Verbind je met ons

Verenigde Naties

De Verklaring van Oslo schept nieuwe uitdagingen op het gebied van de ontwikkeling van mensen

DELEN:

gepubliceerd

on

Een radicaal nieuw begrip van het verband tussen bevolking, ontwikkeling, individuele rechten en welzijn werd tot stand gebracht tijdens de Internationale Conferentie over Bevolking en Ontwikkeling (ICPD) van de Verenigde Naties in 1994, die plaatsvond in Caïro – schrijft Mazahir Afandiyev, lid van de Milli Majlis van de Republiek Azerbeidzjan.

 Reproductieve gezondheid, bescherming van de mensenrechten en de strijd tegen de uitbuiting van vrouwen en kinderen waren daar de belangrijkste gespreksonderwerpen. Als gevolg hiervan werd de overeenkomst van Caïro, ook wel bekend als het ICPD-actieprogramma, aangenomen. Het Actieprogramma stelt dat reproductieve gezondheid en andere mensenrechten van fundamenteel belang zijn voor zowel het individuele welzijn als de duurzame ontwikkeling.

Het ICPD-actieprogramma is de afgelopen dertig jaar het onderwerp geweest van discussies op verschillende niveaus. De successen van het programma worden hoog gewaardeerd door de staten, vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, internationale experts en parlementariërs in verband met de vorming van een wetgevend kader.

Het wetgevingskader dat wordt opgebouwd profiteert van de discussies van wetgevers over nieuwe onderwerpen die gericht zijn op het herstellen van de realiteit en het vaststellen van wetgevende maatregelen op dit gebied. Deze discussies kunnen ook schendingen van de grondrechten helpen voorkomen.

Toen de overeenkomst in 1994 in Caïro werd aangenomen, nam een ​​relatief beperkt aantal parlementaire vertegenwoordigers op volledig transparante wijze deel aan gesprekken over mensenrechten en vrijheden en universele menselijke idealen. Parlementariërs moesten echter discussiëren over de bescherming van vrijheden en mensenrechten, wat werd gesteund door talrijke denktanks en wetenschappelijke studies.

Sinds 2002 worden internationale conferenties van wetgevers gehouden door het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) en parlementaire netwerken voor de bescherming van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) om de mobilisatie van beschikbare middelen aan te pakken en een omgeving te creëren die de discussie bevordert van onderwerpen die verband houden met de verwezenlijking van reproductieve rechten.

advertentie

Een uniek instrument dat is ontworpen om parlementariërs wereldwijd samen te brengen en die consensus te vertalen in tastbare beleids-, financiële en verantwoordingsresultaten op nationaal niveau is de Internationale Parlementariërsconferentie over de implementatie van het Internationale Conferentie over Bevolking en Ontwikkelingnt (IPCI/ICPD).

De eerste internationale parlementariërsconferentie over de implementatie van het ICPD-actieprogramma vond plaats in Ottawa, Canada, in november 2002. Daaropvolgende conferenties werden gehouden in Frankrijk (2004), Thailand (2006), Ethiopië (2009) en Turkije (2012). , Zweden (2014), en Ottawa, Canada, waar in oktober 2018 de zevende plaatsvond.

Het is belangrijk erop te wijzen dat de Internationale Conferentie over Bevolking en Ontwikkeling (ICPD) in 30 haar 2024e verjaardag zal vieren tijdens de 57e zitting van de Commissie voor Bevolking en Ontwikkeling van de Verenigde Naties. Tijdens de conferentie die van 19 tot en met 20 oktober 2023 in Genève plaatsvond, werd besloten om van 10 tot en met 12 april 2024 de volgende acht Internationale Parlementariërsconferenties over de implementatie van het ICPD-actieprogramma in Noorwegen te houden over de vooravond van de 30ste verjaardag van de ICPD. De discussie ging ook over de vooruitgang die sinds 2014 is geboekt op het gebied van het ICPD-actieprogramma.

Ruim 300 personen uit 120 landen woonden de conferentie dit jaar bij, waaronder meer dan 200 wetgevers, ministers, VN-vertegenwoordigers en leden van het maatschappelijk middenveld. Dit was een van de verworvenheden van de conferentie, waar ook het Azerbeidzjaanse parlement vertegenwoordigd was.

In het licht van de afgelopen dertig jaar is het duidelijk dat kwesties die verband houden met reproductieve gezondheid, netheid, de demografie van de planeet, passende gezinsplanning, het garanderen van universele toegang tot gezondheidszorg en strategieën voor het voorkomen van schendingen van de rechten van vrouwen en kinderen die speciale aandacht behoeven zijn nog steeds belangrijk.

Tegenwoordig, tijdens de Vierde Industriële Revolutie, was de aanneming van resoluties en documenten met betrekking tot de bescherming van de mensenrechten, de reproductieve gezondheid en andere vergelijkbare vrijheden het belangrijkste agendapunt voor de Acht Internationale Parlementariërsconferentie, die in Noorwegen werd gehouden. Het implementeren van de kwesties die verwoord zijn in het document dat in 1994 in Caïro werd aangenomen, was een van de specifieke richtingen van de conferentie.

De Republiek Azerbeidzjan heeft de afgelopen dertig jaar actief deelgenomen aan alle conferenties, waarbij zij haar standpunten heeft geuit over kwesties die verband houden met zowel de menselijke als demografische ontwikkeling, terwijl zij nauwe banden onderhoudt met het Bevolkingsfonds van de VN en rekening houdt met de unieke kenmerken van het Azerbeidzjaanse volk binnen het land. de nationale context.

Het is geen geheim dat als gevolg van de Eerste Karabach-oorlog, die uitbrak als reactie op de militaire agressie van Armenië, begin jaren negentig duizenden mensen werden gedood, gewond of gevangengenomen in het nieuwe onafhankelijke Azerbeidzjan, en dat bijna een miljoen mensen werden intern ontheemden en vluchtelingen. Als gevolg hiervan daalde de gemiddelde jaarlijkse groei sinds 1990 in een periode van tien jaar nog verder, tot 1990%.

De bevolking van Azerbeidzjan bedroeg in 6,400, toen het Caïro-document werd aangenomen, 1994 mensen. En nu, nu het dertigjarige ICPD-actieprogramma van kracht is, kunnen we zien dat de bevolking van Azerbeidzjan in 30 naar verwachting ongeveer 11 miljoen zal bedragen.

Dit is zonder twijfel een bewijs van Azerbeidzjan's trouw aan universele waarden, de Millennium Ontwikkelingsdoelstellingen die in 2000 werden vastgesteld, de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen die de Algemene Vergadering van de VN in 2015 unaniem heeft aangenomen, en de passende nationale implementatiestrategieën voor deze internationale overeenkomsten. In ons land zijn instellingen opgericht om de doelstellingen te bereiken die in deze universele documenten zijn uiteengezet, en er is een speciale staatscommissie opgericht om deze taken uit te voeren.

De verspreiding van documenten waarin de nadruk wordt gelegd op de prestaties van regeringen en staten over de hele wereld, in combinatie met de viering van het 30-jarig jubileum van de ICPD, is een duidelijke indicatie van het groeiende bereik van het programma. Helaas blijven problemen met gelijkheid, de schending van vrouwen- en kinderrechten en het gebrek aan toegang van mensen tot passend onderwijs en informatie bestaan, ondanks de goede delen van het werk dat is verricht.

De activiteiten van de Acht Internationale Parlementariërsconferentie weerspiegelden dit ook. De noodzaak om een ​​routekaart voor de toekomst te creëren wordt dus versterkt door de bijzondere belangstelling voor de ervaringen van de parlementsleden van Japan en Ierland, de huidige uitdagende omstandigheden waarmee derdewereldlanden, vooral die in Afrika, worden geconfronteerd, en de gesprekken die plaatsvinden in de parlementen. van moslimstaten met betrekking tot de gelijkheid, rechten en vrijheden van vrouwen, evenals de garantie van universele toegang tot moderne gezondheidszorg.

In dit opzicht zal de aanneming door alle deelnemers van de Verklaring van Oslo op de Acht Internationale Conferentie van parlementsleden over de implementatie van het ICPD-actieprogramma een van de belangrijkste doelstellingen van de nieuwe wereldorde zijn.https://ipciconference.org/wp-content/uploads/2024/04/Oslo-Statement-of-Commitment_12-April-2024-12_00-pm-with-logo.pdf).

Auteur: Mazahir Afandiyev, lid van de Milli Majlis van de Republiek Azerbeidzjan

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending