Verbind je met ons

EU

#EAPM – #NELSON-studie onthult voordelen van screening op longkanker

DELEN:

gepubliceerd

on

Het langverwachte NELSON-onderzoek naar computertomografie (CT)-screening van longkanker heeft aangetoond dat een dergelijke screening het aantal sterfgevallen door longkanker bij asymptomatische mannen met een hoog risico met 26% vermindert. De bevindingen, die deze week in Toronto werden onthuld, geven ook aan dat met screening de resultaten bij vrouwen nog beter zouden kunnen zijn. schrijft de Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde (EAPM) Executive Director Denis Horgan.

NELSON werd in 2003 uitgerold over Nederland en België en bestond uiteindelijk uit 15,792 personen in gecontroleerde onderzoeken, met een follow-upperiode van niet minder dan tien jaar voor overlevenden.

Dr. Harry De Koning sprak in Toronto om de resultaten te lanceren Erasmus MC in Nederland, zei: “Deze bevindingen laten zien dat CT-screenings een effectieve manier zijn om longknobbels te beoordelen bij mensen met een hoog risico op longkanker, wat vaak leidt tot detectie van verdachte knobbeltjes en daaropvolgende chirurgische interventie tegen relatief lage tarieven en met weinig valse positieven. , en kan de kansen op genezing van deze verwoestende ziekte positief vergroten.”

Hij legde uit dat NELSON het op één na grootste onderzoek was dat ooit is uitgevoerd en voegde eraan toe: "Deze resultaten zouden moeten worden gebruikt om toekomstige CT-screening in de wereld te informeren en te sturen."

Om de screening op longkanker in perspectief te plaatsen: de ziekte doodt meer Europeanen dan welke andere vorm van kanker dan ook. In 2013 stierven 269,000 burgers van de EU-28 als gevolg daarvan en de incidentie van 'ruwe' longkanker neemt toe, grotendeels als gevolg van de vergrijzing van de bevolking.

Toch is het nog vroeg stadiumheeft longkanker een zeer goede prognose over een periode van vijf jaar, die in latere stadia een stuk slechter wordt, omdat de behandeling tegen die tijd weinig effect heeft op het voorkomen van sterfgevallen.

NELSON heeft dit aangetoond en ondubbelzinnig aangetoond dat screening de potentie heeft om longkanker in een vroeg stadium op te sporen.

advertentie

Wat de belanghebbenden zeggen

Denis Horgan begroette het nieuws door te zeggen: “Deze resultaten ondersteunen het werk van EAPM in samenwerking met belangrijke medische verenigingen in de arena om de zaak voor longkankerscreening op de politieke agenda te zetten. Dit is niet in de laatste plaats gebeurd via twee conferenties onder het roulerende EU-voorzitterschap van Bulgarije in 2017 en Malta in april van dit jaar.”

“Er is duidelijk reden voor een dergelijke screening en de resultaten van NELSON kunnen niet worden genegeerd.”

Horgan wees erop dat EAPM een early adopter van de zaak was ondersteuning long-kankerscreening in de Europese Unie, niet in de laatste plaats vanwege de voordelen die een vroege diagnose voor de patiënt zou opleveren.

Hij voegde eraan toe: “Dit is een belangrijk aandachtspunt van ons werk geweest, waarin de inspanningen van EAPM met meerdere belanghebbenden worden benadrukt, aangezien we fungeren als een platform waarmee bijvoorbeeld wetenschappers, onderzoekers en patiënten elkaar kunnen ontmoeten en communiceren met beleidsmakers.”

Dit wordt weerspiegeld door het feit dat de belangrijkste onderzoekers achter de NELSON-studie met EAPM hebben samengewerkt om een ​​haalbaar beleidslandschap te ontwikkelen.

De voormalige Europese gezondheidscommissaris David Byrne, die tijdens zijn verblijf in Brussel met succes aandrong op rookvrije pubs en restaurants in de hele EU, had preventie tot een belangrijke pijler van zijn voorzitterschap van de raad van bestuur van EAPM gemaakt.

Sindsdien heeft het Bondgenootschap talloze opdrachten gehad at Europees Parlement, Commissie en nationaal niveau om het pleidooi voor longkankerscreening stevig op tafel te leggen. Hieruit heeft EAPM gepubliceerd een krant in The Lancet naast een EU-beleidsdocument.

Het Bondgenootschap zal nu verder gaan met het streven naar overeengekomen richtlijnen tijdens de aanstaande bijeenkomst Congres in Milaan (26-28 november), met een gezamenlijke bijeenkomst van EAPM, INAIL, IASLC en Humanitas.

De in Milaan gevestigde Giulia Veronesi, van het Humanitas Research Hospital in de Italiaanse stad, wees daarop longkanker is de grootste doodsoorzaak van alle vormen van kanker en is verantwoordelijk voor bijna 270,000 sterfgevallen per jaar in Europa.

Ze zei: “De meeste experts op dit gebied zijn het erover eens dat Europa'De gezondheidsstelsels van s moeten zich snel aanpassen om patiënten en burgers in staat te stellen te profiteren van een vroege diagnose van longkanker en het sterftecijfer voor deze dodelijke ziekte te verminderen. 

“NELSON laat zeker de voordelen zien van longkankerscreening, iets wat we al wisten. Nu zullen we nog harder werken om beleidsmakers in de hele EU ervan te overtuigen dat dit een dringende maatschappelijke behoefte is.”

Collega-kankerexpert John Field van de Universiteit van Liverpool zei dat “we naast de beoordeling van de potentiële economische impact om met de implementatie te beginnen, absoluut richtlijnen moeten opstellen om een ​​effectieve en veilige implementatie van longkankerscreening in Europa te garanderen”.

“Europa zou zich zeker moeten concentreren”, voegde Field eraan toe, “op het screenen van personen waarvan bekend is dat ze een hoog risico hebben op het ontwikkelen van longkanker.”

Toekomstig beleid inzake longkankerscreening

EAPM en haar belanghebbenden hebben eerder de mening naar voren gebracht dat screening, wil deze kosteneffectief zijn, moet worden toegepast op de risicopopulatie. Voor longkanker is dit niet simpelweg gebaseerd op leeftijd en geslacht, zoals bij de meeste screenings op borst- of darmkanker, zegt de Alliantie. 

We hebben nog steeds veel vragen te beantwoorden met betrekking tot de methodologie en richtlijnen voor standaardisatie van het screeningproces, zoals hoe vaak we personen screenen, en hoe stoppen met roken activiteiten en voorlichting over een gezonde levensstijl binnen de screening kunnen worden opgenomen. Er zijn ook economische vragen die beantwoord moeten worden met betrekking tot screening en die onderwijsprogramma's.

Zij heeft er ook op gewezen dat het terugdringen vanfalse positives'gevallen is een sleutelelement bij het verlagen van de economische en menselijke kosten van grootschalige screening op longkanker, en suggereerde dat Europa een centraal register zou moeten opzetten voor CT-gescreende personen en tegelijkertijd alle belangrijke groepen in de EU zou moeten betrekken bij het ontwikkelen van aanbevelingen voor de implementatie , aangepast aan het gezondheidszorglandschap van individuele landen. 

Jasmina Koeva van de Bulgaarse afdeling van EAPM zei: “Detectie van longkanker in een vroeg stadium met succesvolle chirurgische ingreep verbetert de levenskwaliteit van de getroffenen. patiënten.

“Een faseverschuiving met betrekking tot screening zal de EU-landen in staat stellen de kosten van de behandeling te verlagen, aangezien de behandeling van longkanker in een vroeg stadium de helft minder tijd kost dan de behandeling van longkanker in een vroeg stadium. kosten behandeling in een al vergevorderd stadium.” 

De Alliantie zegt dat elk land in Europa de beslissing zou overwegen om longkankerscreening in te voeren binnen de eigen mechanismen en procedures van de gezondheidszorg, en dit ook zou baseren op de implementatie van de huidige screeningprogramma's voor andere vormen van kanker. 

EAPM heeft ook opgeroepen tot een aanbeveling van de EU-Raad om de werkzaamheden te initiëren voor een EU-expertgroep “die de ervaring met de bestaande aanbevelingen en richtlijnen voor andere vormen van kanker weerspiegelt”. 

Dit zou, zo zegt het Bondgenootschap, de opgedane ervaringen moeten benutten bij harmonizhet verbeteren van de toegang voor patiënten tot dergelijke programma's voor vroege detectie in alle lidstaten.

Het komt erop neer dat de NELSON-studie nu voor iedereen zichtbaar is en een grote bijdrage heeft geleverd aan het beslechten van de discussie over de effectiviteit van screening op longkanker.

Dit is het moment om in actie te komen en daarmee levens te redden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending