Verbind je met ons

Milieu

Azerbeidzjan bereidt zich voor op het organiseren van de COP29-klimaattop

DELEN:

gepubliceerd

on

Het organiseren van internationale evenementen en het ondersteunen van belangrijke interregionale energie- en connectiviteitsprojecten werd een sleutelelement van de visie van Azerbeidzjan op economische groei en regionale samenwerking. Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan, zal van 2024 tot 29 november 11 voor het eerst gastheer zijn van de VN-klimaatconferentie (UNFCCC COP 22) in de regio - schrijft Shahmar Hajiyev.

Het is een enorme kans om staatshoofden en regeringsleiders, maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven en internationale instellingen in de Zuidelijke Kaukasus samen te brengen om de klimaatverandering te bespreken, maatregelen om de uitvoering van de Overeenkomst van Parijs te versnellen en zich te concentreren op klimaatstrategieën voor de lange termijn. en doelen.  

Als we het over internationale evenementen hebben, is het vermeldenswaard dat Baku al waardevolle ervaring heeft met het organiseren van belangrijke internationale evenementen. Baku, de grootste stad van Azerbeidzjan en het belangrijkste transportknooppunt met een goed verbonden internationale luchthaven, en de strategische ligging op het kruispunt van Europa en Azië maakt het een ideaal ontmoetingspunt voor het organiseren van dergelijke evenementen. Baku was gastheer van het 57e Eurovisie Songfestival in 2012, de eerste Europese Olympische Spelen van 12 juni tot 28 juni 2015, de Wereldbeker Schaken 2015, de Schaakolympiade 2016, de 4th Islamitische Spelen 2017, enkele wedstrijden van UEFA Euro 2020 en de Conference of the Non-Aligned Movement Parliamentary Network (NAM PN), gewijd aan het thema “Het stimuleren van de rol van nationale parlementen bij het bevorderen van mondiale vrede en duurzame ontwikkeling” van 30 juni tot juli Alle bovengenoemde internationale evenementen hebben bijgedragen aan de ontwikkeling en verbeteringen van de infrastructuur, en de stad heeft waardevolle ervaring opgedaan met het bieden van veiligheid, het upgraden van de communicatie-infrastructuur, het leveren van digitale technologie, het ontwerpen van culturele evenementen en, last but not least, het ondersteunen van de toeristische sector.

 In wezen is toerisme een van de prioritaire sectoren in de niet-olie-economie van Azerbeidzjan, en het organiseren van internationale evenementen en het ontwikkelen van infrastructuurprojecten vergroot de aantrekkelijkheid van het land als toeristische bestemming en zorgt voor een positieve economische en sociale ontwikkeling. Bijvoorbeeld tijdens de Europese Spelenhadden ruim 28,000 buitenlandse toeristen Azerbeidzjan bezocht om het sportevenement te bekijken. De meeste buitenlandse toeristen waren burgers van de Russische Federatie, Groot-Brittannië, Duitsland, Nederland, Italië, Zwitserland, Spanje, de VS en de Verenigde Arabische Emiraten. De NAM De PN-conferentie in Bakoe werd ook bijgewoond door parlementariërs uit meer dan 40 NAM-lidstaten, waaronder voorzitters en vice-voorzitters van hun respectieve nationale parlementen, evenals door acht interparlementaire organisaties. Ook bezochten de deelnemers aan de Baku-conferentie na de bevrijding van Garabagh van de Armeense bezetting de stad Shusha.

2024 werd in Azerbeidzjan uitgeroepen tot "Groen Wereldsolidariteitsjaar" en het is een belangrijke maatregel om de betrokkenheid van Azerbeidzjan op het gebied van milieubescherming en klimaatactie te demonstreren. Bakoe's prominente rol als ervaren land bij het organiseren van internationale evenementen ondersteunt het uiteindelijke doel van Azerbeidzjan: het organiseren van COP29 in Bakoe. Bovendien heeft Azerbeidzjan bewezen een betrouwbare energiepartner en een verantwoordelijk lid van de internationale gemeenschap te zijn in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Hoewel het land rijk is aan fossiele brandstoffen en de energiemix sterk geconcentreerd is in fossiele brandstoffen (olie en aardgas), ondersteunt Azerbeidzjan een duurzame energietoekomst en een groene economie. De groene groeistrategie en groene energieprojecten van Azerbeidzjan zullen het land transformeren in een “groene energiehub” in de regio om hernieuwbare energiebronnen uit de zuidelijke Kaukasus naar Europa te leveren. Met dit doel voor ogen ondersteunt het onderwaterkabelproject voor de Zwarte Zee, ondertekend tussen Azerbeidzjan, Georgië, Roemenië en Hongarije, de regionale groene energietransitie en de doelstellingen van de Europese Green Deal. 

Natuurlijk is de COP29-top een veel groter evenement, en je kunt de COP29 niet vergelijken met welke evenement dan ook in het land. Om deze belangrijke gebeurtenis met succes te plannen en te organiseren, ondertekende president van de Republiek Azerbeidzjan Ilham Aliyev een verdrag besluit over de oprichting van het Organisatiecomité in verband met de 29e zitting van de Conferentie van de Partijen bij het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (COP29), de 19e zitting van de Vergadering van de Partijen bij het Protocol van Kyoto, en de 6e zitting van de Vergadering van de Partijen bij de Overeenkomst van Parijs. De belangrijkste taak van het Organisatiecomité is het voorbereiden en implementeren van een actieplan met betrekking tot de organisatie en uitvoering van de COP29, de 19e zitting van de Vergadering van de Partijen bij het Protocol van Kyoto, en de 6e zitting van de Vergadering van de Partijen bij het Protocol van Kyoto. het Akkoord van Parijs. Om maatregelen te nemen om een ​​operationeel bedrijf op te richten, kreeg het kabinet van ministers van Azerbeidzjan bovendien de opdracht om de financiering in verband met de implementatie van het actieplan te verzekeren.

Opgemerkt moet worden dat in Dubai COP28, de grootste VN-klimaattop ooit met ongeveer 200 landen, vertegenwoordigd in de gesprekken en 80,000 aanwezigen, was de belangrijkste vraag de noodzaak voor landen om fossiele brandstoffen aan te pakken als de belangrijkste bronnen van broeikasgasemissies. Bovendien werden de partijen tijdens COP28 het eens over het ‘verlies- en schadefonds’ dat geld zou kunnen gaan uitdelen. Ook gingen de discussies over het vaststellen van een ‘nieuw collectief gekwantificeerd doel voor klimaatfinanciering’ in 2024 door, waarbij rekening werd gehouden met de behoeften en prioriteiten van de ontwikkelingslanden. Het nieuwe doel, dat zal uitgaan van een basisbedrag van 100 miljard dollar per jaar, zal een bouwsteen zijn voor het ontwerp en de daaropvolgende implementatie van de nationale klimaatplannen die tegen 2025 gerealiseerd moeten zijn. Gezien het feit lijkt het erop dat de sleutelvraag tijdens De COP29 in Baku zal gaan over financiën en de manier waarop we ons kunnen concentreren op langetermijndoelen en -strategieën.

advertentie

COP29 zal een van de grootste en belangrijkste internationale evenementen in 2024 zijn, en omdat er minder vooruitgang is geboekt bij het terugdringen van de mondiale uitstoot van broeikasgassen, verliep de vooruitgang te traag op alle gebieden van klimaatactie en het verkrijgen van financiële en technologische steun aan kwetsbare landen. De COP29 in Baku zal een belangrijk platform zijn om de internationale samenwerking op deze gebieden te ondersteunen, de toezeggingen van Parijs uit te voeren en zich uiteindelijk te concentreren op financiële kwesties. Bovendien zou Baku belangrijke onderwerpen zoals oorlogsdreigingen voor het milieu en landmijndreigingen op de COP29-agenda kunnen zetten, aangezien het land te lijden heeft onder aantasting van het milieu en verontreiniging van landmijnen. Op termijn kan COP29 een belangrijke kans voor Azerbeidzjan blijken te zijn om een ​​breder gebruik van hernieuwbare energiebronnen in de hele economie te ondersteunen en de groene transitie te versnellen.  

Auteur: Shahmar Hajiyev ,Senior adviseur bij het Centrum voor Analyse van Internationale Betrekkingen

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending