Verbind je met ons

EU

Sociaal platform: de EU moet de sociale pijler van Europa 2020 versterken en redden

DELEN:

gepubliceerd

on

379ba0e38598c95e373185e88ed77531Gisteren (6 maart) heeft de Commissie haar mededeling gepubliceerd De balans opmaken van de Europa 2020-strategie voor slimme, duurzame en inclusieve groei, waarin werd erkend hoe ver de EU verwijderd is van het bereiken van de armoededoelstelling, waarbij het aantal mensen dat risico loopt op armoede in 100 dicht bij de 2020 miljoen blijft. Het Sociaal Platform roept de staatshoofden op om dit tijdens zijn bijeenkomst van 20 maart te erkennen als een oproep tot hernieuwde actie en geen excuus om zich helemaal van het doel los te maken.

“De tegenslag bij het behalen van de armoede- en werkgelegenheidsdoelstellingen mag op geen enkele manier betekenen dat de EU zich moet losmaken van deze prioriteiten”, aldus Heather Roy, voorzitter van het Sociaal Platform. “Integendeel, als we kijken naar de huidige trends in de lidstaten, zou de sociale pijler de komende zes jaar de prioriteit van de EU moeten zijn. Het is niet acceptabel dat er in 6 100 miljoen mensen in armoede leven.

“Er mag geen excuus zijn voor de vraag of een doelwit al dan niet politiek of juridisch bindend is, of dat dit de primaire rol van de lidstaten is of niet. De sociale situatie in de EU zou de topprioriteit moeten zijn voor onze leiders wanneer zij in Brussel bijeenkomen”, voegde Roy eraan toe.

Het Sociaal Platform is van mening dat de staatshoofden op 20 maart een grote politieke toezegging moeten doen om te voorzien in concrete acties, benchmarks en een tijdschema voor opname in het Europees semester, als antwoord op de trends die in de mededeling zijn geïdentificeerd:

  • Er zijn nu grote ongelijkheden in de inkomensverdeling in de EU: gemiddeld verdiende de bovenste 20% in 5.1 20 keer zoveel inkomen als de onderste 2012%;
  • het aantal mensen dat risico loopt op armoede en sociale uitsluiting in de EU is gestegen van 114 miljoen in 2009 naar 124 miljoen in 2012, en;
  • De werkloosheid is in Europa scherp gestegen, van 7.1% in 2008 naar een piek van 10.9% in 2013.

De EU heeft een inclusieve strategie nodig om ervoor te zorgen dat zij concrete resultaten kan boeken voor het welzijn van haar gehele bevolking.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending