Verbind je met ons

Energie

Energieraad: 4 maart 2014

DELEN:

gepubliceerd

on

Windpark in DuitslandDe eerste Energieraad onder het Helleense EU-voorzitterschap vindt plaats op 4 maart in Brussel. Energiecommissaris Günther Oettinger zal de Europese Commissie vertegenwoordigen. De Raad zal beginnen met een oriënterend debat over energieprijzen en -kosten, naar aanleiding van de desbetreffende mededeling die de Commissie op 22 januari heeft gepresenteerd.

In de aanloop naar de Europese Raad van maart zal de Raad het voorstel van de Commissie over het kader voor 2030 bespreken, met bijzondere aandacht voor het energiebeleid. Besprekingen over zowel de energieprijzen als het Kader voor 2030 zullen bijdragen tot de voorbereiding van de Europese Raad die op 20/21 maart 2014 zal worden gehouden.

Commissie Communicatie over energieprijzen en -kosten in Europa

Zoals gevraagd door de Europese Raad van mei 2013, heeft de Commissie uitgevoerd een uitgebreide analyse van energieprijzen en -kosten. Uit de analyse blijkt dat de convergentie en de daling van de groothandelsprijzen voor elektriciteit niet hebben geleid tot lagere retailprijzen, hetgeen onder meer wijst op een ontoereikende tenuitvoerlegging van het acquis op de interne energiemarkt en op verhogingen van nationale belastingen/heffingen en netwerkkosten (zie voor meer informatie MEMO / 14 / 38).

De Commissie heeft de afgelopen jaren verschillende actielijnen voorgesteld om ervoor te zorgen dat de Europese burgers en bedrijven de uitdaging van de energieprijs effectief kunnen aangaan en dat de EU haar concurrentievermogen vandaag tot 2030 en daarna kan behouden. Deze maatregelen omvatten onder meer het verhogen van de energie-efficiëntie, het voltooien van de interne energiemarkt tegen 2014, het investeren in technologie en innovatie, het ontwikkelen van de energie-infrastructuur in de EU en het diversifiëren van energiebronnen. Bovendien moeten de lidstaten ervoor zorgen dat de energiebeleidsheffing en de in de prijzen weerspiegelde belastingcomponent zo kosteneffectief mogelijk worden toegepast.

Commissie Mededeling over een beleidskader voor klimaat en energie in de periode 2020 tot 2030

Op 22 januari 2014 heeft de Commissie voorgesteld doelstellingen voor het energie- en klimaatbeleid tot 2030. De doelstellingen geven een sterk signaal af aan de markt en moedigen particuliere investeringen in koolstofarme technologieën aan. Het door de Commissie voorgestelde kader is gebaseerd op een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen (BKG) met 40% ten opzichte van het niveau van 1990, een EU-brede bindende doelstelling voor hernieuwbare energie van ten minste 27%, hernieuwde ambities voor energie-efficiëntiebeleid, een nieuw governancesysteem en een reeks nieuwe indicatoren om een ​​concurrerend en veilig energiesysteem te waarborgen (zie voor meer informatie IP / 14 / 54).

advertentie

De ministers zal worden gevraagd zich in hun debat te concentreren op de hoofdlijnen van het Commissievoorstel.

Raadpleeg de voor meer informatie website van de Europese Commissie.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending