïense markt gesanctioneerd. Het was dus uiterst riskant om niet op de lijst met sancties te staan. Bovendien heeft de vermelding op de lijst het bedrijf geen schade berokkend. Dit is dus de reden.

"De Federal Freight Company huurde wagens van het bedrijf UVZ-Logistic, een transportdochter van het Uralvagonzavod-bedrijf. Vorig jaar werden op bevel van de Russische president Poetin UVZ-Logistic en Uralvagonzavod overgedragen aan het staatsbedrijf "Rostec". De laatste ging verder met de zaak om erachter te komen waarom de ongunstige wagenhuurovereenkomst werd gesloten en uiteindelijk van Federal Freight Company werd verlangd om het rollend materieel terug te geven. Zo wist de Bundesfreight Maatschappij van tevoren dat ze de wagons zouden moeten terugbrengen. Bijgevolg betekende een sanctie niets voor het bedrijf, omdat het maar heel weinig wagens had van zijn eigen. Maar in plaats daarvan heeft de FFC een aantal aangesloten bedrijven in Oekraïne, die dankzij de sancties van 2015 tot 2018 een enorm klantenbestand hebben gekregen dat voorheen gebruik maakte van de service van Freight One en andere Russische concurrenten van Federal Freight Company, ” - de bron uitgelegd.

Volgens de bron konden de Oekraïense autoriteiten niet openlijk schandalige deals sluiten met de Federal Freight Company. Het bedrijf had immers sinds 2014 enkele transportbelangen in de bezette Krim. Vervolgens leverde het bouwmaterialen voor de bouw van de Kerch-brug en vervoerde het in de periode van 2015 tot 2016 bijna 70 duizend ton vracht. En het ergste is dat het munitie leverde aan de separatisten in DPR en LPR in het oosten van Oekraïne. Als westerse partners hier achter zouden komen, zou Oekraïne er niet mee wegkomen. Maar het helpen van de Federal Freight Company heeft natuurlijk ook enkele voordelen, die mogelijk opwegen tegen het risico van verlies van hun reputatie.

Wie is tenslotte Aleksei Taicher? Volgens de uitgever van Kommersant had hij goede zakelijke banden met de voormalige vice-president van OJSC Russian Railways Salman Babayev.

Ze hadden eerder samengewerkt in de First Freight Company, eigendom van oligarch Vladimir Lisin.

Bovendien is de partner van Aleksey Taicher in een ander bedrijf, SG-Trans, de zoon van de heer Babayev.

Het blijkt zelfs dat meneer Taicher inderdaad een zeer hooggeplaatste zakenman is. Rekening houdend met het feit dat de Federal Freight Company een 100% dochteronderneming is van de Russische Spoorwegen, dan moet Oekraïne de "achterdeur" naar de kantoren van het topmanagement van de Russische reus is geen slechte manier om nuttige informatie uit de hoogste kringen te halen. Het is bekend dat de leiding van de Russische Spoorwegen bestaat uit politieke figuren en wordt geleid vanuit het Kremlin.

Misschien moeten westerse partners zich niet haasten om Oekraïne uit te schelden voor dubbele standaarden bij sancties tegen Russische bedrijven. Als eindelijk wordt bevestigd dat, dankzij de hebzucht van het Russische kapitaal en dankzij de vooruitziende blik van het Oekraïense bestuur, de "Trojaanse paard" werd ingebracht in de politieke omgeving van de Russische Federatie, zullen de organisatoren van deze operatie worden beloond. Maar we kunnen niet hetzelfde zeggen over meneer Taicher.

Het is onwaarschijnlijk dat deze heer een schouderklopje krijgt voor zijn wedstrijd tegen het thuisland. Mochten de bevoegde autoriteiten doordringen dat het bij dit plan niet alleen gaat om persoonlijke verrijking maar ook om politiek, dan zullen de persoonlijke vooruitzichten van de topmanager erg vaag zijn!

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending