Verbind je met ons

Brexit

Schotland om wetgeving op te nemen om EU-onderdanen te omvatten na #Brexit

DELEN:

gepubliceerd

on

De Schotse regering heeft aangekondigd dat zij wetgeving zal voorstellen om ervoor te zorgen dat alle EU-onderdanen die in Schotland wonen hun Schotse stemrecht behouden in het geval dat de Brexit plaatsvindt.

De maatregel, aangekondigd als onderdeel van het Program for Government, bouwt voort op het bestaande beleid van de SNP dat alle inwoners van Schotland dezelfde democratische gelijkheid moeten hebben als hun buren. Bij het referendum over de onafhankelijkheid van Schotland hadden alle EU-onderdanen die in Schotland woonden stemrecht. De Electoral Franchise Bill zal ook hervormingen doorvoeren om ervoor te zorgen dat alle legale inwoners uit alle landen kunnen stemmen.

De verhuizing werd geprezen door het Schotse EP-lid Alyn Smith (afgebeeld): “Vanuit het diepst van ons hart is iedereen die in Schotland woont Schots.

“We hebben meer mensen nodig, niet minder, en ik ben er trots op dat onze regering echte stappen onderneemt om mensen die ons het grootste compliment hebben gegeven door van Schotland hun thuis te maken, gerust te stellen dat ze welkom zijn en een gewaardeerd onderdeel van de gemeenschap zijn.

“De herinnering aan het EU-referendum, waarbij EU-onderdanen op schandelijke wijze werden uitgesloten van stemmen door de Britse regering, veroorzaakt nog steeds veel onrust.

“Nu het vooruitzicht van de Brexit, dat nadrukkelijk door Schotland werd verworpen, in ieders gedachten opdoemt, is het een welkom stukje goed nieuws dat de Schotse regering er in ieder geval alles aan doet om mensen zich welkom en veilig te laten voelen. De regering heeft ook aangekondigd dat zij de registratierechten zal betalen van alle EU-onderdanen die bij haar in dienst zijn, als de Britse regering doorgaat met dit onverstandige en verdeeldheid zaaiende voorstel.

“Het Schotse parlement heeft pas onlangs de macht herwonnen om wetgeving te maken voor stemmen in Schotland, en we zijn absoluut van plan die te gebruiken. Momenteel kunnen veel staatsburgers van andere landen, zoals de VS, niet deelnemen aan het democratische proces in Schotland, ondanks dat ze deel uitmaken van onze gemeenschap. Wij zullen dit veranderen.

advertentie

“We hebben al stemmen op 16 ingevoerd en zullen de stemrecht voor de Schotse en lokale overheid en andere verkiezingen voor regionale instanties zoveel mogelijk verbreden.

“Waar de wetgeving een tweederde meerderheid in het parlement vereist, heb ik er vertrouwen in dat dit, met de aanzienlijke steun van het Schotse volk tijdens een recente raadpleging, voor deze voorstellen snel tot stand zal komen.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending