Verbind je met ons

Voorpagina

Mob heerschappij in de hoofdstad van #Oekraïne!

DELEN:

gepubliceerd

on

 

Tijdens mijn reis naar de hoofdstad van Oekraïne – Kiev, was ik geschokt toen ik het transport in de straten van het grootste land van Europa zag instorten. De angstaanjagende files die verband houden met de sneeuwstormen van midden november zijn niet het eerste geval van een volledig falen van de infrastructuur van deze megapolis om aan haar behoeften te voldoen. Deze situatie deed zich al midden in de zomer voor, toen wegen en ondergrondse gangen volledig onder water stonden.

Mijn Oekraïense vrienden vertelden me dat in februari 2018 een van de belangrijke transportbruggen in Kiev eenvoudigweg instortte, waardoor de beweging erop werd lamgelegd. Het resultaat was dat de lokale autoriteiten in plaats van een volledige reconstructie de brug eenvoudigweg met de pijlers ondersteunden. Het ziet er enorm griezelig uit…

Na de revolutie van 2014 hebben de Oekraïense autoriteiten duidelijk de koers richting Europese integratie bepaald. Europese politici steunden het streven van Oekraïners om de hervormingen van hun land te veranderen en verleenden macrofinanciële steun aan de nieuwe Oekraïense regering. Het nieuwe samenwerkingsprogramma voorziet in de uitgifte van 1 miljard euro aan kredietfondsen aan Oekraïne. De voorwaarden voor de ontvangst ervan zijn echter eenvoudig: geld wordt uitgegeven voor een lange termijn (15 jaar!) Tegen een minimumtarief van EURIBOR + 0,2%, dat wil zeggen bijna gratis.

De ontwerpbegroting van de EU voor 2021-2027 voorziet in een stijging van de uitgaven voor buitenlands beleid. De kosten zullen oplopen tot 123 miljard euro. Het geld zal worden besteed aan hulp aan de staten van het “onmiddellijke nabuurschap met de EU”, inclusief Oekraïne.

advertentie

Volgens de “Corruption Perception Index” scoorde Oekraïne in 2017 30 punten van de 100 mogelijke punten en stond het op de 130e plaats van 180 landen. Het blijkt het meest corrupte land van Europa te zijn. Er is een logische vraag: naar wiens zakken zal het geld dat de EU in Oekraïne heeft gestort, worden gestort, inclusief dat voor zijn infrastructuurprojecten?

Kiev is de hoofdstad van Oekraïne met ongeveer 4 miljoen inwoners. De burgemeester van Kiev is de voormalige wereldberoemde bokser Vitali Klitschko, die volgens geruchten de presidentiële ambities in 2014 heeft laten varen, in ruil voor steun bij de gemeenteraadsverkiezingen voor de post van burgemeester van Kiev.

Volgens de bekende journalist Yuri Butusov bezit Vitali Klitschko niet de echte macht in Kiev, maar vervult hij slechts een representatieve functie. De verantwoordelijke stadsmanager is in feite Vadim Stolar. Hij geeft precies aan wat en wanneer Klitschko iets moet doen. De meeste interesse van Stolar ligt op financieel gebied. Klitschko maakt zich geen zorgen over de problemen van de ineenstorting van de transportsector, zolang het onmogelijk is om financieel of politiek kapitaal te verdienen en te ontvangen. Het betekent dat de enige trigger die hem tot iets kan dwingen het bevel van Stolar is, of bepaalde schandalen en druk van de kant van de gemeenschap.

Vadim Stolar is een interessant personage. Hij wordt toegeschreven aan de zwendel met het bouwbedrijf Elita-centrum, waardoor honderden mensen zonder huisvesting kwamen te zitten. In de vroege jaren 2000 begon de massale woningbouw in Oekraïne. Elita-centrum was een van de bekendste projecten, waarmee ongeveer anderhalfduizend mensen geld ophaalden voor een totaal van bijna $ 75 miljoen. En toen – verdwenen. Vadim Stolar werd beschuldigd van deze misdaad, maar hij ontkende zijn betrokkenheid bij het plan. Bij de rechtbank was hij... een getuige. Alle schuld werd op zijn partner Alexander Shakhov-Volkonsky gelegd, en alleen hij werd gestraft voor dit gedoe. Er werd gezegd dat Stolar hielp de bestraffing van beschermheren in de leiding van wetshandhavingsinstanties in Oekraïne te voorkomen.

Het Oekraïense portaal Stem van Oekraïne publiceerde een artikel dat Vadim Stolar de volgende zwendel aan het plannen was met een gebouw genaamd Kiev slimme stad. Het project ging van start in 2015 en was gericht op het implementeren van IT-oplossingen voor het verbeteren van de stedelijke infrastructuur. Na een analyse van de kosten van een ‘slimme stad’ kwamen journalisten tot de conclusie dat honderden miljoenen hryvnia nergens werden uitgegeven. Een normale praktijk voor Europese steden – een elektronisch ticket dat sindsdien nooit meer is ingevoerd – kostte de burgers van Kiev bijvoorbeeld ongeveer 500 miljoen UAH. Het artikel is om onbekende redenen verwijderd van de website van de bron.

Bovendien staat Stolar achter de schandalige aanleg van de oever van de Dnipro-rivier, een van de belangrijkste 'slagaders' van het land die de hoofdstad van Oekraïne, en Oekraïne zelf, in twee delen verdeelt. Vanwege de schending van de water- en landwetgeving van Oekraïne voltooide Vadym Stolar bijna het wooncomplex "Solar River" aan de oevers van de Dnipro-rivier. De 'ceremoniële' burgemeester van Kiev, Klitschko, beloofde de bouw te bevriezen, maar kort voor de verkiezingen werd de bouw hersteld. Een dergelijk grootschalig project zou echter niet zijn voltooid zonder enige aanzienlijke invloed van Stolars kant op het kantoor van de grootstedelijke burgemeester. Schandalige bouwplannen zullen tegen het einde van het jaar in werking treden, ondanks alle publieke protesten.

In zijn portefeuille heeft de grootstedelijke financiële 'wheeler-dealer' ook zijn eigen bankzwendel waaraan hij 13.3 miljoen euro heeft weten te verdienen, en volgens sommige andere insiders 55 miljoen euro. Het gebeurde als gevolg van fraude met Converse Bank. Dit geld is feitelijk gestolen van een buitenlandse investeerder. Het plan was als volgt: de partners van de eigenaar van de Russische bank, Volodymyr Antonov, integreerden namens de aandeelhouders van de bank Vadim Stolar in het hele bankbeheersysteem. Zij waren niet alleen aandeelhouders, maar ook topmanagers van de bank. Zo werd alles op de bank onder controle gebracht. Ze brachten enorme sommen geld op, en de bank zelf werd herschreven op de slechte mensen. Toen begonnen ze 17 miljoen euro van Volodymyr Anotonov te eisen om terug te geven aan de bank. Antonov betaalde niet en het bankmanagement werd overgedragen aan Vadim Stolar.

Toen in Oekraïne, als gevolg van de economische crisis, een groot faillissement op de loer lag, kwam ook Vadim Stolar in deze situatie als winnaar uit de bus. Volgens Alexander Dubinsky, een bekende journalist in Oekraïne, hield Stolar rechtstreeks verband met de ‘val’ van Khreschatyk-bank. Voor de sluiting sloot Stolar daar een hoogrentende lening voor onverkochte appartementen. De hypotheekrente werd geschat op 3,5 duizend dollar met het feit dat de werkelijke prijs 1-1,2 duizend dollar is.

Ondertussen ontvouwde zich een ander businessplan, waarvan het onderzoek in 2015 werd uitgevoerd door journalisten van het Oekraïense anticorruptieprogramma Ons geld. Volgens dit onderzoek verkocht het bedrijf "Imat-old" in 2011 10 ton brandstof aan de staatsreserve van Oekraïne. De te veel betaalde bedragen, in vergelijking met de marktprijzen, werden geschat op bijna 20 miljoen UAH. En na drie jaar werd duidelijk dat de brandstof schadelijk was voor het gebruik. De enige concurrent van “Imat-old” op de veiling werd gepresenteerd door de firma “Legendas-M”. Beide bedrijven waren fictief, de eigenaar van de tweede was de trustee van de ons al bekende Vadim Stolar. En een van de garanten van de bedrijfswinnaar bij het verkrijgen van leningen bleek dat Stolar zichzelf was!

In hetzelfde jaar verkocht een andere firma – VKP LLC “SKB” – brandstof aan de staatsreserve voor een bedrag van 42 miljoen UAH. Drie jaar later bleek dat niet voldoende te zijn. En in dit geval werd vastgesteld dat de garant van LLC bij het verkrijgen van leningen Stolar was.

Stolar veranderde, afhankelijk van de politieke kenmerken, herhaaldelijk van politieke overtuiging, maar bleef in elke situatie in het land dicht bij de macht. Door “vriendschap” met de huidige burgemeester bevond Stolar zich in de directe omgeving van de voormalige burgemeester van Kiev, Leonid Chernovetsky. Stolar was goede vrienden met de zoon van Tsjernovetski, die in 2016 in Spanje werd vastgehouden wegens het witwassen van geld.

Journalisten van het "Scheme" -programma hebben vastgelegd dat de burgemeester van Kiev, Vitali Klitschko, een privévliegtuig naar Napels vloog, vergezeld van Vadim Stolar. Na de release van dit verhaal op de hoofdredacteur van het gezaghebbende programma, Natalia Sedletska, begon daarna de druk van de kant van wetshandhavingsinstanties. Alleen de tussenkomst van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stopte de acties van wetshandhavingsinstanties, die bronnen van anticorruptieonderzoeken door een journalist en redactie van de "Scheme" verhinderden van mogelijke openbaarmaking.

Stolar heeft kennelijk beslag gelegd op de legale en 'schaduw'-financieringsstromen, die naar de verbetering van de stad, de woningbouw en de infrastructuur gingen. Met dergelijke administratieve middelen is het voor Stolar niet moeilijk om land te verkrijgen voor zijn eigen bouwprojecten, wat hem hielp een leidende positie in te nemen onder de ontwikkelaars in Kiev.

Volgens recente rapporten is Vadym Stolar van plan om 10 nieuwe winkelcentra te bouwen in 10 districten van Kiev. Het is onduidelijk hoe de grootstedelijke infrastructuur zoveel nieuwe transportladingen zal kunnen weerstaan.

De “grijze kardinaal” van het stadhuis van de stad heeft sinds 2015 invloed gehad op alle beslissingen die door het stadhuis van Kiev zijn genomen. Sommige mensen houden zich bezig met de toewijzing van land, anderen – door een stormachtige activiteit op bouwplaatsen te simuleren, en ten derde – door rollovers en door gebruik te maken van het deel van de toegewezen financiering. En de vierde – door de dekking van krachtige activiteiten bij het parket en de wetshandhavingsinstanties.

Sommige mensen houden zich bezig met de toewijzing van land, andere mensen simuleren een stormachtige activiteit op bouwplaatsen, waarbij ze gebruik maken van de toegewezen financiële middelen en dekking bieden voor krachtige activiteiten bij het openbaar ministerie en bij wetshandhavingsinstanties.

Een soortgelijke unie van gevestigde belangen zoals politieke elites, zakenelites, wetshandhavers en staatsautoriteiten wordt in de Italiaanse taal gewoonlijk eenvoudigweg ‘maffia’ genoemd. En deze maffia wordt gevoed ten koste van Europese investeringen in Oekraïne. Kiev bereikt niet het niveau van de slimme steden van aangrenzende westerse mogendheden. Onder het huidige controlesysteem, wanneer de autoriteiten feitelijk in handen zijn van criminele bazen, mogen geen positieve ontwikkelingen in deze richting worden verwacht.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending