Verbind je met ons

Financiering

Banken in crisis zijn niet de oorzaak van de wereldproblemen, maar wel een symptoom

DELEN:

gepubliceerd

on

Een nieuwe maand, een andere bank in rep en roer, schrijft Ilgar Nagiyev.

Het bankwezen als bedrijfstak bloeit - overleeft zelfs - dankzij betrouwbaarheid; het gevoel van vertrouwen dat ze zo goed uitstralen. Met name Zwitserse banken hebben dit allang onder de knie; zichzelf vestigen als beproefde instellingen. Dit pantser van vertrouwen begint er echter een beetje roestig uit te zien als een Zwitserse bank omvalt.

Credit Suisse was de op een na grootste bank van Zwitserland, met meer dan vijfhonderdzeventig miljard dollar aan activa en drie keer zoveel onder beheer. Het werd gezien als te groot, te oud, te gevestigd om failliet te gaan, maar toch stortte het in dezelfde week in als de Silicon Valley Bank met een Tier One-rating. Dit soort instortingen zijn een probleem, maar dat zijn ze niet de probleem. De probleem komt voort uit groei of liever een gebrek daaraan. We zijn vraatzuchtig verslaafd aan groei en als we het niet kunnen krijgen, ervaren we negatieve bijwerkingen.

En groei blijkt moeilijker te vinden.

Na de val van de Berlijnse muur werd de vrijemarkteconomie al snel de norm, zoals sommigen hebben genoemd De grote verdubbeling. Plots waren er meer wereldmarkten en meer rijkdom om rond te gaan. Helaas zijn er geen extra landen meer te vinden en weinig onbenutte markten om het wereldwijde BBP te stimuleren. Bovendien is alles nauw met elkaar verbonden, wat maar al te duidelijk wordt als er iets misgaat.

Neem China, de belangrijkste motor van die wereldeconomie in de afgelopen twintig jaar. Volgens de Wall Street Journal heeft China nu een biljoen dollar uitgegeven aan zijn ambitieuze Belt and Road-initiatief, dat hen heeft geholpen een weldoenersniche te veroveren die zich uitstrekt van Centraal-Azië tot Latijns-Amerika. Inflatie, hogere rentetarieven en aanbodtekorten hebben echter een impact gehad op veel van de economieën waarmee ze zaken doen, waardoor China de geldstroom die ze hebben geleverd, strakker heeft gemaakt. Terwijl iedereen houdt van degene die hen een etentje koopt, worden hun gevoelens complexer wanneer die persoon hen vraagt ​​om hun deel terug te betalen via PayPal. Het resultaat is wat sommige westerse economen noemen schuldenval diplomatie.

Veel van diezelfde economen voorspellen dit al een tijdje, maar dan zijn er de dingen die we niet kunnen voorspellen en waarop we jammerlijk onvoorbereid zijn.

advertentie

Kort na een pandemie die volgens een IMF-voorspelling 12.5 biljoen euro aan de wereldeconomie heeft bespaard, komt de eerste echt wereldwijde energiecrisis. Dit heeft het idee omgegooid dat we na de pandemie zouden terugkeren naar een vorm van stabiliteit en weer geld zouden verdienen. Het heeft de inflatie aangewakkerd, klimaattoezeggingen ter discussie gesteld en ertoe geleid dat regeringen miljarden hebben uitgegeven om de gevolgen van stijgende energiekosten te verzachten. Het is een last die onevenredig veel armere bevolkingsgroepen treft, aangezien vierenvijftig landen al een sterke stijging van de omvang van hun schulden zien en het risico lopen in gebreke te blijven - een kwart van de naties in de wereld.

Dus, als we onszelf niet uit de problemen kunnen laten groeien, wat dan?

Het Departement van Economische en Sociale Zaken van de Verenigde Naties heeft vier manieren voorgesteld om dit te doen; Diversifieer economieën, stop ongelijkheid, verbeter instellingen en maak financiën duurzaam. Weinigen kunnen beweren dat bankinstellingen moeten worden verbeterd en dat financiering duurzaam moet zijn. Nog minder kunnen betwisten dat er ongelijkheden zijn die dringend moeten worden aangepakt - zo niet uit vriendelijkheid, dan wel omwille van hun banksaldo. Diversificatie zou echter bijzonder veelbelovend kunnen zijn. Zo probeert de Gulf Cooperation Council hun wederzijdse afhankelijkheid van olie te doorbreken door voor het eerst BTW in te voeren. Ongetwijfeld zal de energiecrisis zelf investeringen versnellen en onderzoek naar hernieuwbare bronnen stimuleren, die vervolgens allemaal de kans krijgen om over de hele wereld te worden verkocht, wat mogelijk een nieuwe groeigolf op gang brengt.                                                                                                                        

Om dit te doen zal een significante wereldwijde reactie nodig zijn, maar we hebben nu gemiddeld elk decennium een ​​financiële crisis en het is onvermijdelijk dat meer banken failliet gaan. Een pleister zal het bloeden niet stoppen, zelfs niet een pleister van twee miljard dollar, zoals de UBS-buy-out van Credit Suisse. Maar iets nieuws proberen zou kunnen.

Ilgar Nagiyev is een Azerbeidzjaanse ondernemer, voorzitter van de raad van bestuur van Azer Maya, een toonaangevende producent van voedingsgist in Azerbeidzjan, en voorzitter van de raad van Baku City Residence, een vastgoedbedrijf. Hij is een alumnus van zowel de London School of Economics and Political Sciences als de TRIUM Global Executive MBA.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending