Verklaring van eerste vicevoorzitter Frans Timmermans en commissaris Věra Jourová op 80th anniversary van #Kristallnacht (Night of Broken Glass)

| November 8, 2018

80 jaar geleden (9 november), het leven en de geschiedenis van Joden in Europa veranderde voor altijd in de ruimte van één nacht. Het door de staat gesponsorde antisemitisme van het nazi-regime leidde tot de moord op Joden, het verbranden van synagogen en het plunderen van joodse huizen en joodse huizen.

Ongeveer dertig duizend Joodse mensen werden gedeporteerd tijdens de Kristallnacht, een gebeurtenis die het begin markeerde van de Holocaust en de uitroeiing van zes miljoen Joden. Vandaag moeten we pauzeren en nadenken over deze gebeurtenissen, en onszelf eraan herinneren waarom we alles moeten doen om te voorkomen dat dit ooit nog gebeurt.

Er is reden om waakzaam te zijn, want ondanks de gruwelen van ons verleden tonen recente ontwikkelingen aan dat antisemitisme nog steeds aanwezig is in onze samenleving; er zijn nog steeds mensen die ontkennen dat deze gebeurtenissen zelfs hebben plaatsgevonden. Joodse mensen worden nog steeds aangevallen en bedreigd in de straten van veel EU-landen; haatdragende taal blijft verspreid en er is nog steeds ruimte om geweld aan te moedigen, niet het minst online. Haat begon met woorden en eindigde in geweld. En we zien die tendens opnieuw door de schokkende moorden in Toulouse, Brussel, Parijs en Kopenhagen, en meest recent in Pittsburgh in de Verenigde Staten.

We kunnen niet toestaan ​​dat onze samenleving lijdt aan collectief geheugenverlies. Het is onze plicht om onze jonge generaties hier voortdurend over te leren en Europa's innerlijke demonen te temmen - zodat niemand het vergeet. Daarom hebben we financiële steun voor de Europese herdenking en waarom de Commissie mensen bewust maakt van en bewust maakt van de Holocaust.

Om antisemitisme beter te bestrijden, moeten we het ook beter begrijpen. Daarom blijft de Commissie de lidstaten en het maatschappelijk middenveld ondersteunen om de rapportage over antisemitisme in de EU te verbeteren. We hebben een coördinator van de Commissie over de bestrijding van antisemitisme om contact te onderhouden met Joodse gemeenschappen en de samenwerking met internationale organisaties, de autoriteiten van de lidstaten en NGO's te versterken. Het Horizon 2020-project 'European Holocaust Research Infrastructure' is het grootste door de EU gefinancierde onderzoeksprogramma over de Holocaust, met een budget van € 8 miljoen en een doel om het netwerk van Europees onderzoek naar de Holocaust te versterken.

Joodse mensen zouden zichzelf nooit meer moeten afvragen of zij of hun kinderen een toekomst hebben in de Europese Unie. Ze moeten zich nooit afvragen of de autoriteiten aan hun kant staan ​​om hun veiligheid te garanderen. Niemand mag ooit bang zijn om naar een synagoge te gaan of een Keppela te dragen in de Europese Unie. Tegenwoordig, zoals elke dag, staat de Europese Commissie pal tegen alle vormen van antisemitisme. We zullen doorgaan met het meedogenloos bestrijden van vooroordelen en stereotypen in Europa, wie het ook is, en we zullen altijd het recht van mensen verdedigen om hun religie te praktiseren - wat het ook is - vrij en zonder angst.

Achtergrond

De Europese Commissie heeft een reeks acties om antisemitisme te bestrijden, zoals het monitoren van de uitvoering van Europese wetgeving ter bestrijding van antisemitisme en het begeleiden van lidstaten bij het aanpakken van antisemitische haatmisdrijven en haatdragende taal.

In 2015 hebben eerste vicevoorzitter Timmermans en commissaris Jourová een coördinator van de Commissie benoemd over de bestrijding van antisemitisme om contact te onderhouden met joodse gemeenschappen en de samenwerking met internationale organisaties, de autoriteiten van de lidstaten en ngo's te versterken.

Vandaag (8 november) zal het EU-agentschap voor grondrechten gegevens van lidstaten publiceren over antisemitische incidenten. Het laat zien dat het registreren van dergelijke incidenten niet altijd effectief of vergelijkbaar is. Dit draagt ​​bij aan de onderrapportage van de omvang, aard en kenmerken van antisemitisme die tegenwoordig in de EU voorkomen. Op 10 december 2018 zal het Bureau van de grondrechten van de EU de resultaten presenteren van een groot onderzoek naar de beleving en perceptie van de joodse gemeenschap van antisemitisme in de EU.

Op 8 en 9, november 2018, houdt de Europese Commissie ook haar jaarlijkse trainingssessie over antisemitisme voor het personeel van de Commissie, met het doel om het bewustzijn over de strijd tegen antisemitisme te vergroten.

Meer in het algemeen om de verspreiding van haatzaaiende uitlatingen in Europa tegen te gaan, heeft de Europese Commissie de EU-Gedragscode voor het tegengaan van illegale online hate speech in mei 2016, met Facebook, Twitter, YouTube en Microsoft.

Meer informatie

Antisemitisme bestrijden

Overzicht van gegevens over antisemitisme van het EU-Agentschap voor de grondrechten (beschikbaar op vrijdag 9 november)

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Antisemitisme, EU, brandoffer, Israël

Reacties zijn gesloten.