Verbind je met ons

Veetransporten

Diertransport: systematische storingen aan het licht (interview)

DELEN:

gepubliceerd

on

Het niet naleven van de regels voor het vervoer van dieren vormt een risico voor het dierenwelzijn en is oneerlijk tegenover boeren, zegt Tilly Metz (foto), de voorzitter van de onderzoekscommissie van het Parlement hierover, Maatschappij.

Parlement heeft een onderzoekscommissie voor de bescherming van dieren tijdens het transport om de huidige situatie in heel Europa te beoordelen naar aanleiding van een resolutie waarin wordt opgeroepen tot: strengere regels. De commissie aangenomen haar afsluitend rapport in december 2021, waarover alle EP-leden zullen stemmen tijdens de plenaire vergadering in januari 2022.

Commissievoorzitter Tilly Metz, een Groenen/ALE-lid uit Luxemburg, zei: "Het is belangrijk om te zorgen voor hetzelfde niveau van bescherming van dieren tijdens de hele reis, net zoals het essentieel is voor vervoerders en chauffeurs om één set regels te hebben om voldoen bij grensoverschrijdend vervoer.”

Hoe wil het Parlement de omstandigheden voor het vervoer van dieren verbeteren?

De commissie constateerde systematische tekortkomingen bij de handhaving van de bestaande regels voor de bescherming van dieren tijdens transport en deed aanbevelingen voor de herziening van de regels, die in 2023 wordt verwacht.

De commissie pleitte voor een verkorting van de reisduur, met name acht uur voor het slachten en vier uur voor dieren aan het einde van hun loopbaan, dit zijn dieren die worden gehouden voor de productie van melk of eieren of voor de fok, evenals een betere bescherming van jonge en drachtige dieren. In plaats van een drempel van 10 dagen, mogen niet-gespeende dieren niet worden vervoerd voordat ze vijf weken oud zijn en de limiet voor drachtige dieren moet tweederde van de dracht zijn (momenteel 90%).

Als het gaat om transport buiten de EU, vraagt ​​de commissie om de export van levend vee te beperken tot landen die gelijkwaardige dierenwelzijnsnormen garanderen en respecteren.

advertentie

"Ervoor zorgen dat EU-consumenten nauwkeurige informatie hebben over de dierlijke producten die ze kopen, is een andere belangrijke taak, omdat het consumenten in staat stelt te kiezen voor de hoogste normen voor dierenwelzijn", zei Metz.

Varkens op een vrachtwagen om naar een fabriek te worden vervoerd
©AdobeStock/Pomphoto  

Welk EU-beleid voor diervervoer moet veranderen?

“De EU moet haar dierenwelzijnswetgeving om ervoor te zorgen dat elk dier hetzelfde beschermingsniveau geniet, ongeacht waar het wordt geboren, grootgebracht of geslacht”, aldus Metz.

"We hebben meer geharmoniseerde regels, controles en sanctiesystemen nodig", voegde Metz eraan toe en benadrukte dat het de rol van de EU is om "te zorgen voor een gelijk speelveld voor boeren en vervoerders". Het rapport beveelt de centralisatie op EU-niveau aan van een aantal cruciale aspecten, zoals de vaststelling van criteria voor de goedkeuring van voertuigen en vaartuigen. Boeren krijgen steun via de Gemeenschappelijk Landbouwbeleid maar er zijn volgens Metz 'concrete oplossingen' nodig om het dierenwelzijn te verbeteren.

Ze suggereert dat er nieuwe beleidsinstrumenten nodig zijn om "kleine lokale structuren en mobiele slachtoplossingen op de boerderij" te ondersteunen, wat zou kunnen helpen het aantal stressvolle reizen naar de slacht te verminderen.

De export van levende dieren naar niet-EU-landen vereist ook geharmoniseerde regels, aangezien dieren uit sommige lidstaten buiten de EU-grenzen worden vervoerd en "in het huidige systeem is het erg moeilijk om te handhaven" welzijnsnormen.

Hoe zou dit de mensen en boeren ten goede komen?

Volgens Metz zou de commissie “nooit het daglicht hebben gezien als de niet-aflatende druk van het maatschappelijk middenveld, van bezorgde burgers die het zat zijn om in het nieuws over dierentransporten te lezen, er niet was geweest”. Voor Metz: "Het was heel duidelijk dat een grote meerderheid van de burgers een snelle verbetering van de situatie wil."

Burgerinitiatieven zoals Beëindig de Cage Age had een impact op het werk van de commissie en “met deze eisen van burgers is zo goed mogelijk rekening gehouden”, hoewel Metz toegeeft dat “er nog ruimte is voor verbetering met betrekking tot de aanbevelingen”.

Metz is van mening dat “voor veel burgers de primaire motivatie om te pleiten voor strengere regels en meer sancties een ethische zorg is, de wens om dierenleed te voorkomen of op zijn minst te verminderen. Dus voor hen zou elke verbetering een winst op zich zijn, naast de vermindering van de risico's voor de volksgezondheid en de zorg voor het milieu”.

Het rapport gaat echter niet alleen over burgers, landbouwers zouden ook profiteren van een eerlijker en transparanter systeem dat "hoge dierenwelzijnssystemen zou belonen met genereuze publieke steun".

“Veel boeren betreuren het gebrek aan transparantie en controle waarmee ze in het huidige systeem te maken hebben; de meesten van hen zorgen voor de dieren die op hun boerderij zijn grootgebracht of geboren, maar ze weten vaak niet welk lot hen wacht nadat ze ze hebben verkocht.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending