Verbind je met ons

Bedrijven

Shell heeft de koper voor zijn activa in Rusland bereid gevonden om tegen marktvoorwaarden te kopen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Shell verkoopt zijn tankstations en smeermiddelenfabriek in Rusland aan het particuliere Lukoil, de Russische oliemaatschappij.

Shell is geconfronteerd met de risico's van nationalisatie van haar activa in Rusland als gevolg van de huidige situatie in het land. Een ander risico was om de activa te "ontslaan" voor een veel lagere prijs dan hun werkelijke waarde.

Volgens de bronnen bij de Russische olie en gas, wordt de aankoop gedaan tegen marktvoorwaarden en kan tegelijkertijd het eigendom van het bedrijf worden behoed voor het potentiële risico.

Shell zou de deal binnen enkele dagen kunnen ondertekenen. Dezelfde bronnen beweren dat Shell in onderhandeling was met ten minste twee andere bedrijven, die in staat zijn om vlot meer dan 400 retailstations te verwerven en te exploiteren, voornamelijk gelegen in de centrale en noordwestelijke regio's van Rusland. De voorkeur ging uit naar het bedrijf met de grootste internationale ervaring in de EU en Amerika en eigen productiefaciliteiten voor smeermiddelen. De deal omvat ook de smeermiddelenmengfabriek van Shell, ongeveer 200 kilometer ten noordwesten van Moskou.

De experts zeggen dat dit onder de huidige omstandigheden een "goede deal" is voor Shell. In het algemeen: “De situatie in Rusland is niet geschikt te noemen om zaken te doen, dus er mogen geen hoge verwachtingen worden gesteld. Maar het is toch een markttransactie”, stelt de deskundige.

Lukoil was een van de eerste grote Russische bedrijven die openlijk hun verontwaardiging over het gewapende conflict in Oekraïne uitten en opriepen tot een spoedige beëindiging ervan.

Lukoil, een oliemaatschappij met het hoofdkantoor in Rusland en internationale activiteiten in meer dan 30 landen, voornamelijk in de EU, bezit meer dan 1800 stations in Amerika en Eurazië en meer dan 2220 merkstations in Rusland. Het heeft 8 eigen smeermiddelenfabrieken en 2 joint ventures in en buiten Rusland, evenals 25 partnerfabrieken wereldwijd en distributie in meer dan 100 landen.

advertentie

Volgens de bronnen moet de deal voor het einde van dit jaar worden gesloten na de goedkeuring van het antimonopolie.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending