Verbind je met ons

EU

Persoonlijke pensioensparen: een alternatief voor de EU om meer flexibiliteit te bieden

DELEN:

gepubliceerd

on

Hoewel u niet verplicht bent om een ​​persoonlijk pensioen te hebben, kan het een nuttige aanvullende bron van inkomsten bieden wanneer uw pensioen komt. Foto door Alex Beaz op Unsplash Een persoonlijk pensioen kan een nuttige extra bron van inkomsten blijken te zijn wanneer de pensionering komt. Foto door Alex Beaz op Unsplash 

Met een eenvoudig pan-Europees persoonlijk pensioenproduct kunnen spaarders in de hele EU geld blijven steken in dezelfde regeling, zelfs als ze naar een ander EU-land verhuizen.

Commissie economische zaken van het Parlement gestemd voorstander van regels voor de invoering van persoonlijke pensioenproducten met standaardkenmerken in de hele EU. Ze zullen concurreren met nationale producten in het veld en dus meer keuze bieden aan mensen die willen sparen voor hun pensioen.

Nederlands lid van ALDE Sophie in 't Veld, who drafted Parliament’s position, said the product’s main appeal will be the European oversight: “It will be a product people can trust. A personal predictable and cost-effective retirement product, regardless of one’s location in the EU. The PEPP also has a clear set of information to be handed out to the saver, as well as mandatory advice to make sure the saver knows what he’s buying and what he may expect.”

Wat zijn persoonlijke pensioenproducten?

Persoonlijke pensioenproducten geven mensen de mogelijkheid om pensioengeld opzij te zetten. Ze zijn vrijwillig en complementair aan alles wat u recht hebt op het openbare pensioenstelsel en op bijdragen van uw werkgever (s).

Hoewel u niet verplicht bent om een ​​persoonlijk pensioen te hebben, kan het een nuttige aanvullende bron van inkomsten bieden wanneer uw pensioen komt. Geld dat u inlegt, is belegd in financiële instrumenten. Er zijn ook fiscale prikkels verbonden aan dit soort sparen.

EU-alternatief

advertentie

Er zijn veel persoonlijke pensioenproducten op de markt in EU-landen, maar deze variëren aanzienlijk. Het pan-Europese persoonlijke pensioenproduct (PEPP) heeft tot doel een eenvoudig alternatief te bieden met standaardfuncties en transparante kosten die grensoverschrijdend kunnen worden verkocht.

Spaarders zouden baat hebben bij een betere overdraagbaarheid, omdat ze in een andere lidstaat kunnen werken en toch kunnen sparen voor hun pensioen bij dezelfde aanbieder. Ondertussen kunnen PEPP-aanbieders hun producten verkopen aan een grotere markt en schaalvoordelen realiseren.

A studie geciteerd door de Europese Commissie zegt dat het vermogen onder beheer in de particuliere pensioenmarkt als gevolg van de wetgeving driemaal zou kunnen stijgen tot € 2.1 biljoen door 2030.

Spaarders zullen kunnen kiezen tussen verschillende beleggingsopties, waarmee ze aangeven op welk risiconiveau ze zich prettig voelen. Degenen die de standaardoptie kiezen, zullen gegarandeerd al het geïnvesteerde kapitaal herstellen. Bovendien kunnen spaarders overstappen op andere aanbieders van dergelijke producten tegen een beperkte prijs.

Belasting behandeling

Fiscale prikkels kunnen van cruciaal belang zijn voor het opnemen van persoonlijke pensioenproducten door mensen. In een afzonderlijke aanbeveling aan de Raad betoogt de commissie economische zaken dat PEPP's moeten profiteren van een voorkeursbehandeling van belasting door landen om spaarders aan te trekken.

Opties omvatten elk land dat PEPP's dezelfde voorkeursbehandeling geeft als andere nationale producten, of alle EU-landen zijn het eens over een specifieke belastingvermindering. Zoals met alle vraagstukken in verband met belastingheffing, zou unanimiteit tussen de lidstaten vereist zijn om tot overeenstemming te komen over een gemeenschappelijke aanpak van prikkels.

Volgende stappen

De leden van het Europees Parlement beginnen nu onderhandelingen met de Raad en de Commissie om overeenstemming te bereiken over de regels betreffende pan-Europese persoonlijke pensioenproducten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending