Verbind je met ons

Klimaatneutrale economie

EIT Climate-KIC beweegt Ierland naar klimaatneutraliteit

DELEN:

gepubliceerd

on

Hoe kunnen we agrovoedingssystemen koolstofarm maken en er tegelijkertijd voor zorgen dat boerengemeenschappen floreren? EIT Climate-KIC ondersteunt Ierland, een wereldwijde zwaargewicht in de landbouw, om zijn voedselsysteem radicaal te transformeren naar klimaatneutraliteit met een innovatieve aanpak.

Vind hier onze persmap.

Het koolstofvrij maken van landbouw en voedselproductie is een van de grootste uitdagingen van dit decennium. De Ierse agrovoedingssector draagt ​​37% bij aan de totale uitstoot van broeikasgassen van het land. Toch heeft het land zich ertoe verbonden om tegen 25 de uitstoot van 2030% in de agrovoedingssector te verminderen en tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken, in overeenstemming met het EU-blok.

Klimaatslimme landbouw en innovatie van voedselsystemen spelen een sleutelrol, maar ze kunnen niet werken als single-point technologieën: wat we nodig hebben is grootschalige transformatie. Terwijl EIT Climate-KIC-experts zich aansluiten bij wereldleiders op het gebied van agroklimaat op de Aim4Climate-top in Washington, DC deze week gaan hun discussies de wereldwijde aanpak op COP28 testen en vormgeven.

Over EIT Climate-KIC en de Ierland Diepgaande demonstratie van duurzame voedselsystemen

EIT Climate-KIC, Europa's grootste klimaatinnovatie-initiatief, leidt al meer dan tien jaar programma's voor systeemverandering en innovatie. Vandaag is het ondersteuning van de Ierse regering om de hele agrovoedingssector te transformeren en collectieve, systemische verandering te bewerkstelligen met behoud van economische, sociale en ecologische welvaart.

We werken samen met boeren, bedrijven, beleidsmakers, onderzoekers en burgers om op maat gemaakte oplossingen voor duurzaamheidsuitdagingen te creëren en te implementeren, terwijl we ervoor zorgen dat we van elkaar leren en gezamenlijk klimaatactie stimuleren.

advertentie

Een jaar later heeft het partnerschap:

  • Bereikte een alomvattend het in kaart brengen van het systeem, de context biedend voor het identificeren van de vele 'hefbomen voor verandering' die moeten worden gebruikt om het systeem te veranderen, zoals duurzame consumptietrends, hernieuwbare energie, demografische sector, onderwijs en toenemende aantrekkelijkheid van biodiversiteit en op de natuur gebaseerde oplossingen (agroforestry, vruchtwisseling enz.).
  • Geïdentificeerd concrete manieren uitdagingen voor boerengemeenschappen en burgers aangaan (emissies verminderen; inkomens diversifiëren; voedselverspilling terugdringen; overschakelen op gezonde voeding). Deze omvatten zowel directe resultaten op het gebied van emissiereductie op melkveebedrijven, duurzame rundvleesproductie, koolstoflandbouw en grondbewerking, als langetermijndoelstellingen zoals investeren in nieuwe waardeketens en alternatieve eiwitten, het transformeren van onderwijs en het helpen van hele regio's om circulair te worden.

Als u meer wilt weten, zijn de volgende experts beschikbaar om met u te praten:

  • Andy Kerr, Chief Strategy Officer bij EIT Climate-KIC
  • Saskia Visser, hoofd Landgebruik & agrovoeding en programmacoördinator Deep Demonstration

U vindt er ook aanvullende informatie in de persmap.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending