Verbind je met ons

Economie

Kan een herziening van de btw-teruggave-industrie het toerisme redden?

DELEN:

gepubliceerd

on

Met internationale reizen die goed blijven onder pre-pandemische niveaus, onderzoeken veel Europese landen manieren om de industrieën te ondersteunen die afhankelijk zijn van buitenlandse toeristen, terwijl ze uitkijken naar het zomerse reisseizoen en een terugkeer naar iets dat bijna normaal is. Nu het omicron-virus het toerisme opnieuw dempt, zoeken ze naar manieren om de hotels, restaurants en toeristische attracties te helpen die door de pandemie zijn verlamd.

Terwijl de eerste reactie op de ineenstorting van de vraag in het eerste jaar van de door pandemie veroorzaakte recessie het verstrekken van overheidssubsidies in de reisindustrie was, worstelen landen over de hele wereld met stijgende inflatie en tal van andere behoeften die verdere overheidssteun uitsluiten de industrie.

Verschillende landen overwegen echter een manier om het toerisme te stimuleren door: hervorming van een bestaand belastingvoordeel voor toeristen.

Vierenvijftig landen - inclusief elk land in de EU - bieden een terugbetaling aan van de belasting over de toegevoegde waarde (btw) op goederen die zijn gekocht door buitenlandse toeristen: kleding en sieraden zijn de belangrijkste begunstigden, maar goederen die door een toerist boven € 150 zijn gekocht, zijn vrijgesteld. De grondgedachte voor een terugbetaling is dat het zowel dient om meer toeristen naar het land te trekken als om hen aan te moedigen meer geld uit te geven terwijl ze in het land zijn, zowel voor winkelen als voor hotels, restaurants en andere activiteiten waar de btw wordt niet terugbetaald.

Het huidige systeem is echter omslachtig en inefficiënt, en het bewijs suggereert dat deze inefficiëntie de btw-teruggave spectaculair ondoeltreffend maakt bij het stimuleren van de toeristenuitgaven. Om te beginnen zijn de verwerkingskosten nodeloos hoog en krijgen toeristen niet alle btw waar ze recht op hebben: in veel situaties krijgen ze niet eens krijg de helft van de btw terug.

Bovendien is het verkrijgen van de btw-teruggave ingewikkeld en achterhaald, waarbij een toerist een papieren formulier moet invullen dat door de winkel is verstrekt, het op zijn weg naar huis moet laten afstempelen bij het douanekantoor op de luchthaven en het vervolgens moet posten voordat het vliegveld verlaten. Een aanzienlijk deel van de toeristen neemt niet eens de moeite om een ​​aanvraag in te dienen om hun btw-teruggave te krijgen.

De directe reden voor de hoge rompslomp en de lage terugbetaling is dat bijna alle winkels een btw-teruggave-agent gebruiken om de terugbetalingsaanvragen van hun klanten te verwerken. Twee bedrijven, Global Blue en Planet, beheersen de markt en behouden hun marktaandeel door ermee in te stemmen een deel van de btw-teruggave terug te betalen aan de detailhandelaar om hun exclusieve btw-teruggave-agent te worden. Ze blijven papieren formulieren gebruiken, wat niet alleen het opnamepercentage verlaagt, maar ook de verwerkingskosten verhoogt, omdat modernisering van het systeem het moeilijker zou maken om hun exclusiviteitsregeling af te dwingen.

advertentie

De ineffectieve status-quo heeft gezegevierd omdat er geen georganiseerde tegenstander is. De winkeliers hebben van de btw-teruggave een winstcentrum gemaakt en willen daar niet graag afstand van doen. Buitenlandse toeristen zijn zich grotendeels niet bewust van de kwestie en zouden het laatste kiesdistrict zijn waar een politieke klasse naar zou luisteren als ze zouden klagen. De hotels en restaurants voor toeristen zouden een hervorming moeten verwelkomen, maar de kosten voor hen van de status-quo zijn niet per se duidelijk.

Een schare fintech-startups probeert echter het duopolie te doorbreken, en ze beginnen grip te krijgen nu regeringen zich realiseren dat de belastinginkomsten die worden opgeofferd in naam van het stimuleren van het toerisme, niet veel bereiken. In 2021 het VK afgelopen juist om deze reden de praktijk om de door toeristen betaalde btw volledig terug te betalen.

Andere landen onderzoeken een hervorming die het effectiever zou maken om de toeristenuitgaven te verhogen, wat zou kunnen gebeuren als de EU-landen de praktijk zouden afschaffen om detailhandelaren exclusieve contracten te laten sluiten met btw-teruggave-agenten en de consument toestaat een agent van zijn keuze te kiezen in plaats van.

Een dergelijke stap zou ertoe leiden dat een einde wordt gemaakt aan smeergeld van detailhandelaren, en de restitutieagenten zouden concurreren om consumenten te krijgen door hen meer van hun restitutie te geven en het gemakkelijker te maken om het te claimen. Dat zou de terugbetaling efficiënter maken bij het bereiken van zijn doel, namelijk het stimuleren van de toeristenuitgaven.

Verschillende fintech-startups staan ​​klaar om deze ruimte te betreden, waarvan utu de meest veelbelovende is. De CEO, Asad Jumabhoy, heeft de twee gevestigde exploitanten opgericht (en verkocht).

Utu laat zijn klanten veel meer van hun terugbetaling ontvangen - tot 100% in sommige situaties - door de detailhandelaar geen aandeel te hoeven geven en ook door de terugbetaling via luchtvaart- of hotelpunten te verstrekken. Het is al actief in Azië en is van plan om in 2022 activiteiten te starten in verschillende EU-landen. Het stelt toeristen ook in staat een app te gebruiken om terugbetalingen te verwerken. Verschillende andere fintech-startups willen ook graag de markt betreden.

Terwijl de gevestigde exploitanten worstelen om de status-quo te handhaven, hebben ze allebei geld weggegooid sinds het wereldwijde toerisme verdampte met de pandemie, en hun vermogen om geld uit te geven om hun primaat te beschermen, kan afnemen - vooral als de omicron-variant het toerisme veel drukt langer.

Bovendien kan de EU binnenkort optreden om hun exclusiviteitsregelingen helemaal te beëindigen. De Italiaanse Mededingingsautoriteit regeerde begin 2021 dat deze exclusiviteitsovereenkomsten onwettig zijn en dat consumenten hun agent kunnen kiezen. Er worden inspanningen geleverd die ertoe kunnen leiden dat de andere EU-landen die uitspraak ook naleven.

Een einde aan deze exclusiviteitsregelingen zou een schare nieuwe concurrenten inluiden op de markt voor btw-teruggaaf en de vergoedingen drukken. Global Blue en Planet kunnen binnenkort moe worden van het verliezen van geld wanneer hun toekomstvooruitzichten verslechteren en ofwel hun btw-teruggave-operaties verkopen of de markt helemaal verlaten.

Ongeacht wat de gevestigde exploitanten kiezen, het lijkt waarschijnlijk dat wanneer het wereldwijde toerisme terugkeert naar iets dat pre-pandemische niveaus benadert, het voor toeristen gemakkelijker en de moeite waard zal zijn om hun btw terug te krijgen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending