De Bulgaarse #GERB steunt Weber als EPP #Spitzenkandidat in de 2019-verkiezingen van het Europees Parlement

| November 8, 2018

De centrumrechtse GERB-partij van Bulgaarse premier Boiko Borissov steunt de Duitse Manfred Weber (foto, rechts) om het volgende hoofd van de Europese Commissie te zijn, GERB-parlementair leider Tsvetan Tsvetanov (Foto, links) zei tijdens een ontmoeting met Weber op 7 november, schrijft

Een GERB-delegatie onder leiding van Borissov zit in de Finse hoofdstad Helsinki voor de conferentie van de EU-brede Europese Volkspartij die haar spitzenkandidat voor de 2019-verkiezingen voor het Europees Parlement moet kiezen. Het besluit wordt op november 8 verwacht.

Tsvetanov en burgemeesters van Bulgaarse steden gekozen op GERB-kaartjes ontmoetten Weber, momenteel het hoofd van de EVP-fractie in het Europees Parlement.

"Jarenlange ervaring is van onschatbare waarde voor de EU bij het aanpakken van de huidige uitdagingen waarmee de Unie wordt geconfronteerd, zoals veiligheid, migratie en Brexit. Bovendien ben je ook een goede vriend van Bulgarije, "vertelde Tsvetanov aan Weber, volgens een verklaring van GERB.

"Het belangrijkste is om resultaten te bereiken ten behoeve van de burgers en daarom verwelkom ik de inspanningen van de staat en de lokale autoriteiten in Bulgarije om de kwaliteit en levensstandaard van de mensen te verhogen," zei Weber, volgens de uitspraak.

Weber zei dat hij tijdens zijn bezoeken aan Bulgarije, met Borissov en Tsvetanov, ervan overtuigd was dat Bulgarije de buitengrens van de EU goed beschermde en bijdroeg aan de veiligheid van alle Europese burgers.

"Ik ben ervan overtuigd dat de goede resultaten van de Europese verkiezingen een goede springplank zullen zijn voor de lokale stemming in Bulgarije later in 2019," zei Weber, en sprak zijn dank uit voor de steun van de Bulgaarse delegatie van GERB voor zijn kandidatuur.

Weber heeft de steun van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz. Zijn rivaal is de voormalige Finse premier Alexander Stubb.

De hartelijkheid in de Bulgaarse steun voor Weber staat in contrast met de spanningen in oktober toen Weber tot de top EU-figuren behoort om het land te bekritiseren door de moord op tv-presentator Viktoria Marinova te koppelen aan de ondergeschikte staat van mediavrijheid in Bulgarije. Uit een Bulgaars onderzoek bleek dat de moord op Marinova niet aan haar werk was gekoppeld.

Borissov, geïrriteerd door de kritiek op zijn land, liet doorschemeren op het moment dat zijn partij haar steun aan Weber zou intrekken. Hij zei dat hij de kwestie zou bespreken in Helsinki voor het 7 en het 9 november EVP-congres.

Comments

Facebook reacties

Tags: , ,

Categorie: Een voorpagina, EU, Europese verkiezingen, Europees parlement

Reacties zijn gesloten.