Verbind je met ons

EU

#OnePlanetSummit2018 – Europa handhaaft zijn leiderschap op het gebied van klimaatactie

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie is aanwezig op de One Planet Summit in New York om aan de wereldleiders de vooruitgang te presenteren die is geboekt met de ambitieuze initiatieven die zij vorig jaar in Parijs heeft onthuld. Europa zet zich in om het voortouw te nemen in de strijd tegen klimaatverandering. Om haar leiderschap te onderstrepen, presenteerde de Commissie een uitgebreide reeks van 10 transformatieve initiatieven, het actieplan voor de planeet, tijdens de inaugurele One Planet-top in Parijs afgelopen december.

In New York zullen vicevoorzitters Maroš Šefčovič en Valdis Dombrovskis en commissaris Neven Mimica de staatshoofden en regeringsleiders, bedrijfsleiders en het maatschappelijk middenveld informeren over de belangrijkste resultaten tot nu toe in het kader van deze initiatieven ter ondersteuning van klimaatactie.

Vice President Šefčovič will highlight the series of decisive, tailor-made steps taken in support of Europe’s coal and carbon-intensive regions as well as the work carried out with cities to accelerate the deployment of disruptive clean technologies. Vice President Dombrovskis will stress the importance of making sustainable finance the new normal, presenting the proposals the Commission put on the table in May to enable the EU financial sector to lead the way to a greener and cleaner economy. Meanwhile, Commissioner Mimica will announce €10 million for the Pacific region under a joint initiative to build an international coalition to help the region adapt to the challenges climate change brings and to increase resilience. Vice-President responsible for the Energy Union, Maroš Šefčovič, said: “To match the urgency of climate action, we have stepped up our game through concrete initiatives, with public-private partnerships at their centre. We do not have the luxury of decades to offer a healthy, modern future to people in coal and carbon-intensive regions in transition, to deploy new clean technologies, and to make our mobility, buildings or waste management sustainable. Because it is what we do today – not tomorrow – that defines whether climate action outpaces climate change and whether our planet is great again.”

Vice President for the Euro and Social Dialogue, Financial Stability and Financial Services Valdis Dombrovskis said: “To meet our Paris targets, Europe needs around €180 billion in extra yearly investment over the next decade. We want a quarter of the EU budget to contribute to climate action as of 2021. Yet, public money will not be enough. This is why the EU has proposed hard law to incentivise private capital to flow to green projects. We hope that Europe’s leadership will inspire others to walk next to us. We are at two minutes to midnight. It is our last chance to join forces.”

International Cooperation and Development Commissioner Neven Mimica said: “The Pacific region is home to more than 12 million people, and although their contribution to climate change is minimal, they suffer the consequences greatly. The Pacific also hosts an important part of the world’s biodiversity, which is increasingly endangered. With the EU’s €10 million contribution to the joint initiative, we are renewing our commitment to help protect the region from climate change and its impacts on biodiversity, livelihoods and the environment.”

Climate Action and Energy Commissioner Miguel Arias Cañete said: “Dealing with climate change is a matter of collective political responsibility, multilateral engagement, and ambition. The EU sees climate action as an opportunity for industrial and societal transformation. It is a chance for economies to be more innovative, secure and ultimately more competitive. We are delivering on ambition domestically – the EU framework for cutting emissions by at least 40% by 2030 is complete. The European Commission’s forthcoming proposal on a long-term vision will also ensure we stay on course. We know we cannot do it alone, so we try to inspire others on their path in dealing with climate change.”

Duurzame financiering bovenaan de agenda plaatsen Om onze doelstellingen van Parijs te halen, heeft de EU tot 180 jaarlijks ongeveer € 2030 miljard aan extra investeringen nodig in energie-efficiëntie, hernieuwbare energie en schoon vervoer. In maart presenteerde de Commissie haar actieplan voor duurzame financiering, bestaande uit tien ambitieuze wetgevende en niet-wetgevende maatregelen om financiering te mobiliseren voor duurzame investeringen en duurzame groei.

advertentie

The first legal proposals were put on table in May, including a proposal to agree on an EU-wide classification system — or ‘taxonomy’ — which will lead to common definitions for what is green and what is not. This would help investors easily recognize and fund climate-friendly activities. The taxonomy will also enable the development of EU labels for green financial products, green bonds and funds. More and more people want their savings to be invested in environment-friendly projects, but face difficulties in finding an easy and trustworthy offer. The EU’s financial sector – and capital markets in particular – have the potential to become global leaders in this ambitious agenda, inspiring others to follow suit.

De transitie naar een koolstofarme economie is niet alleen onvermijdelijk, maar kan ook nieuwe kansen creëren: al in 2014 werden particuliere investeringen in de circulaire economie van de EU geschat op 120 miljard euro, wat overeenkomt met 0.8% van het bbp, een stijging van 58% sinds 2008. Weerbaarheid in de Stille Oceaan vergroten Aangezien klimaatverandering en bescherming van de biodiversiteit sterkere gezamenlijke acties vereisen, lanceren de EU, Frankrijk, Australië en Nieuw-Zeeland een gezamenlijk initiatief om een ​​internationale samenwerking op te bouwen om de Stille Oceaan te helpen zich aan deze uitdagingen aan te passen en veerkracht te vergroten. De EU draagt ​​10 miljoen euro bij aan dit gezamenlijke initiatief, dat projecten zal financieren op gebieden als aanpassing aan en mitigatie van klimaatverandering, oceaangovernance (inclusief duurzame visserij en aquacultuur) en het milieu (inclusief afvalbeheer, biodiversiteit en ecotoerisme). Vooruitgang op alle tien initiatieven van het actieplan voor de planeet Er wordt gewerkt aan elk van de tien vorig jaar aangekondigde initiatieven.

Under the “Clean, Connected and Competitive Mobility” initiative the Commission in May presented the final set of actions to modernise Europe’s transport sector. The initiatives include an integrated policy for the future of road safety with measures for vehicles and infrastructure safety; the first ever CO2 standards for heavy-duty vehicles; a strategic Action Plan for the development and manufacturing of batteries in Europe and a forward-looking strategy on connected and automated mobility. These initiatives are supported by a call for proposals under the Connecting Europe Facility with €450 million available to support projects in the Member States contributing to road safety, digitization and multimodality. The Structural Support Action for Coal and Carbon Intensive Regions offers tailor-made support for the regions set to modernize their economic model, while mitigating social impacts of the low-carbon transition.

De Commissie heeft een platform voor steenkoolregio's in transitie opgezet om de ontwikkeling en uitvoering van projecten te vergemakkelijken, die een levensvatbare economische transformatie van de respectieve regio's op gang kunnen brengen, waaraan zeven EU-lidstaten deelnemen (Tsjechië, Duitsland, Griekenland, Polen, Spanje, Roemenië en Slowakije). In het kader van haar doelstelling "Investeren in schone industriële technologieën", is de EU van plan haar voorsprong op het gebied van innovatie op het gebied van schone energie te benutten, door de toewijzing in het kader van Horizon 2020 te verhogen van ongeveer € 1 miljard in 2015 tot € 2 miljard in 2020. Onder EU-leiderschap van de internationale Mission Innovation-initiatief, hebben 23 grote economieën aanzienlijke vooruitgang geboekt in de richting van het doel om hun openbare onderzoek en innovatie op het gebied van schone energie in vijf jaar te verdubbelen. Bovendien moet nu ten minste 40% van de door de Europese Investeringsbank (EIB) gefinancierde projecten in het kader van het Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI) bijdragen aan de klimaat- en energietoezeggingen van de EU. De Commissie zal in volle vaart blijven werken om ervoor te zorgen dat elk van de initiatieven in het actieplan voor de planeet wordt uitgevoerd.

Meer informatie

volledige agenda

De One Planet-top 2018 (Video

Factsheet over duurzame financiering

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending