Verbind je met ons

Economie

Zwartwerk: uit onderzoek blijkt een wijdverbreid probleem

DELEN:

gepubliceerd

on

undeclared-fotolia_30173663_abonnementOngeveer één op de tien Europeanen (11%) geeft toe dat zij het afgelopen jaar goederen of diensten hebben gekocht waarbij zwartwerk betrokken was, terwijl 4% toegeeft dat zij zelf zwartloon hebben ontvangen in ruil voor werk. Bovendien werd één op de dertig (30%) deels contant uitbetaald door zijn of haar werkgever ('enveloploon'). Dit zijn enkele bevindingen uit een Eurobarometer-enquête waaruit blijkt dat zwartwerk nog steeds wijdverspreid is in Europa, hoewel de omvang en de perceptie van het probleem van land tot land verschillen.

De in het onderzoek geïdentificeerde problemen zullen naar verwachting in april worden aangepakt in een voorstel van de Commissie om een ​​Europees platform voor de preventie en afschrikking van zwartwerk te lanceren dat tot doel heeft de samenwerking tussen de lidstaten te intensiveren om het probleem effectiever aan te pakken.

“Zwartwerk stelt werknemers niet alleen bloot aan gevaarlijke werkomstandigheden en lagere lonen, maar berooft regeringen ook van inkomsten en ondermijnt onze socialezekerheidsstelsels. De lidstaten moeten beleid implementeren om zwartwerk te ontmoedigen of de omzetting ervan in regulier werk aan te moedigen, en nauwer samenwerken om deze plaag te bestrijden. Dit is de reden waarom de Europese Commissie in april zal voorstellen om een ​​Europees platform voor de preventie en afschrikking van zwartwerk te lanceren, dat de samenwerking tussen arbeidsinspecties en handhavingsinstanties in heel Europa zou verbeteren”, aldus commissaris voor werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie László Andor.

Uit het Eurobarometer-onderzoek, uitgevoerd in 28 EU-landen, blijkt dat:

 1. 11% van de respondenten geeft toe het afgelopen jaar goederen of diensten te hebben gekocht waarbij zwartwerk betrokken was, terwijl 4% toegeeft betaalde zwartwerkactiviteiten te hebben verricht.
 2. 60% geeft aan dat lagere prijzen de belangrijkste reden zijn om niet-aangegeven goederen of diensten te kopen, en 22% noemt het verlenen van gunsten aan vrienden.
 3. 50% noemt de voordelen voor beide partijen als de belangrijkste redenen om in het zwart te werken, 21% noemt de moeilijkheid om een ​​reguliere baan te vinden, 16% noemt de perceptie dat de belastingen te hoog zijn en 15% de afwezigheid van andere inkomsten. Vooral Zuid-Europeanen vermelden vaak moeilijkheden bij het vinden van een reguliere baan (41%) of het ontbreken van een andere bron van inkomsten (26%).
 4. Europeanen geven jaarlijks gemiddeld €200 uit aan zwartwerk of -diensten, terwijl het gemiddelde jaarlijkse bedrag dat degenen die zwartwerk verrichten, €300 bedraagt.
 5. reparaties en renovaties aan huizen (29%), autoreparaties (22%), schoonmaak van huizen (15%) en voedsel (12%) zijn de meest gevraagde niet-aangegeven goederen of diensten.
 6. Europeanen verrichten vooral zwartwerk bij het repareren en renoveren van huizen (19%), tuinieren (14%), schoonmaken (13%) en oppassen (12%).
 7. Letland, Nederland en Estland hebben het hoogste percentage respondenten dat zwartwerk aanbiedt (11%). Er bestaan ​​echter belangrijke nationale verschillen in de houding en perceptie van wat zwartwerk inhoudt, en in de aard en omvang van de betrokken diensten.
 8. 3% van de respondenten zegt dat ze een deel van hun loon contant ontvangen, een praktijk die vaker voorkomt bij kleinere bedrijven. Het aandeel van het jaarinkomen dat als enveloploon wordt ontvangen, is het hoogst in Zuid-Europa (69%), gevolgd door Oost- en Centraal-Europa (29%), terwijl continentale en Scandinavische landen lagere niveaus registreren (respectievelijk 17% en 7%).

De 2013 Werkgelegenheid en sociale ontwikkelingen in Europa (ESDE) review biedt een verdere analyse van deze bevindingen. Vergeleken met een eerder onderzoek uit 2007 zijn er, ook al lijkt de totale omvang van zwartwerk vrij stabiel, toch enkele duidelijke landspecifieke ontwikkelingen:

 1. Het aanbod van zwartwerk is in sommige landen, zoals Letland, scherp gedaald, terwijl het in Spanje en Slovenië licht is gestegen.
 2. In Griekenland, Cyprus, Malta en Slovenië werd een spectaculaire toename van de vraag naar zwartwerk geconstateerd.
 3. De incidentie van ‘contante lonen’ is tijdens de crisis afgenomen, vooral in Centraal- en Oost-Europa, maar is in Griekenland toegenomen.

Uit een verdere analyse van de impact van de crisis op het voorkomen van zwartwerk blijkt dat de verzwakking van de arbeidsmarkten sinds 2007 heeft geleid tot een toename van het particuliere aanbod van zwartwerk, hoewel het verband met de groeiende armoede veel minder duidelijk is. Zowel de hogere werkloosheid als de groeiende armoede lijken echter de acceptatie van 'enveloplonen' te vergroten. Het lijkt er ook op dat het belastingniveau niet rechtstreeks van invloed is op het niveau van zwartwerk, maar dat de perceptie van mensen over openbare diensten en hoe goed de belastinginkomsten worden besteed wel van invloed kan zijn.

De ESDE-analyse omvat ook een overzicht van verschillende succesvolle maatregelen die in verschillende lidstaten zijn genomen om zwartwerk te bestrijden. Dergelijke maatregelen omvatten:

advertentie
 1. Stimulansen om zwartwerk te formaliseren, zoals administratieve vereenvoudiging, directe fiscale prikkels voor kopers of dienstencheques;
 2. maatregelen om een ​​hoger belastingmoreel en een cultuur van betrokkenheid te bevorderen, bijvoorbeeld door middel van bewustmakingscampagnes, en;
 3. betere detectie en strengere sancties.

Volgende stappen

In april 2014 zal de Commissie de oprichting voorstellen van een Europees platform voor de preventie en afschrikking van zwartwerk, waarin de verschillende handhavingsinstanties van de lidstaten, zoals arbeidsinspecties, sociale zekerheids-, belasting- en migratieautoriteiten, en andere belanghebbenden. Het platform zou de samenwerking op EU-niveau verbeteren om zwartwerk efficiënter en effectiever te voorkomen en tegen te gaan.

Achtergrond

De Eurobarometer interviewde 26,563 respondenten uit verschillende sociale en demografische groepen in alle lidstaten. De resultaten bouwen voort op die van een eerste onderzoek uit 2007, de eerste poging om zwartwerk in de hele EU te meten. Beide onderzoeken waren gericht op het individuele aanbod en de aankoop van diensten/goederen en op 'enveloplonen', waardoor niet alle vormen van zwartwerk binnen bedrijven werden bestreken.

Zwartwerk wordt gedefinieerd als alle betaalde activiteiten die naar hun aard rechtmatig zijn, maar niet worden aangegeven bij de overheid, rekening houdend met verschillen in de regelgeving in de lidstaten. Dit begrip is geïntegreerd in de Europese werkgelegenheidsstrategie en komt sinds 2001 aan bod in de werkgelegenheidsrichtsnoeren voor de lidstaten.

De april 2012 Werkgelegenheid Pakket onderstreepte al dat het omzetten van informeel of zwartwerk in regulier werk zou kunnen bijdragen aan het terugdringen van de werkloosheid, evenals aan de noodzaak van een betere samenwerking tussen de lidstaten.

Medio 2013 heeft de Commissie een eerste fase van overleg gevoerd met vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers op EU-niveau over mogelijke toekomstige EU-maatregelen om de samenwerking tussen de nationale handhavingsautoriteiten te verbeteren (IP / 13 / 650). Dit werd gevolgd door een tweede fase van overleg begin 2014.

Meer informatie

Eurobarometer 'Zwartwerk in de EU'
De website van László Andor
Volg László Andor op Twitter
Abonneer u op de gratis e-mail van de Europese Commissie nieuwsbrief over werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending