Verbind je met ons

Energie

#Haiti Duitse start-up levert schone energie naar Haïti ziekenhuis

DELEN:

gepubliceerd

on

CaribbeanSinds begin dit jaar zorgt het Berlijnse bedrijf Qinous met behulp van zijn batterijsysteem voor een schone energievoorziening in een ziekenhuis in Haïti. Het compacte lithium-ionbatterijsysteem zorgt voor stabilisatie van het elektriciteitsnet overdag, waardoor 100 procent zonne-energie van een op het dak gemonteerd PV-systeem van 230 kW kan worden gebruikt en overdag de dieselgeneratoren volledig kunnen worden uitgeschakeld. De nieuwe faciliteit werd gefinancierd door het Zwitserse partnerschap HAS Haiti door middel van particuliere donaties, en het PV-batterijsysteem in Deschapelles is een gezamenlijk project van het Albert Schweitzer Hospital en Qinous. Voor de eerste fase van het project leverde het jonge bedrijf een batterijsysteem met een vermogen van 200 kW en een capaciteit van 225 kWh. 

"Haïti is erg zonnig, maar de stroomvoorziening wordt op veel plaatsen nog steeds grotendeels geleverd door dure en milieubelastende dieselgeneratoren, simpelweg omdat de netinfrastructuur ontbreekt", zegt Steffen Heinrich, Chief Technical Officer bij Qinous. “Ons batterijsysteem maakt de veilige levering van hernieuwbare energie juist onder dergelijke omstandigheden mogelijk, omdat het volledig onafhankelijk van het net werkt. Het neemt de 'netvormende' functie van de dieselgenerator over, waardoor deze geheel kan worden uitgeschakeld. Overtollige elektriciteit wordt opgeslagen en bewaard voor later gebruik. Tegelijkertijd regelt het systeem het hybride netwerk en zorgt zo voor een stabiele en veilige werking van het PV-systeem. De dieselgeneratoren komen pas aan als de zon niet meer schijnt en de accu's leeg zijn.”

De Qinous-batterij brengt op intelligente wijze vraag en aanbod van stroom in evenwicht om een ​​efficiënte stroomvoorziening te verzekeren en het gebruik van dieselgeneratoren te minimaliseren. Bij stroomuitval zorgt de accu automatisch voor stroomvoorziening. Het PV-batterijproject verlaagt de jaarlijkse kosten voor fossiele brandstoffen en het onderhoud van de dieselgeneratoren aanzienlijk. Het zorgt ook voor een reductie van CO2 uitstoot van ongeveer 200 ton per jaar.

"In Qinous hebben we een competente partner gevonden voor de uitvoering van het PV-project en echte experts op het gebied van energieopslag en systeemcontrole", zegt Rolf Maibach, bestuurslid van het Albert Schweitzer-ziekenhuis in Deschapelles. “Het was vooral nuttig dat de technici van Qinous het batterijsysteem samen met ons on-site Haïtiaanse team installeerden en het personeel grondig trainden voordat het systeem in gebruik werd genomen. Dit garandeert dat het lokale team over de nodige knowhow beschikt om een ​​vlotte werking van het systeem te verzekeren.”

De drie meter hoge, zes meter lange en tweeënhalve meter brede batterijcontainer werd per schip vanuit Duitsland naar Haïti gebracht. Het staat nu naast het ziekenhuis en is te allen tijde toegankelijk voor geschoold technisch personeel. Dankzij de robuuste constructie is hij bestand tegen de meest extreme weersomstandigheden. Het batterijsysteem van Qinous onderscheidt zich doordat het eenvoudig te implementeren is. Op deze manier wil het ingenieursteam zijn ambitie waarmaken om een ​​fossiel-onafhankelijke energievoorziening te bevorderen in zoveel mogelijk off-grid regio's.

Dankzij het geïntegreerde monitoringsysteem kan de stroomvoorziening van het ziekenhuis continu worden geobserveerd en geoptimaliseerd. Vanuit het hoofdkantoor in Duitsland analyseert Qinous de verzamelde data om te zorgen voor een optimaal efficiënte levering en een constante doorontwikkeling van de technologie. Op de lange termijn wordt een nog groter PV-systeem en een hogere opslagcapaciteit voorzien voor het PV-project om de klok rond een schone energievoorziening voor het Albert Schweitzer Ziekenhuis te verzekeren. De dieselgeneratoren zullen dan nog maar beperkt worden ingezet.

In Tabarre, een district van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, wordt een extra batterijsysteem met een capaciteit van 500 kW/500 kWh in gebruik genomen. Daar wordt momenteel een PV-systeem van 600 kWp voltooid om een ​​kinderziekenhuis en sociale campus van stroom te voorzien. De projectpartner is dan de kinderhulporganisatie nph deutschland. Er zijn plannen om het PV-batterijsysteem te gebruiken voor trainings- en demonstratiedoeleinden voor zonne-energie.

advertentie

Over Qinous

Het in Berlijn gevestigde bedrijf Qinous ontwikkelt en distribueert gestandaardiseerde energieopslagsystemen voor duurzame hybride eilandnetwerken. De focus ligt op het middenvermogensbereik van 30 kW tot 1 MW. Door systematische standaardisatie worden de kosten van het opslagsysteem verlaagd en worden implementatierisico's vermeden. De systemen worden geleverd met het Qinous micro-grid management systeem en vormen dus een alles-in-één pakket voor de integratie van hernieuwbare energie in off-grid regio's. Qinous is opgericht in 2013 en heeft jarenlange expertise in het plannen en implementeren van opslagsystemen en het creëren van een duurzame energievoorziening voor off-grid toepassingen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending