Verbind je met ons

NATO

NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken bespreken meer winterhulp voor Kiev

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

NAVO-chef Jens Steltenberg zal tijdens een vergadering van dinsdag (29 november) en vandaag (30 november) bondgenoten vragen om de winterhulp voor Kiev te verhogen. Dit komt nadat de president van Oekraïne de inwoners waarschuwde dat er meer kou en duisternis zou komen door Russische aanvallen op hun infrastructuur.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO zullen in Boekarest bijeenkomen om te bespreken hoe de militaire hulp aan Oekraïne kan worden uitgebreid, inclusief luchtverdedigingssystemen en munitie. Diplomaten erkennen leverings- en capaciteitsproblemen, maar bespreken ook niet-dodelijke hulp.

Stoltenberg hoopt de hoeveelheid niet-dodelijke hulp te vergroten, waaronder brandstof, medische voorraden en winteruitrusting.

Volodymyr Zelenskiy, de Oekraïense president, waarschuwde zijn burgers over nieuwe Russische aanvallen deze week. Deze kunnen net zo ernstig zijn als de aanval van vorige week, waarbij miljoenen mensen zonder verwarming, water of stroom kwamen te zitten.

Rusland geeft toe zich te hebben gericht op infrastructuur in Oekraïne. Rusland ontkent dat het de bedoeling is burgers schade toe te brengen.

"Het wordt een verschrikkelijke winter in Oekraïne, dus we werken er hard aan om onze steun ervoor te versterken", zei een hoge Europese diplomaat.

Duitsland, de president van de G7, heeft ook een vergadering belegd van de Groep van Zeven Rijke Naties met enkele partners, als onderdeel van de NAVO-besprekingen. Dit in de context van het zoeken naar manieren om de wederopbouw van de energie-infrastructuur van Oekraïne te versnellen.

advertentie

De NAVO blijft wapenfabrikanten aansporen om de productie te verhogen, maar een tweede diplomaat waarschuwde dat er steeds meer problemen zijn met de leveringscapaciteit.

"We doen ons best om te leveren, maar er is een probleem. Het is bekend bij de Oekraïners. De diplomaat verklaarde dat zelfs de Amerikaanse wapenindustrie, ondanks haar kracht, problemen heeft."

De ministers zullen ook het verzoek van Oekraïne voor het NAVO-lidmaatschap bespreken. Ze zullen waarschijnlijk alleen maar het opendeurbeleid van de NAVO bevestigen, terwijl het NAVO-lidmaatschap voor het door oorlog verscheurde Oekraïne nog ver weg is.

In hetzelfde Parlementspaleis werd in Boekarest een NAVO-top gehouden. Het werd gebouwd onder Nicolae Ceaucescu, die in 1989 werd omvergeworpen.

Leiders hebben weerstand geboden aan de drang om concrete stappen te ondernemen, zoals het geven van een actieplan voor lidmaatschap aan Kiev met een tijdschema om Oekraïne dichter bij de NAVO te brengen.

NAVO-ministers zullen ook bespreken hoe de veerkracht van de samenleving kan worden vergroot, slechts enkele dagen nadat Stoltenberg waarschuwde dat het Westen voorzichtig moet zijn om geen nieuwe afhankelijkheid van China te creëren terwijl ze afhankelijk zijn van Russische energie.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending