Verbind je met ons

Landbouw

De Commissie keurt de Italiaanse staatssteunregeling van 450 miljoen euro goed om investeringen in de landbouwsector te bevorderen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Europese Commissie heeft, op grond van de EU-staatssteunregels, een Italiaans plan van € 450 miljoen goedgekeurd om de landbouwsector te ondersteunen door investeringen te bevorderen die verband houden met de primaire landbouwproductie en met de verwerking en marketing van landbouwproducten.

De regeling staat open voor bedrijven die actief zijn in de primaire landbouwproductie en de verwerking en afzet van landbouwproducten in Italië. In het kader van de maatregel, die loopt tot en met 31 december 2025, zal de steun de vorm aannemen van gesubsidieerde leningen en dekken tot 80% van de subsidiabele kosten.

Het doel van de regeling is het concurrentievermogen en de veerkracht van de landbouwsector te vergroten, door projecten te bevorderen die onder meer verband houden met (i) de bouw, verwerving of verbetering van onroerende goederen; (ii) de aankoop van machines en uitrusting; en (iii) de aankoop, ontwikkeling of gebruik van IT-oplossingen.

De Commissie heeft de regeling beoordeeld aan de hand van de EU-staatssteunregels, met name: Artikel 107, lid 3, onder c) VWEU, dat lidstaten toestaat de ontwikkeling van bepaalde economische activiteiten onder bepaalde voorwaarden te ondersteunen, en de Richtsnoeren voor staatssteun in de land- en bosbouwsector en in plattelandsgebieden 2022. De Commissie heeft vastgesteld dat de regeling dat wel is nodig en passend om de relevante investeringen in de landbouwsector aan te moedigen. Bovendien heeft de Commissie vastgesteld dat de regeling dat wel is evenredig aangezien deze beperkt blijft tot het noodzakelijke minimum, en een beperkte impact zal hebben op de concurrentie en de handel tussen de lidstaten. Op basis hiervan heeft de Commissie de Italiaanse regeling goedgekeurd op grond van de EU-staatssteunregels.

De niet-vertrouwelijke versie van het besluit komt beschikbaar onder zaaknummer SA.107521 in het worden gemaakt staatssteun register op de Commissie concurrentie website zodra eventuele vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending