Verbind je met ons

Luchtvaart / luchtvaartmaatschappijen

Emissies van vliegtuigen en schepen: feiten en cijfers (infographic) 

DELEN:

gepubliceerd

on

De uitstoot van broeikasgassen door de internationale luchtvaart en scheepvaart is de afgelopen drie decennia snel toegenomen. Bekijk de infografieken, Maatschappij.

Hoewel de luchtvaart en de scheepvaart elk slechts verantwoordelijk zijn voor ongeveer 4% van de totale uitstoot van broeikasgassen in de EU, zijn ze de snelst groeiende bronnen van emissies die bijdragen aan klimaatverandering.

Dit is voornamelijk te danken aan de groei van het recordverkeer dankzij een toename van het aantal passagiers en het handelsvolume. Deze sectoren werden ook pas sinds kort onderdeel van de inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, zowel op EU- als op mondiaal niveau.

In een poging om de uitstoot van de EU tegen 55 met 2030% te verminderen en tegen 2050 een netto nuluitstoot te bereiken, werkt het Europees Parlement momenteel aan voorstellen die tot doel hebben de uitstoot van vliegtuigen en schepen te verminderen. Het gaat onder meer om het toevoegen van zeevervoer aan het emissiehandelssysteem (ETS), herziening van het systeem voor de luchtvaart en voorstellen voor duurzamere brandstoffen voor vliegtuigen en schepen.

De infographic toont het aandeel van de transportemissies in de EU in 2019, goed voor 28.5% van de totale EU-uitstoot van broeikasgassen.
Aandeel van transportemissies in de EU in 2019  

De snelst groeiende bronnen van broeikasgasemissies

In 2019 waren de emissies van de internationale lucht- en scheepvaart met respectievelijk 146% en 34% gestegen ten opzichte van 1990. Dit was de snelste groei in de hele transportsector – de enige sector waarin de emissies sinds 1990 zijn gestegen.

In 2020 daalden de emissies van beide sectoren aanzienlijk als gevolg van beperkingen in verband met de COVID-19-pandemie. De daling zal echter waarschijnlijk tijdelijk zijn en de uitstoot van beide zal naar verwachting blijven toenemen.

De infographic illustreert de verandering in de uitstoot van broeikasgassen door het vervoer in de EU van 1990 tot 2019, met prognoses van 2019 tot 2030.
Verandering in de uitstoot van broeikasgassen door het vervoer in de EU van 1990 tot 2019, met prognoses van 2019 tot 2030.  

Lucht- en zeeverkeer neemt toe

De uitstoot van broeikasgassen door de luchtvaart en de scheepvaart is grotendeels het gevolg van de groei van het verkeer. Het aantal vliegtuigpassagiers in de EU is sinds 1993 gestaag gegroeid en het volume van internationale maritieme handel is de afgelopen drie decennia aanzienlijk toegenomen.

Het aantal vliegtuigpassagiers in 2020 daalde met 73% ten opzichte van 2019, maar naarmate de Covid-19-beperkingen worden opgeheven, neemt het aantal al toe.

Toenemende bezorgdheid over het milieu kan ertoe leiden dat meer mensen aandacht besteden aan de koolstofvoetafdruk van hun vervoerswijze. Tot nu toe zegt iets meer dan een op de tien dit volgens een Eurobarometer-enquête. Er achter komen hoeveel CO2 uw vlucht uitzendt.

De infographic toont de evolutie van het aantal vliegtuigpassagiers in de EU van 2010 tot 2020.
Evolutie van het aantal vliegtuigpassagiers in de EU van 2010 tot 2020  

Lees meer over emissiereductie

Meer over het verminderen van de uitstoot van transport 

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending