Verbind je met ons

Milieu

Oceana en Seas At Risk dringen er bij Spanje op aan om vijftig mariene heiligdommen te creëren om belangrijke ecosystemen te beschermen en te herstellen

DELEN:

gepubliceerd

on

Er zijn wetenschappelijke gegevens beschikbaar waarmee Spanje de doelstelling van 10% strikte bescherming van zijn wateren kan helpen verwezenlijken. Oceana en Seas At Risk dringen er bij Spanje op aan om 50 mariene heiligdommen aan te wijzen om tegen 10 de strikte bescherming van ten minste 2030% van zijn wateren te bereiken en een bijdrage te leveren aan de doelstellingen van de EU-biodiversiteitsstrategie.

Oceana heeft een analyse uitgevoerd op basis van haar expedities en andere wetenschappelijke informatie en aanbevelingen gedaan om het proces te stimuleren, aangezien het huidige percentage strikt beschermde gebieden in de Spaanse wateren belachelijk is (0.00025%1). Oceana zal het voorstel delen tijdens een seminar met vertegenwoordigers van nationale overheden, Europese instellingen en wetenschappers in Dublin op 11 en 13 oktober.

Het doel van de bijeenkomst is om de balans op te maken van de verplichtingen op het gebied van oceaanbescherming van verschillende EU-lidstaten. Door Oceana voorgestelde gebieden voor strikte bescherming Silvia Garcia, senior mariene wetenschapper bij Oceana in Europa, legde uit: "Als het enige EU-land met drie mariene regio's en een enorme diversiteit aan habitats en soorten, is het dringend noodzakelijk dat Spanje strikte beschermingsgebieden op zee creëert Het is niet alleen een kwestie van het verwezenlijken van de EU-doelstellingen, maar van politiek vooruitziend zijn en de rijkste en kwetsbaarste delen van de oceaan beschermen door er volledig beschermde gebieden van te maken."

Als onderdeel van haar Biodiversiteitsstrategie heeft de EU zich ertoe verbonden om tegen 30 2030% van de EU-zeeën te beschermen, waarvan ten minste een derde onder strikte bescherming zou moeten staan, wat betekent dat destructieve menselijke activiteiten zoals bodemtrawls en baggeren niet kunnen plaatsvinden. Ondanks deze toezegging wordt momenteel minder dan 1% van de EU-zeeën strikt beschermd.

Tatiana Nuño, senior maritiem beleidsmedewerker bij Seas At Risk zei: "De oceaan is een klimaatheld en fungeert als de blauwe long van onze planeet. Het is de gever van de helft van de zuurstof die we inademen, en zonder dat zullen de temperaturen al enorm zijn gestegen en overstromingen hebben veroorzaakt." ", hongersnood en gedwongen migratie zouden exponentieel hoger zijn. Toch blijven de EU-landen onze zeeën als een dumpplaats behandelen. Als de EU-leiders hun beloften op het gebied van milieu en klimaat willen waarmaken, moeten ze dringend delen van de EU-zeeën en -gebieden strikt beschermen. maak een einde aan destructieve visserijmethoden zoals bodemtrawls. Een gezonde en veerkrachtige oceaan zou niet alleen een positieve impact hebben op het leven in onze zeeën, maar ook op het welzijn van de samenleving als geheel."

Oceana en Seas At Risk benadrukken het belang van het aanwijzen van strikt beschermde mariene gebieden om de impact van winningsactiviteiten – waaronder visserij en mijnbouw – te vermijden. Het doel is om exclusieve ruimtes voor biodiversiteit te creëren, waardoor het behoud of herstel ervan via passief herstel mogelijk wordt. Deze toevluchtsoorden herbergen ongerepte ecosystemen, evenals andere die belangrijk zijn voor bedreigde soorten en habitats, essentiële paai- en kraamkamers, en koolstofrijke habitats. Het strikt beschermen van deze gebieden is essentieel voor het herstel van de gezondheid van de zee en het vergroten van de veerkracht tegen de gevolgen van klimaatverandering.

De aanbevelingen van Oceana en Seas At Risk aan de Spaanse regering omvatten onder meer: ​​Wijs met spoed mariene gebieden aan voor strikte bescherming, om ervoor te zorgen dat de doelstelling van 10% strikte bescherming tegen 2030 wordt gehaald. Een tussendoel van 5% tegen 2025 aannemen. In strikte beschermingsgebieden geldt een totaal verbod op alle activiteiten die schadelijk zijn voor de oceaan. Momenteel ontberen de Spaanse wateren strikte bescherming. Als het voorstel van Oceana en Seas At Risk ten uitvoer zou worden gelegd, zou Spanje in 5 het beschermingsniveau van 2025% benaderen.

advertentie

Dit zou een tussenstap zijn op weg naar het uiteindelijke doel van 10% strikte bescherming in heel Europa in 2030. Voor deze analyse selecteerde Oceana toevluchtsoorden die zich al in beschermde mariene gebieden bevinden, en stelt richtlijnen voor om hun huidige bescherming te maximaliseren en hun beheer te verbeteren, naast mariene toevluchtsoorden die momenteel onbeschermd zijn. Referenties 1 Eigen berekening op basis van: Ministerie voor Ecologische Transitie en Demografische Uitdaging. (24 september 2020).

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending