Verbind je met ons

EU

#Fishing Oceana roept op tot noodsluitingen van zwaar overbeviste bestanden in de Middellandse Zee

DELEN:

gepubliceerd

on

955217-zwaardvisOceana dringt er bij de EU op aan om deze week in Catania concrete voorstellen aan te kondigen om een ​​einde te maken aan de ernstige overbevissing die de toekomst van de mediterrane visserij op korte termijn bedreigt. 96% van de beoordeelde bestanden die exclusief door de EU worden geëxploiteerd, is overbevist en in sommige gevallen tot 14 keer zo hoog als het duurzame niveau. Oceana vraagt ​​om onmiddellijke actie, met inbegrip van noodsluitingen voor bestanden waarvan de visserijsterfte zo hoog is dat deze niet op korte termijn weer duurzaam kan worden gemaakt, bijvoorbeeld bepaalde heekbestanden, om visserijsluitingen in 2019 te voorkomen.

"We willen niet dat Mare Nostrum Mare Mortuum wordt", zegt Lasse Gustavsson, uitvoerend directeur van Oceana in Europa. "De Europese Commissie en de EU-lidstaten hebben de plicht en de bevoegdheid om nu actie te ondernemen en tegen 2020 een einde te maken aan de overbevissing. Anders is het sluiten van alle visserijactiviteiten in de Middellandse Zee de enige optie over om mariene hulpbronnen te redden en zelfs om de wet na te leven."

Terwijl de door de EU beheerde bestanden in de Atlantische Oceaan de afgelopen tien jaar tekenen van herstel hebben vertoond dankzij wetenschappelijk advies en een vermindering van de vangsten, gaat het in de Middellandse Zee van kwaad tot erger. Op belangrijke EU-bestanden, zoals de zwartbuikvisser, blauwe wijting en rode mul, wordt meer dan 10 keer meer gevist dan wat in sommige gebieden als duurzaam wordt beschouwd. Mediterrane heek heeft momenteel de meest alarmerende status van overbevissing die ooit is gemeten en wordt tot 10 keer boven duurzame niveaus gevist. Oceana waarschuwt dat de gezondheid van deze visbestanden snel verslechtert en dat het vermogen om te herstellen na negatieve effecten afneemt. Bovendien zal overbevissing na 14 illegaal zijn in de wateren van de Europese Unie, zoals vastgelegd in het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB).

Oceana is aanwezig bij de seminarie op hoog niveau over de toestand van de visbestanden in de Middellandse Zee (9-10 februari in Catania, Italië), georganiseerd door de Europese Commissie (EC) en de Mediterrane Adviesraad (MEDAC). Tot op de dag van vandaag blijven echt effectieve maatregelen en visserijbeheersplannen schrikbarend afwezig in de mediterrane wateren van de EU. Besluitvormers in de EU moeten nu optreden tegen overbevissing om milieubehoud te waarborgen en het toekomstige levensonderhoud van kustgemeenschappen in de regio te beschermen.

 Lees hierin meer over de voorstellen van Oceana factsheet (Engels).

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending