Verbind je met ons

Milieu

Chili sluit zich aan bij de leiding in de 'Race for Ratification' van het Volle Zeeverdrag

DELEN:

gepubliceerd

on

De High Seas Alliance feliciteerde Chili omdat het het eerste Latijns-Amerikaanse land was dat gisteren officieel het historische High Seas-verdrag ratificeerde op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties, waarmee het zich bij Palau voegde als leidende natie in de Race for Ratification.1.

Chili en Palau hebben het tempo bepaald in de race om ratificatie van dit cruciale mondiale akkoord. Hun leiderschap is van cruciaal belang om het tij voor het behoud van de oceaan te keren en wij danken hen voor het baanbrekende pad voorwaarts. Maar de tijd staat niet aan onze kant. We hebben nog 58 landen nodig die het Verdrag dringend moeten ratificeren voordat het internationaal recht wordt en ons helpt de drastische achteruitgang van de gezondheid van de oceanen een halt toe te roepen. Alleen dan kunnen we de volle zee, het minst beschermde gebied op onze planeet, goed beschermen. Door gezamenlijke actie kunnen we ervoor zorgen dat onze gedeelde, mondiale oceaan kan gedijen en ons de komende generaties kan ondersteunen , "Zei Rebecca Hubbard, directeur van de High Seas Alliance.

" Chili is een leider geweest tijdens de onderhandelingen over het Volle Zeeverdrag bij de Verenigde Naties en blijft zijn blauwe ambitie en toewijding aan de bescherming van de volle zee tonen door het eerste Latijns-Amerikaanse land te zijn dat het verdrag ratificeert. Onze regio is voor veel economische activiteiten, waaronder visserij en toerisme, afhankelijk van gezonde habitats op de volle zee, en profiteert van een groot aantal andere ecosysteemdiensten. In het licht van deze afhankelijkheid verwachten we dat andere landen in de regio en de rest van de wereld binnenkort het voorbeeld van Chili zullen volgen en het Volle Zeeverdrag zullen ratificeren. , "Zei Mariamalia Rodríguez, coördinator van de High Seas Alliance, Latijns-Amerika.

The High Seas – the ocean beyond countries’ maritime borders – covers half the planet, is home to the world’s greatest wealth of biodiversity and plays an essential role in regulating our climate by absorbing about 30% of the CO2 produced by humans each year. This vast ocean area supports some of the most important, yet critically endangered ecosystems on Earth, yet a lack of governance has left it increasingly vulnerable to overexploitation. Currently, slechts 1.5% van de volle zee is beschermd.

Zodra 60 landen het Volle Zeeverdrag ratificeren, zal het in werking treden en de eerste internationale wet ter wereld worden die het behoud en het beheer van de biodiversiteit verplicht stelt buiten de nationale jurisdicties (BBNJ), waardoor de oprichting van Beschermde mariene gebieden op volle zeeen het reguleren van potentieel schadelijke activiteiten door middel van uitgebreide milieueffectrapportages. Chili en België hebben beide een aanvraag ingediend om als gastheer voor het BBNJ-secretariaat te fungeren zodra het Verdrag in werking treedt.

Sinds het in september 2023 voor ondertekening werd opengesteld tijdens de Algemene Vergadering van de VN, 87 VN-lidstaten hebben het Volle Zeeverdrag ondertekend, waarmee zij hun voornemen uitdrukten om tot ratificatie over te gaan2. De High Seas Alliance en haar leden werken samen met regeringen om de zestig ratificaties veilig te stellen die nodig zijn om het Verdrag in werking te laten treden tegen de VN-Oceaanconferentie van 60 in Nice, Frankrijk.

Het omzetten van het Volle Zeeverdrag in actie in het water is een cruciale stap op weg naar het veiligstellen van internationale doelstellingen om de klimaat- en biodiversiteitscrises te keren, waaronder het doel om tegen 30 2030% van het land en de zee in de wereld te beschermen, overeengekomen tijdens de mondiale biodiversiteitstop van de VN in 2022. december XNUMX.

advertentie

Volg de voortgang van landen op het gebied van het Volle Zeeverdrag en ontdek meer over de #RaceForRatificatie at www.highseasalliance.org/verdrag-ratificatie.

Er zijn 193 lidstaten bij de Verenigde Naties. Bekijk een volledige lijst op de Ratificatietracker van de High Seas Alliance.

Signing Het betekent niet dat staten instemmen met het verdrag gebonden te zijn, maar geeft wel uitdrukking aan de bereidheid van de ondertekenende staat om het verdragsvormingsproces voort te zetten en over te gaan tot ratificatie. Ondertekening schept ook de verplichting om zich te goeder trouw te onthouden van handelingen die het voorwerp en het doel van het Verdrag tenietdoen. Na ondertekening kunnen landen de overeenkomst op elk moment ratificeren. In de Verdragstekst wordt gespecificeerd dat deze overeenkomst vanaf 20 september 2023 open zal staan ​​voor ondertekening door alle staten en tot 20 september 2025 open zal blijven voor ondertekening op het VN-hoofdkwartier in New York. Zodra deze periode voorbij is, kunnen staten toetreden door toe te treden tot de Overeenkomst. Toetreding verwijst naar de handeling waarbij een staat zijn instemming uitdrukt om door een overeenkomst gebonden te zijn. Dit kan plaatsvinden nadat een Verdrag in werking is getreden.

Bekrachtiging is wanneer landen formeel instemmen met het nieuwe internationale recht, en dit houdt vaak in dat ervoor moet worden gezorgd dat hun nationale wetten daarmee in overeenstemming zijn. De snelheid en het ratificatieproces variëren per land. In sommige landen is de ratificatiehandeling eenvoudigweg een besluit van de Leider, terwijl in andere landen parlementaire goedkeuring nodig is.

Lees hier meer over het Volle Zeeverdrag factsheet (Engels) en veelgestelde vragen.

Afbeelding tegoed: NOAA – Humpback whale straining krill

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending