Verbind je met ons

Oceana

De EU en het VK keren de meest kwetsbare vissen de rug toe

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Op 20 december bereikten de EU en het VK een akkoord overeenkomst over 76 vangstbeperkingen voor hun gedeelde visbestanden in het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan en de Noordzee voor 2023. De overeenkomst heeft geleid tot een toename van het aantal vangstbeperkingen (ook bekend als Total Allowable Catches – TAC's) die zijn vastgesteld in overeenstemming met wetenschappelijk advies in vergelijking met vorige jaar. Oceana betreurt echter dat, ondanks internationale toezeggingen om tegen 2020 een einde te maken aan overbevissing, de EU en het VK nog steeds vangstbeperkingen stellen voor een aanzienlijk aantal visbestanden die hun voortdurende overexploitatie zullen ondergaan, met name voor de meest uitgeputte bestanden, waardoor hun herstel in gevaar komt.

"Hoewel beide partijen zich voor sommige bestanden aan de wetenschap hielden, betreuren we ten zeerste hun onvermogen om de juiste beslissing te nemen voor bestanden in de slechtste staat van instandhouding", zegt Vera Coelho, senior director of advocacy bij Oceana in Europa. “Beslissers hebben niet alleen het wetenschappelijke advies over nulvangst voor de sterkst uitgeputte bestanden, zoals kabeljauw ten westen van Schotland, wijting uit de Ierse Zee en haring uit de Keltische Zee, genegeerd, ze blijven ook toestaan ​​dat deze bestanden buitensporig worden gevangen door andere visserijtakken. - wat hun herstel tot een duurzaam niveau bijna onmogelijk zal maken."

"Overbevissing decimeert de vispopulaties in de wateren van het VK en de Europese Unie. Het aantal kabeljauwen in de Keltische Zee, de Ierse Zee en ten westen van Schotland is in de loop der jaren sterk gedaald en dreigt in te storten als er niet snel actie wordt ondernomen. Het VK en De EU blijft haar eigen visserijwetten schenden, stelt quota vast boven wetenschappelijk advies en brengt de levensvatbaarheid van de visserijsector op lange termijn in gevaar, en drijft de mariene biodiversiteitscrisis aan. Er moeten dringend maatregelen worden genomen om de visbestanden te laten herstellen, onze mariene ecosystemen en zorgen voor voedselzekerheid voor toekomstige generaties," voegde Hugo Tagholm, uitvoerend directeur, Oceana UK toe.

Achtergrond

Elk jaar onderhandelen de EU en het VK over vangstbeperkingen voor een groot aantal gezamenlijk beheerde visbestanden. Beheersbeslissingen van beide partijen voor hun gedeelde vispopulaties worden geleid door de doelstellingen en beginselen die zijn overeengekomen in de handels- en samenwerkingsovereenkomst (TCA) van 2020 tussen de EU en het VK.

Zowel de EU als het VK hebben een bindende toezegging om de visbestanden te herstellen en op een duurzaam niveau te houden in nationale en internationale wetgeving, zoals het gemeenschappelijk visserijbeleid van de EU, de Britse visserijwet en de TCA tussen de EU en het VK. De afgelopen jaren hebben partijen deze toezegging echter niet gerespecteerd bij het vaststellen van quota voor de meeste van hun gedeelde bestanden. Volgens een rapport van het Centre for Environment, Fisheries and Aquaculture Science (CEFAS) [1] volgde voor de periode 2020-2022 slechts 34%-35% van de TAC's het wetenschappelijk advies op.

Oceana publiceerde onlangs een verslag de erbarmelijke toestand van de 25 meest uitgeputte visbestanden in het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan onder de aandacht brengend, waarbij de EU en het VK worden opgeroepen om vangstbeperkingen vast te stellen voor de bestanden waarvoor zij verantwoordelijk zijn, in overeenstemming met wetenschappelijk advies.

advertentie

[1] Bell, E., Nash, R., Garnacho, E., De Oliveira, J., O'Brien, C. (2022). Beoordeling van de duurzaamheid van de vangstbeperkingen voor de visserij waarover het VK heeft onderhandeld voor 2020 tot 2022. CEFAS. 38 blz. 2 januari 2022.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending