Verbind je met ons

Veetransporten

Eurogroup For Animals en de Canadian Horse Defense Coalition roepen de EU en Canada op om het welzijn van paarden onder CETA aan te pakken

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De EU importeert paardenvlees uit Canada en deze handel is problematisch aangezien NGO-onderzoeken en EU-audits enorme problemen met dierenwelzijn en voedselveiligheid aan het licht brachten. Eurogroup For Animals en de Canadian Horse Defense Coalition bevelen aan om de instrumenten te gebruiken die worden aangeboden door de Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) tussen de EU en Canada om het welzijn van paarden in Canada aan te pakken en te verbeteren. De EU is de grootste consument van paardenvlees, ook al zijn de consumptie - en de invoer - het afgelopen decennium om verschillende redenen afgenomen, waaronder het voedselschandaal van 2014 en het daaropvolgende verbod op Mexicaans paardenvlees. Toch is de invoer sinds 2017 gestegen en is het aandeel van Canada constant gebleven op ongeveer 1,350 ton per jaar. 
 
Zelfs als dit volume relatief laag is, is de Misstanden in het paardenwelzijn die in de productieketens worden opgespoord, zijn zeer problematisch. Deze aanzienlijke tekortkomingen in de sector, niet alleen op het gebied van dierenwelzijn maar ook op het gebied van traceerbaarheid, zijn onderstreept door recente NGO-onderzoeken. Bovendien heeft de EU-wetgeving die een verblijfsperiode van zes maanden oplegt, waarin paarden geen medicatie mogen krijgen, voor veel extra zorgen gezorgd op het gebied van paardenwelzijn. Tijdens deze verblijfsperiode is de dieren worden zes maanden lang onder erbarmelijke omstandigheden in open lucht gehouden, zonder enige bescherming tegen slecht weer of veterinaire zorg totdat ze kunnen worden geslacht

Aangezien dierenwelzijnskwesties die verband houden met landbouwpraktijken niet onder het toepassingsgebied van de EU-eisen inzake dierenwelzijn die momenteel worden opgelegd aan invoer vallen, gezamenlijke brief we roepen de Europese Commissie en de Canadese minister van Internationale Handel op om de kansen die het CETA Regulatory Cooperation Forum (RCF) biedt te maximaliseren om het welzijn van paarden te verbeteren

“De timing is nog nooit zo goed geweest om het welzijn van paarden te bespreken nu het een prioriteit is geworden van de Canadese overheid om de export van levende paarden te verbieden, voornamelijk vanwege de slechte transportomstandigheden”, zei de voorzitter van de Canadian Horse Defense Coalition, Sinikka Crosland.

Door in deze richting te gaan, zou worden beantwoord aan de verwachtingen van de EU-burgers, aangezien negen op de tien Europeanen vinden dat de EU meer zou moeten doen om het bewustzijn van dierenwelzijn wereldwijd te bevorderen. EEN petitie, dat al bijna 180,000 handtekeningen heeft verzameld, roept de EU op om de invoer van paardenvlees op te schorten uit landen waar de EU-vereisten inzake voedselveiligheid en dierenwelzijn niet worden nageleefd.

“Als het welzijn van paarden niet wordt aangepakt, moet de EU een duidelijk signaal afgeven aan haar handelspartners en benadrukken dat het respecteren van de regels ertoe doet, en de invoer opschorten als niet aan de vereisten wordt voldaan. Onder vergelijkbare omstandigheden werd de EU-import van Mexicaans paardenvlees in 2015 opgeschort”, besluit Stephanie Ghislain, programmaleider van Eurogroup for Animals Trade and Animal Welfare.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie
advertentie

Trending