Verbind je met ons

Landbouw

Welke EU-regio's zijn sterk afhankelijk van de landbouw?

DELEN:

gepubliceerd

on

In 2020 was ongeveer 4.5% van de EU's totale werkgelegenheid, naar schatting 9.4 miljoen mensen, werkten in de landbouw-, bosbouw- en visserijsector. De overgrote meerderheid, oftewel 4.2% van de totale werkgelegenheid, werkte in de landbouw. 

De landbouw-, bosbouw- en visserijsector blijft een belangrijke bron van werkgelegenheid, vooral in de oostelijke en zuidelijke EU-landen. Kijkend naar de regionale NUTS 3-gegevens rapporteerden de Roemeense regio's Vaslui (61.7%) en Neamţ (51.4%) de hoogste werkgelegenheidscijfers in deze sector. Bovendien was ruim 114% van de beroepsbevolking in 16.5 regio's werkzaam in de landbouw, bosbouw en visserij, met concentraties in Bulgarije, Griekenland, Polen, Portugal en Roemenië.

Aan de onderkant van het bereik hadden 137 regio's in 2020 minder dan 0.5% van hun beroepsbevolking werkzaam in de landbouw, bosbouw en visserij.  

In absolute aantallen bevonden de regio's met de hoogste werkgelegenheid in de landbouw, bosbouw en visserij zich voornamelijk in Roemenië, met 8 van de top 10 regio's. De regio Iaşi in Roemenië had met 146 werknemers het hoogste aantal, gevolgd door vier andere Roemeense regio's met elk meer dan 200 werknemers. Afgezien van de Roemeense regio's haalden slechts twee andere regio's de top 100 van NUTS 000-regio's met de hoogste werkgelegenheidscijfers in de landbouw, bosbouw en visserij: Sandomiersko jędrzejowski in het zuidoosten van Polen en Almería in Zuid-Spanje.

Wilt u meer weten over de agrarische beroepsbevolking?

U kunt meer lezen over regionale arbeidskrachten in de landbouw in het speciale gedeelte van de Regio's in Europa - interactieve editie 2023 en in de Regionaal jaarboek van Eurostat - uitgave 2023, ook verkrijgbaar als een reeks Statistics Exploreed-artikelen. De bijbehorende kaarten in de statistische atlas zorgen voor een interactieve kaart op volledig scherm. Een analyse van de arbeidskrachten in de landbouw op nationaal en EU-niveau is beschikbaar in het artikel Statistics Explored over boeren en de agrarische beroepsbevolking.

Meer informatie

advertentie

Methodologische opmerkingen

  • De formele telling van de werkgelegenheid op basis van het aantal werknemers en zelfstandigen kan aanzienlijk lager zijn dan het totale aantal landarbeiders (waaronder mogelijk familieleden van de bedrijfseigenaar, deeltijdarbeiders en seizoenarbeiders, of losse arbeidskrachten).

Als u vragen heeft, kunt u terecht op de contact pagina. 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending