Verbind je met ons

Landbouw

De groene transitie van de EU moet eerlijk zijn voor boeren in binnen- en buitenland

DELEN:

gepubliceerd

on

Boeren in de EU kampen al met torenhoge kosten en klimaatproblemen, maar nu worden ze geconfronteerd met een dreigende dreiging van de Commissie. De landbouwcommissie van het Europees Parlement daagt de EU-executieve uit richtlijn industriële emissies (IED) hervormingsvoorstellen, die meer veehouders zouden onderwerpen aan verplichte, dure "verontreinigingsvergunningen" die gericht zijn op het terugdringen van de industriële koolstofemissies van het blok, schrijft Colin Stevens.

Hoewel ze aanvankelijk van toepassing waren op ongeveer 4% van de varkens- en pluimveehouderijen, zouden de nieuwe IED-plannen van de Commissie het net aanzienlijk breder werpen door de groottedrempel te verlagen waarbij boerderijen worden geclassificeerd als "agro-industrieel". Eerder deze maand bekritiseerden de landbouwvertegenwoordigers van de lidstaten het feit dat de Commissie geen rekening houdt met de regionale behoeften en het type landbouwbedrijf, zoals kleinschalig of familiebedrijf, die volgens hen onterecht het doelwit zijn.

Deze voorstellen vormen een rechtstreekse bedreiging voor de levensvatbaarheid van de boeren die de kern vormen van het voedselsysteem van het blok, waarmee een trend van goedbedoeld maar slecht doordacht EU-voedselbeleid wordt voortgezet.

Wereldwijde handelsspanningen lopen op

Met name tegenstanders van de IED-hervorming hebben dat gedaan gemarkeerd het risico dat een daaruit voortvloeiende daling van de lokale productie "zou kunnen leiden tot een grotere afhankelijkheid van export", wat haaks zou staan ​​op de groene, gezondheids- en concurrentiedoelstellingen van de EU.

De agrovoedingsnormen van het blok zijn sprankelend spanningen tussen de EU en mondiale handelspartners, zoals Indonesië, India en Brazilië afkeuren De duurzaamheidsregelgeving van Brussel als oneerlijke, buitensporig dure handelsbelemmeringen die neerkomen op "regelgevend imperialisme". Een opmerkelijk voorbeeld is dat van de EU Carbon Border Aanpassingsmechanisme (CBAM), een groene heffing die is ontworpen om de interne markt te beschermen tegen stortvloed van goedkope landbouwimport uit landen met lossere milieuproductienormen en om de EU-export van landbouwkoolstofemissies te verminderen.

Zelfs de handelsbetrekkingen tussen de EU en de VS in de landbouwsector zijn steeds meer onder druk komen te staan, met een langdurige aantrekkingskracht tarief geschil tussen Spanje en de VS over de olijfexport van eerstgenoemde nog steeds onopgelost. De landbouwcommissie van het EU-parlement kwam onlangs bijeen om het olijventarief te bespreken, dat de VS in 2018 oplegde omdat de subsidies van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) van het blok de Amerikaanse tegenhangers schaadden. Europese landbouwvertegenwoordigers en EP-leden hebben gewaarschuwd dat dit beleid vormt een "directe aanval op het GLB", terwijl wordt benadrukt dat lokale producenten van vlees, olijfolie en andere Europese basisproducten uit het hele blok te maken kunnen krijgen met soortgelijke protectionistische machtsspelletjes.

advertentie

EU-voedseletiket voor nog meer uitdagingen

Ironically, these same European farmers are also facing an impending risk from EU policy. As part of ‘Van boerderij tot vork‘, the bloc’s healthy, sustainable food strategy, the Commission is developing a proposal for a harmonised Front-of-Package (FOP) food label to tackle rising obesity.

Hoewel het ooit als een shoo-in werd beschouwd, heeft de Commissie dat gedaan aangegeven dat de Nutri-Score van Frankrijk niet zal worden overgenomen. Het blijft onduidelijk wat de uitvoerende macht van de EU zal beslissen, aangezien het overweegt om elementen van verschillende bestaande systemen op te nemen, hoewel het onwaarschijnlijk lijkt dat het combineren van onvolmaakte labels tot een positief resultaat zal leiden. Het uit de gratie vallen van Nutri-Score kan grotendeels worden toegeschreven aan de verontwaardiging van regeringen, landbouwverenigingen en voedingsdeskundigen in heel Europa, die het onevenwichtige algoritme hebben benadrukt weegt “negative” nutrients – namely salt, sugar and fats – much more heavily than positive nutrients, leading to deceptively harsh scores for traditional European products.

Dit gebrekkige scoresysteem draagt ​​niet alleen bij aan de toch al substantiële economische en concurrentie-uitdagingen waarmee lokale varkens-, melkvee- en olijfolieboeren worden geconfronteerd, maar stelt ook de consument in de steek. Johanie Sulliger, een in Zwitserland gevestigde diëtist, heeft uitgelegd dat omdat het algoritme van Nutri-Score micronutriënten zoals vitamines en mineralen niet evalueert, producten die voedingsdeskundigen normaal gesproken niet zouden aanbevelen, zeer positieve scores kunnen krijgen, met de conclusie dat het label geen uitgebalanceerd dieet ondersteunt.

Zuid-Amerika's zoektocht naar voedseletiketten

Vooruitlopend op een mogelijk besluit in 2023, zou de Commissie moeten kijken naar ervaringen met voedseletiketten in Zuid-Amerika. In 2016 introduceerde Chili een zwart stopbordlabel dat consumenten waarschuwt voor producten met veel suiker, zout en vet, met vergelijkbare, negatief gerichte FOP's geïmplementeerd in Uruguay, Peru en Ecuador.

Onderzoek naar de FOP van Chili heeft onthuld een daling van de aankopen van "high in" producten, maar een relatief zwakke stijging van de consumptie van gezond voedsel, en zelfs een lichte stijging toename bij obesitas bij kinderen. Bovendien hebben hoogopgeleide huishoudens een grotere vermindering van ongezonde calorieën gezien dan laagopgeleide huishoudens, terwijl huishoudens met lagere inkomens minder vooruitgang hebben geboekt op het gebied van gezonde calorie-inname. Evenzo een studie uit 2019 gevonden dat het voedseletiket van Ecuador slechts "een marginale invloed had op de aankopen van consumenten, en vooral bij degenen met hogere sociaaleconomische middelen".

Deze ongelijke impact weerspiegelt een bestaande overeenstemming over het verband tussen onderwijs en respons op voedingsinformatie. Het simpelweg toevoegen van FOP-labels is niet voldoende om de volksgezondheid op betekenisvolle wijze te verbeteren, omdat het de consument in verwarring kan brengen en bestaande gezondheidskloven kan verergeren. Dit is met name zorgwekkend voor Europa, waar obesitas voorkomt stijgende snelste onder de lage sociaal-economische groepen.

Lokale boeren spelen een sleutelrol in de oplossing

Nu de ambities van de EU voor een gezond, duurzaam voedselsysteem in gevaar worden gebracht door verslechterende handelsbetrekkingen aan de ene kant en een potentieel verkeerd voedseletiket aan de andere kant, heeft Brussel een nieuw model nodig.

Het zal een uitdaging zijn om een ​​gemeenschappelijke basis te vinden tussen Brussel, zijn handelspartners en zijn eigen landbouwsector, maar oplossingen moeten beginnen bij het ondersteunen van lokale producenten. Zoals experts op het gebied van duurzame landbouw Lasse Bruun en Milena Bernal Rubio betoogde, door "kleinschalige producenten ... op de eerste plaats te zetten", zou "jaren van schade kunnen worden teruggedraaid, voedselonzekerheid kunnen worden bestreden en agro-ecologische productie kunnen worden verhoogd." Cruciaal is dat deze aanpak inhoudt dat zowel binnenlandse boeren als die van handelspartners in Zuid-Amerika en andere sterk exporterende regio's worden ondersteund.

Hoewel de EU gerechtvaardigd is strenge milieuhandelsnormen te handhaven, zowel op het gebied van duurzaamheid als op het gebied van concurrentie, moet zij de economische gevolgen voor opkomende economieën compenseren door hun groene landbouwtransitie financieel te ondersteunen. Bemoedigend, heeft het Nederlandse EP-lid en COXNUMX-heffingsrapporteur Mohammed Chahim zei dat de impact ervan zou worden gecompenseerd door tientallen miljarden aan overzeese klimaatprojecten om te zorgen voor een ecologisch en economisch rechtvaardige transitie in Europa en daarbuiten.

Dezelfde geest van groene transitielastenverdeling zou moeten worden toegepast op intern beleid, zoals de IED-hervormingsvoorstellen die in het EU-parlement worden besproken, een ander voorbeeld van goedbedoeld maar uiteindelijk out-of-touch beleid van Brussel. In de toekomst moet de EU haar Green Deal-beleid richten op het bouwen van een voedselsysteem met mondige lokale producenten als kern.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending