Verbind je met ons

CO2 uitstoot

Verlaging van de uitstoot van auto's: nieuwe #CO2-doelen voor auto's toegelicht

DELEN:

gepubliceerd

on

Vage silhouetten van auto's omgeven door stoom uit de uitlaat. ©APimages/Europese Unie-EP De EU werkt aan plannen om de CO2-uitstoot van auto's terug te dringen ©APimages/European Union-EP 

Om de uitstoot van auto’s te verminderen hebben de leden van het Europees Parlement strengere CO2-limieten voor auto’s voorgesteld en een nieuwe doelstelling voor de uitrol van e-auto’s. Dit is wat u moet weten over de plannen.

Waarom het nodig is

Auto's en bestelwagens veroorzaken ongeveer 15% van de CO2-uitstoot van de EU, wat bijdraagt ​​aan de klimaatverandering. De transportsector is de enige sector waar de uitstoot van broeikasgassen nog steeds hoger is dan in 1990.

Aanscherping van de emissienormen voor auto's zou helpen om de De klimaatdoelstellingen van de EU voor 2030 en consumenten zouden besparen op hun brandstofrekening.

Huidige situatie

De gemiddelde uitstoot van nieuwe auto’s is vorig jaar gestegen tot 118.5 g CO2/km, na een gestage daling in de afgelopen jaren. recente gegevens. Volgens de huidige regels mag de gemiddelde nieuwe auto in 95 niet meer dan 2021 g/km uitstoten.

De aantal elektrische auto's groeit snel, maar vertegenwoordigt nog steeds minder dan 1.5% van de nieuwe registraties.

advertentie

Wat wordt er voorgesteld

De Europese Commissie is voorstelleng om de emissielimiet voor 2021 met 15% te verlagen ten opzichte van 2025 en met 30% vanaf 2030. Nieuwe doelstellingen worden uitgedrukt in percentages omdat de norm van 95 g/km opnieuw zal moeten worden berekend volgens de nieuwe, strengere emissietest die het echte rijgedrag beter weerspiegelt voorwaarden.

Tijdens een plenaire stemming op 3 oktober zeiden de EP-leden dat de uitstoot met respectievelijk 20% en 40% moet worden verminderd, terwijl 35% van de nieuwe auto’s die vanaf 2030 worden verkocht elektrisch of hybride moet zijn. Ze riepen ook op tot EU-maatregelen om de verschuiving van de auto-industrie naar schonere auto's te vergemakkelijken, banen te helpen beschermen en de productie van accu's voor elektrische auto's in Europa te ondersteunen.

Op 18 oktober heeft ook de milieucommissie een voorstel ingediend strengere CO2-limieten voor nieuwe vrachtwagens. Leden van de commissie willen dat fabrikanten hun CO2-uitstoot tegen 35 met 2030% hebben verminderd. De leden van het Europees Parlement zeiden ook dat de helft van de nieuwe stadsbussen vanaf 2025 elektrisch moet zijn.

Alle leden van het Europees Parlement zullen tijdens de plenaire zitting van november in Straatsburg over deze voorstellen stemmen, waarna met de Raad over de definitieve doelstellingen zal worden onderhandeld.

Volgende stappen

De voorstellen die in de plenaire vergadering zijn aangenomen, vormen de basis van de onderhandelingen van het Parlement met de Raad over de uiteindelijke doelstellingen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending