Verbind je met ons

Windenergie

Windenergie kan de uitstoot helpen verminderen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Op een grote internationale conferentie werd verteld dat de uitrol van nieuwe technologieën de scheepvaartsector kan helpen zijn ecologische voetafdruk te verkleinen.

De scheepvaart is verantwoordelijk voor naar schatting een tiende van de CO2-emissies van het vervoer en is een belangrijke bron van luchtverontreiniging. Dankzij tientallen jaren van relatieve inactiviteit neemt de impact op het milieu toe.

Maar, zo hoorde de conferentie over de toekomst van transport, het overstappen op groene brandstoffen biedt een schonere toekomst.

Het evenement deze week is deels een gelegenheid voor Europese innovators en onderzoekers om hun producten en voortdurende inspanningen om de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, onder de aandacht te brengen.

Een van die initiatieven is het EU-brede Waterborne Technology Platform, een adviesorgaan in Brussel met 120 leden, waaronder onderzoekers en de academische wereld.

Het was een van de tientallen projecten die deelnamen aan een tentoonstelling die parallel loopt aan de conferentie in Lissabon.

Met meer dan 7,000 m² zal deze ruimte gedurende de vier dagen van het evenement de thuisbasis zijn van grote nationale en internationale referenties in de mobiliteitssector. De tentoonstellingsruimte omvat verschillende ruimtes, zoals een interactieve ruimte voor innovatieve projecten, start-ups, internationale partners en een andere die exclusief is gewijd aan nationale entiteiten, genaamd Portugal Corner.

advertentie

Secretaris-generaal van Waterborne Technology Platform, Jaap Gebraad, vertelde deze website dat het orgaan probeert "prioriteiten te definiëren" voor EU- en nationale beleidsmakers met betrekking tot de scheepvaart, inclusief zowel de zeevaart als de binnenvaart.

De organisatie wordt niet door de EU gefinancierd, maar werkt samen met de Europese Commissie met het gezamenlijke doel om "nul-emissies" in vervoer over water te bereiken.

Een voorbeeld van de verschillende initiatieven van het platform is een innovatieve windvlieger die op vrachtschepen kan worden gebruikt om hen te helpen aanzienlijk minder brandstof te verbruiken door gebruik te maken van door de wind voortgestuwde energie.

Een mock-up op ware grootte van de vlieger, "Airseas" genaamd en ontwikkeld door een Frans bedrijf, was te zien bij de stand van het Platform op de conferentie-expo.

Gebraad zei dat de vlieger door vrachtschepen kan worden gebruikt om zowel de uitstoot als het brandstofverbruik met maximaal 20 procent te verminderen.

Dit is vooral belangrijk omdat de maritieme sector in het algemeen verantwoordelijk is voor naar schatting 2 tot 3 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

Het belang van de industrie komt volgens hem tot uiting in het feit dat wereldwijd zo'n 90 procent van alle vervoerde goederen per schip wordt vervoerd.

Het belang van de sector voor de wereldhandel werd duidelijk aangetoond door een incident in maart 2021 toen het Suezkanaal zes dagen lang aan de grond lag na het aan de grond lopen van Ever Given, een containerschip van 20,000 TEU.

Als een van 's werelds drukste handelsroutes had de kanaalobstructie een aanzienlijk negatief effect op de handel tussen Europa, Azië en het Midden-Oosten.

"Dit incident veroorzaakte een enorme verstoring van toeleveringsketens over de hele wereld en toont aan hoe belangrijk de maritieme sector is voor onze economieën", aldus Gebraad.

Gebraad zei dat het platform met anderen heeft samengewerkt om nieuwe technologieën te ontwikkelen die gericht zijn op het terugdringen van emissies en het behalen van EU- en andere klimaatgerelateerde doelstellingen. Dit omvat de doelstelling van de EU om de uitstoot tegen 90 met maximaal 2050 procent te verminderen.

Hij zei: “We zijn volledig toegewijd aan de agenda voor blauwe groei en het streven naar nulemissie. Maar in de maritieme sector is het belangrijk om te onthouden dat er geen one-size-fits-all is. Dat komt omdat er zoveel verschillende soorten schepen zijn die heel veel verschillende afstanden afleggen.”

Een van de prioriteiten van het platform is het vinden van financieringsoplossingen om nulemissie te helpen bereiken en de sector te helpen concurrerend te blijven. Een ander belangrijk doel was om de sector "zo efficiënt mogelijk" te maken.

Hij zei dat de sector "eraan kwam" bij het helpen bereiken van klimaatgerelateerde doelstellingen.

De inspanningen van de sector werden ondersteund door EU-investeringen van zo'n 530 miljoen euro in de periode van 2021 tot 2027. In dezelfde periode investeerde de sector zelf 3.3 miljard euro, wat volgens hem "duidelijk onze inzet toont" voor dergelijke inspanningen.

"Ja," zei hij, "de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd op het gebied van emissiereductie zijn aanzienlijk, maar we concentreren ons op de technologieën die de sector zullen helpen zijn doelstellingen te bereiken. Het goede nieuws is dat hoewel er nog werk aan de winkel is, we er wel komen."

TRA is de grootste Europese onderzoeks- en technologieconferentie over transport en mobiliteit, waar Portugese en internationale experts samenkomen om de toekomst van mobiliteit te bespreken.

Fotocredit: Airseas

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending