Verbind je met ons

Antisemitisme

Verklaring van eerste vicevoorzitter Frans Timmermans en commissaris Věra Jourová op 80th anniversary van #Kristallnacht (Night of Broken Glass)

DELEN:

gepubliceerd

on

Morgen (80 november) is het 9 jaar geleden dat de levens en geschiedenis van de Joden in Europa in één nacht voor altijd veranderden. Het door de staat gesteunde antisemitisme van het naziregime leidde tot de moord op joden, het in brand steken van synagogen en de plundering van bedrijven en joodse huizen in joodse handen.

Around thirty thousand Jewish people were deported during the ‘Kristallnacht’, an event which marked the beginning of the Holocaust and the extermination of six million Jews. Today we must pause and reflect on these events, and to remind ourselves of why we must do everything in our power to prevent this from ever happening again.

Er is reden om waakzaam te zijn, want ondanks de verschrikkingen uit ons verleden laten recente ontwikkelingen zien dat antisemitisme nog steeds aanwezig is in onze samenleving; Er zijn nog steeds mensen die ontkennen dat deze gebeurtenissen überhaupt hebben plaatsgevonden. Joodse mensen worden nog steeds aangevallen en bedreigd in de straten van veel EU-landen; Haatzaaiende uitlatingen blijven zich verspreiden en er is nog steeds ruimte om aan te zetten tot geweld, niet in de laatste plaats online. Haat begon met woorden en eindigde in geweld. En we zien die tendens opnieuw bij de schokkende moorden in Toulouse, Brussel, Parijs en Kopenhagen, en meest recentelijk in Pittsburgh in de Verenigde Staten.

We cannot allow our society to suffer from collective amnesia. We have a duty to continuously teach our young generations about this and how to tame Europe’s inner demons – so that nobody forgets. This is why we have dedicated funding for European remembrance, and why the Commission helps raise awareness and educate people about the Holocaust.

To fight Antisemitism better, we need to understand it better as well. This is why the Commission continues to support member states and civil society to improve reporting on Antisemitism in the EU. We have a Commission Co-ordinator on combating Antisemitism to liaise with Jewish communities and strengthen the collaboration with international organizations, member states’ authorities and NGOs. The Horizon 2020 project ‘European Holocaust Research Infrastructure’ is the largest ever EU-funded research programme on the Holocaust, with a budget of €8 million and a goal of strengthening the network of European research on the Holocaust.

Jewish people should never again have to ask themselves whether they or their children have a future in the European Union. They should never have to question whether the authorities will stand on their side to guarantee their safety. Nobody should ever be afraid to go to a synagogue or wear a kippah in the European Union. Today, as every day, the European Commission stands firm against all forms of Antisemitism. We will continue to relentlessly fight prejudice and stereotypes in Europe, whomever it regards, and we will always defend people’s right to practise their religion – whichever it is – freely and without fear.

Achtergrond

advertentie

De Europese Commissie heeft een reeks acties om antisemitisme te bestrijden, zoals het monitoren van de manier waarop de Europese wetgeving ter bestrijding van antisemitisme wordt geïmplementeerd, en het begeleiden van lidstaten bij het aanpakken van antisemitische haatmisdrijven en haatzaaiende uitlatingen.

In 2015, First-Vice President Timmermans and Commissioner Jourová appointed a Commission Co-ordinator on combating Antisemitism to liaise with Jewish communities and strengthen the collaboration with international organizations, member states’ authorities and NGOs.

Vandaag (8 november) zal het EU-Bureau voor de grondrechten gegevens van de lidstaten over antisemitische incidenten publiceren. Hieruit blijkt dat de registratie van dergelijke incidenten niet altijd effectief of vergelijkbaar is. Dit draagt ​​bij aan de onderrapportage van de omvang, de aard en de kenmerken van het antisemitisme dat vandaag de dag in de EU voorkomt. Op 10 december 2018 zal het EU-Bureau voor de grondrechten de resultaten presenteren van een groot onderzoek naar de ervaring en perceptie van antisemitisme van de Joodse gemeenschap in de EU.

Op 8 en 9 november 2018 houdt de Europese Commissie ook haar jaarlijkse trainingssessie over antisemitisme voor personeel van de Commissie, met als doel het bewustzijn over de strijd tegen antisemitisme te vergroten.

Meer in het algemeen lanceerde de Europese Commissie om de verspreiding van haatzaaiende uitlatingen in Europa tegen te gaan EU-gedragscode voor de bestrijding van illegale haatzaaiende uitlatingen op internet in mei 2016, met Facebook, Twitter, YouTube en Microsoft.

Meer informatie

Het bestrijden van antisemitisme

Overzicht van gegevens over antisemitisme van het EU-Bureau voor de grondrechten (beschikbaar op vrijdag 9 november)

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending