Verbind je met ons

Servië

De kosten van emigratie op de Balkan

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Het nieuwe jaar brengt slecht nieuws voor de Balkanregio, met landen uit de regio die volgens recente gegevens worden geplaagd door zowel migratie als een lage levensverwachting. schrijft Cristian Gherasim, Correspondent in Boekarest.

Jongerenmigratie schaadt de regio en kost miljarden

Ten eerste, volgens onderzoek uitgevoerd door de Westminster Foundation for Democracy en het Institute for Development and Innovation, verliest de regio jaarlijks miljarden euro's door migratie van jongeren.

Om de economische voetafdruk te schatten, houdt het onderzoek rekening met zowel de kosten in verband met onderwijs, € 2.46 miljard, als met het potentiële verlies aan bbp-groei als gevolg van migratie van jongeren.

advertentie

De kosten in verband met door de overheid gefinancierd onderwijs variëren voor elk individu en zijn gekoppeld aan het opleidingsniveau en de tijd die op school wordt doorgebracht, variërend van acht tot twintig jaar.

Rekening houdend met deze variabelen, schat het onderzoek het totale opleidingsverlies dat gepaard gaat met jongeren die de Westelijke Balkanlanden in één jaar verlaten, uiteenlopend van minimaal € 840 miljoen tot € 2.46 miljard.

Aan de studie hangt een prijskaartje van ongeveer € 25,000 voor de totale kosten van het onderwijs van een persoon in de landen van de Westelijke Balkan, wat neerkomt op de kosten in verband met negen jaar basisschool, vier jaar secundair onderwijs en gemiddeld vijf jaar hoger onderwijs.

advertentie

Onderwijskosten voor landen in de Westelijke Balkan worden investeringen voor ontvangende landen.

Er is berekend dat de landen van de Westelijke Balkan door de migratie van jongeren elk jaar € 3.08 miljard aan potentiële bbp-groei en consumptiedaling verliezen. Als we dat cijfer samen met de raming voor de onderwijsuitgaven optellen, komen we op ongeveer 5.5 miljard euro per jaar.

“Veel hooggekwalificeerde experts en ondernemers profiteren van de mogelijkheden van de geglobaliseerde economie omdat bestemmingslanden met elkaar concurreren om hooggekwalificeerde mensen aan te trekken door gunstige regels te bieden voor binnenkomst en verblijf in hun land”, zegt Emil Atanasovski, directeur van West-Europa. Balkan bij de Westminster Foundation for Democracy.

Meer nog, Oost-Europa, de landen van de Westelijke Balkan hebben een lange geschiedenis van emigratie en bereiken niveaus die tot de hoogste ter wereld behoren.

“In tegenstelling tot sommige Oost-Europese landen, waarvan de bevolking pas begon te migreren toen ze lid werden van de Europese Unie, begon de bevolking van de landen van de Westelijke Balkan een halve eeuw geleden in grote golven naar het Westen te migreren”, merkte Emil Atanasovski op.

Levensverwachting

Bulgarije staat ook aan de vooravond van een demografische crisis, aangezien het laatste gezondheidsrapport van de Europese Commissie de Zuidoost-Europese landen op de laatste plaats zet in termen van de totale levensduur van hun burgers.

Uit het rapport blijkt dat Roemenen en Bulgaarse door COVID nu nog jonger overlijden dan voorheen. De levensverwachting in zowel Bulgarije als Roemenië daalde in 1.5 met respectievelijk 1.4 en 2020 jaar tijdens de COVID-19-pandemie - het dubbele van het Europese gemiddelde van 0.7 jaar.

In Bulgarije heeft de pandemie van Covid-19, net als in Roemenië, de jarenlange vooruitgang in de levensverwachting tijdelijk teruggedraaid, die in 2019 al de laagste in de EU was. contante betalingen en overdreven ziekenhuisgecentreerde zorg blijven de prestaties van het systeem belemmeren”, merkt het EC-rapport op.

De levensverwachting in Roemenië en Bulgarije steeg in de periode 4-2 met respectievelijk 2000 en 2019 jaar, maar blijft zes en acht jaar onder het EU-gemiddelde.

Sommige problemen hebben te maken met het medische systeem.

Ondanks recente stijgingen van de uitgaven, is de financiering van de gezondheidszorg voor eerstelijnszorg ook de laagste van andere EU-landen. De zwakte van de eerstelijnszorg en preventie zou de hoge sterftecijfers in Roemenië in Bulgarije kunnen verklaren door zowel vermijdbare als behandelbare oorzaken.

Het rapport zegt dat in Bulgarije "naar schatting tot een derde van alle patiënten huisartsen omzeilt door rechtstreeks naar de spoedeisende hulp van ziekenhuizen te gaan".

Een ander probleem dat in het EG-rapport over de gezondheidstoestand in Roemenië en Bulgarije wordt genoemd, is het gebrek aan medisch personeel.

Voor Roemenië “heeft de migratie van medisch personeel bijgedragen aan het tekort aan gezondheidswerkers in het land, en het aantal artsen en verpleegkundigen per hoofd van de bevolking ligt ver onder het EU-gemiddelde. Dit heeft een negatief effect op de toegang tot zorg en verhoogt de wachttijden”.

In Bulgarije " dragen verschillende factoren bij aan het verpleegtekort, waaronder het lage aantal afgestudeerden in de verpleegkunde, het verlies van geschoolde verpleegkundigen als gevolg van emigratie, een vergrijzend personeelsbestand (de gemiddelde leeftijd van verpleegkundigen is boven de 50) en ontevredenheid over salarissen en arbeidsomstandigheden".

Dit is een probleem waar voormalige communistische landen al tientallen jaren mee worstelen. Massa's artsen en verpleegkundigen vertrokken naar andere Europese landen om te werken op zoek naar beter loon en betere werkomstandigheden, om te ontsnappen aan het gebrek aan investeringen in het medische systeem, wijdverbreide corruptie, politiek benoemde ziekenhuismanagers.

Naast het slechte gezondheidszorgsysteem laat het rapport van de Europese Commissie zien dat ongezonde gewoonten bijdragen aan bijna de helft van alle sterfgevallen in Bulgarije en Roemenië.

Bulgarije krijgt een grimmige beoordeling.

“Roken, ongezonde voeding, alcoholgebruik en lage fysieke activiteit zijn verantwoordelijk voor bijna de helft van alle sterfgevallen in Bulgarije. De rookpercentages bij volwassenen en adolescenten zijn de hoogste in de EU.”

De vergrijzing speelt een grote rol bij het versnellen van de bevolkingsafname in de regio. Tegen 2050 zullen Roemenië en Bulgarije de leeftijd van hun bevolking zien toenemen met ten minste acht jaar, volgens de laatste Eurostat-projecties. Uit gegevens van het Roemeense Instituut voor Statistiek blijkt hoe snel de bevolking de afgelopen jaren is vergrijsd. De provincie Vâlcea in Roemenië ging van 126 senioren per honderd jongeren naar 185 senioren, slechts 10 jaar later. Een oudere bevolking betekent een tekort aan beschikbare arbeidskrachten, maar ook hogere overheidsuitgaven voor pensioenregelingen en gezondheidszorg.

Westelijke Balkan

Bijna 600.000 Macedoniërs verhuisden in de decennia na de onafhankelijkheid van het land naar het buitenland.

Het laatste volkstelling uitgevoerd aan het einde van 2021 toont een bevolkingsdaling van 10% alleen al in de laatste twee decennia.

In buurland Albanië hebben 1.7 miljoen mensen, 37% van de bevolking, het land de afgelopen drie decennia verlaten. Volgens de VN-rapport over bevolkingsvooruitzichten, wordt verwacht dat de bijna 3 miljoen sterke natie tegen 1 tot onder de 2100 miljoen inwoners zal dalen.

Think Wereldbank data Servië, een land van bijna 7 miljoen inwoners, zal naar verwachting in 1 2050 miljoen minder inwoners hebben. Dit bracht de Servische autoriteiten ertoe een verrassende verklaring af te leggen dat de Balkanstaat elk jaar een stad verliest.

Enkele van de redenen waarom de Balkanregio de afgelopen decennia een ongebreidelde migratie heeft gezien, zijn terug te voeren op het uiteenvallen van Joegoslavië, de burgeroorlogen en de economische ontberingen die daarop volgden

Bosnië-Herzegovina lijkt de zwaarst getroffen landen in de regio te zijn, en uit sommige onderzoeken blijkt dat bijna de helft van de burgers die in de Westelijke Balkan zijn geboren daar niet meer woont.

Sinds ze lid zijn geworden van de EU hebben meer dan een kwart miljoen Kroaten het land verlaten op zoek naar beterbetaalde banen in het buitenland. De bevolking van iets meer dan 4 miljoen is in tien jaar tijd met bijna 10% gekrompen.

De regering van Zagreb probeert de braindrain om te buigen en heeft de Kroaten in de diaspora onlangs beloofd tot 26,000 € als ze terugkeren en een bedrijf beginnen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie
advertentie

Trending