Verbind je met ons

Economie

Kortetermijnverhuur – Een grote stap voor meer betaalbare woningen en leefbaardere steden

DELEN:

gepubliceerd

on

Deze week stemden de leden van het Europees Parlement vóór het triloogakkoord over het verzamelen van gegevens over kortetermijnverhuur. Met deze verordening zal de verzameling van en de toegang tot gegevens over kortetermijnhuuraccommodaties worden verbeterd, waardoor lokale autoriteiten de bestaande regels kunnen handhaven. De Groenen/EFA-Fractie verwelkomt het akkoord dat in de trialoog is bereikt en omvat onder meer het harmoniseren van de registratievereisten voor verhuurders, het verduidelijken van regels om ervoor te zorgen dat registratienummers worden weergegeven en gecontroleerd, een verplichting voor de platforms om illegale verhuur te bestrijden door willekeurige controles uit te voeren en het stroomlijnen van het delen van gegevens tussen onlineplatforms en overheden.

Kim van Sparrentak, EP-lid van de Groenen/EFA en rapporteur voor het dossier, merkt op:

“Het incidenteel verhuren van kamers is van een manier voor mensen om wat extra geld te verdienen uitgegroeid tot een volwaardig bedrijfsmodel, gedreven door investeerders. Door huizen uit de markt te halen en de prijzen op te drijven, hebben kortetermijnhuurwoningen een negatief effect op betaalbare woningen in grote steden en toeristische gebieden, en zetten ze de leefbaarheid van wijken onder druk.

“Sommige steden hebben al regels ingevoerd om dit probleem aan te pakken, maar platforms weigeren gegevens met autoriteiten te delen. Deze verordening legt de basis voor een betere verzameling van en toegang tot dergelijke gegevens, zal steden in heel Europa in staat stellen hun lokale regels af te dwingen en zal bijdragen aan een betere toegang tot betaalbare huisvesting. Dit is een grote stap voor meer leefbare steden. We kunnen niet toestaan ​​dat online platforms onze steden veranderen in lege hulzen die uitsluitend bestemd zijn voor bedrijfswinsten.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending