Verbind je met ons

Oekraïne

Regio's en steden in de EU geven gehoor aan de oproep van Oekraïners om deze winter de lichten aan te houden

DELEN:

gepubliceerd

on

Leden van de Europese Alliantie van Steden en Regio's voor de Wederopbouw van Oekraïne hebben de volgende verklaring afgegeven over noodhulp aan Oekraïne. Na de eerste politieke bijeenkomst van het Bondgenootschap op 29 november namen leden van zowel Europese als Oekraïense steden en regio's het volgende gezamenlijke standpunt in over de dringende noodzaak om Oekraïne bij te staan ​​door noodhulp te verlenen.

"De Europese Alliantie van Steden en Regio's voor de Wederopbouw van Oekraïne dringt er bij nationale, regionale en lokale leiders op aan hun krachten te bundelen om noodhulp te bieden aan de regio's en steden van Oekraïne in het aangezicht van Rusland om de Oekraïners zonder huizen, verwarming, licht en water achter te laten. winter.

"De systematische poging van Rusland om de energie- en waterinfrastructuur van Oekraïne te vernietigen, is het zoveelste voorbeeld van de flagrante en grove schending van het internationaal humanitair recht door Rusland. De poging van Rusland om Oekraïne te onderwerpen door dood en verderf te zaaien onder zijn bevolking zal niet slagen. Evenmin zal zijn poging om de Oekraïne te vernietigen Europese waarden waarvoor Oekraïne vecht.

"De politieke leiding van het Bondgenootschap is zeer ingenomen met het gebruik door de Europese Unie van haar mechanisme voor civiele bescherming om de levering van vervangende elektriciteitsgeneratoren en andere apparatuur die nu dringend nodig is in Oekraïne veilig te stellen. Het is ook ingenomen met de recente toezegging van de Europese Unie om Oekraïne te voorzien van stabiele , regelmatige en voorspelbare financiële steun van in totaal € 18 miljard, om Oekraïne de winter door te helpen. Gezamenlijk bieden deze stappen essentiële middelen en een kader waarmee Europese steden en regio's de lokale en regionale overheden van Oekraïne kunnen helpen om de basisdiensten te leveren die hun burgers nodig hebben.

"De wederopbouw van Oekraïne is geen uitdaging die na de oorlog begint; het moet nu beginnen. Leden van het Bondgenootschap – en de honderden lokale en regionale autoriteiten in de EU en Oekraïne, vertegenwoordigd door Bondgenootschappelijke partners – dringen er bij de internationale gemeenschap op aan om gebruik te maken van de komende conferentie in Parijs in december over steun aan Oekraïne om de aandacht te vestigen op onmiddellijke acties die de partners uit de publieke en private sector kunnen ondernemen. Deze acties moeten worden gecoördineerd, alle overheidsniveaus moeten worden betrokken en het decentralisatieproces in Oekraïne moet worden ondersteund – een heeft de veerkracht van Oekraïne aanzienlijk vergroot in het licht van de veroverings- en vernietigingsoorlog van Rusland."

Achtergrond

De Europese alliantie van steden en regio's voor de wederopbouw van Oekraïne werd in juni 2022 opgericht door verenigingen en netwerken van lokale en regionale verenigingen in Oekraïne en de Europese Unie, samengebracht door de Europees Comité van de Regio's. Het Bondgenootschap is gebouwd op de volgende principes: steun voor de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne; steun voor de Europese integratie van Oekraïne; de empowerment van lokaal zelfbestuur; een wederopbouwstrategie gebaseerd op geïntegreerde planning op gemeentelijk en regionaal niveau; de beginselen van het Europees Handvest van lokaal zelfbestuur; de ontwikkeling en modernisering van het platteland; verbetering van goed bestuur; regionale bedrijfsontwikkeling en innovatie.

advertentie

De oprichtende partners in de Alliantie moedigen individuele steden en regio's, evenals partners uit de publieke en private sector, aan om lid te worden van de Alliantie. Informatie over de Alliantie is te vinden op de website van het Europees Comité van de Regio's, dat als secretariaat fungeert. Potentiële partners kunnen contact opnemen met: [e-mail beveiligd]. Lokale en regionale overheden in de EU die nooduitrusting voor Oekraïense regio's en steden willen doneren of veilig willen stellen, moeten contact opnemen met [e-mail beveiligd] voor meer informatie over hoe u kunt helpen.

Het werk van het Bondgenootschap wordt nauw gecoördineerd met steun van de Europese Unie aan Oekraïne en met het opkomende coördinatiemechanisme dat wordt ontwikkeld door de internationale gemeenschap. In juli presenteerden internationale donoren, waaronder de EU, in Lugano hun strategische visie en plannen voor wederopbouw op korte en lange termijn. In oktober, binnen Berlijnbespraken de leiders van de G7 verder concrete manieren om aan de behoeften van Oekraïne te voldoen. Op beide conferenties werd het belang van de bottom-up benadering van de wederopbouw en de directe betrokkenheid van lokale en regionale niveaus expliciet erkend en benadrukt. De volgende conferentie, in december in Parijs, zal zich naar verwachting concentreren op maatregelen om Oekraïne de winter door te helpen.

De bijeenkomst op politiek niveau van de Europese alliantie van steden en regio's voor de wederopbouw van Oekraïne op 29 november bracht leden van het Bondgenootschap samen met de Europese Commissie, de regering van Oekraïne en de permanente vertegenwoordigingen van Duitsland en Frankrijk bij de EU, die de gastlanden vertegenwoordigen van de conferenties van Berlijn en Parijs over het herstel, de wederopbouw en de modernisering van Oekraïne.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending