Verbind je met ons

Deflatie

Wat kan er worden gedaan om een ​​deflatie van de economie om te buigen?

DELEN:

gepubliceerd

on

De wereldeconomie bevindt zich momenteel in een moeilijke positie en elke dag op het nieuws lijkt het erop dat iets de wankelende wereldeconomie in de afgrond kan doen storten. Deflatie is een van de grootste angsten van economen over de hele wereld, maar er kan iets aan worden gedaan, schrijft Colin Stevens?

Inflatie of deflatie?

Het kan lastig zijn om het verschil te zien tussen inflatie en deflatie als u nonchalant naar het nieuws kijkt en updates over de wereldeconomie volgt. Zowel inflatie als deflatie zijn intimiderende onderwerpen, geen van beide zijn bijzonder goed voor een nationale economie, en helaas brengen beide ook tal van andere complicerende factoren en problemen met zich mee.

Allereerst, wat is deflatie?? Deflatie is wat er gebeurt wanneer de consumentenprijzen in de loop van de tijd beginnen te dalen en als gevolg daarvan de koopkracht van de consument toeneemt. Als je ooit naar een vreemd land bent gereisd waar je valuta sterker was, dan heb je al een idee van hoe het is om deflatie te ervaren.

Het zou je kunnen worden vergeven als je denkt dat deflatie een goede zaak moet zijn - je hebt tenslotte meer koopkracht en je verdient nog steeds hetzelfde loon. Deflatie kan echter dienen als kanarie in de kolenmijn als het gaat om dreigende recessies of depressies.

Prijzen dalen

Wanneer de prijzen beginnen te dalen, beginnen mensen hun aankopen uit te stellen omdat ze ervan uitgaan dat de prijzen alleen maar zullen blijven dalen. Wanneer miljoenen mensen dit doen (soms onbewust), is het resultaat dat er minder inkomen wordt gegenereerd voor producenten en de werkloosheid begint te stijgen. Zo ontstaat een cyclus waarin de werkloosheidscijfers verslechteren, de prijzen verder dalen en mensen hun aankopen nog langer uitstellen.

advertentie

Er kan sprake zijn van economische stagnatie, stijgende armoedecijfers en een bevriezing van commerciële innovatie in tijden van deflatie. We zitten momenteel ook midden in een vastgoedbubbel, die al dan niet uiteenspat. Als de prijzen van consumptiegoederen beginnen te dalen, maar de huizenprijzen onbereikbaar hoog blijven, kan de economie een zeer spannende (lees: slechte) tijd tegemoet gaan.

Dus wat kan er gedaan worden?

Ook in de VS dreigt deflatie de Fed overweegt het over te nemen als onderdeel van een grotere economische strategie, en het VK worstelt momenteel onder een nieuwe regering om een ​​solide economisch plan op te stellen. Een toename van deflatie kan gemakkelijk leiden tot een afglijden naar een recessie of depressie, dus economieën over de hele wereld staan ​​te popelen om deflatie te verslaan en aan het werk te gaan.

Gelukkig zijn er een aantal strategieën die landen kunnen gebruiken om deflatie te bestrijden. Ten eerste kan een land eenvoudig zijn geldvoorraad vergroten; in een land als de Verenigde Staten houdt dit in dat de Federal Reserve schatkistpapier terugkoopt en zo de geldhoeveelheid vergroot. Een groter aanbod van geld betekent dat elke dollar in omloop iets minder waard is en dat consumenten eerder geneigd zijn te besteden.

Landen kunnen het lenen van geld ook wat makkelijker maken, om consumenten aan te moedigen de knoop door te hakken en de aankopen te doen die ze altijd hebben uitgesteld. Als de Feds of het ministerie van Financiën besluiten om het beschikbare krediet te verhogen of de rentetarieven te verlagen, kunnen particulieren gemakkelijker meer geld lenen.

Banken kunnen ook meer geld uitlenen aan potentiële leners als de overheid besluit de reserverente te verlagen, de hoeveelheid geld die banken op een bepaald moment bij de hand moeten hebben. Door de leenregelgeving aan te passen, kan de overheid het aangaan van een lening veel gemakkelijker maken dan anders het geval zou zijn, en daarmee de besteding stimuleren.

Ten slotte kunnen nationale regeringen deflatie omzeilen door gerichte, goed ontworpen middelen in te zetten begrotingsbeleid. Er zit veel nuance in het creëren van een goed financieel beleid, maar als een regering in staat is om wetgeving op te stellen die de overheidsuitgaven verhoogt en tegelijkertijd de belastingen verlaagt, kan het resultaat een grotere vraag en meer besteedbaar inkomen voor consumenten zijn. De genoemde consumenten zijn dan eerder geneigd om uit te geven, waardoor de prijzen en de vraag weer omhoog gaan.

Als de belastingverlagingen echter niet goed genoeg worden doorgevoerd of alleen gericht zijn op de allerhoogste klassen, worden de meeste consumenten verwaarloosd en zal het beleid geen echt effect hebben op deflatie.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending