Verbind je met ons

Oezbekistan

De SCO Samarkand-top: dialoog en samenwerking in een onderling verbonden wereld

DELEN:

gepubliceerd

on

Het voorzitterschap van Oezbekistan in de SCO is in een dynamische periode beland, beladen met verschillende gebeurtenissen en trends – de periode van de ‘historische kloof’, waarin het ene tijdperk ten einde komt en het andere begint – tot nu toe onvoorspelbaar en onbekend – schrijft Shavkat Mirziyoyev, President van de Republiek van Oezbekistan.

Het moderne systeem van internationale samenwerking, gebaseerd op de universele principes en normen, begint te haperen. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is een diepe vertrouwenscrisis op mondiaal niveau, die op zijn beurt een geopolitieke confrontatie uitlokt en het risico loopt de stereotypen van het blokdenken nieuw leven in te blazen. Dit proces van wederzijdse vervreemding bemoeilijkt de terugkeer van de wereldeconomie naar haar vroegere ontwikkelingsgang en het herstel van mondiale toeleveringsketens.

De aanhoudende gewapende conflicten in verschillende delen van de wereld destabiliseren de handels- en investeringsstromen en verergeren de problemen om voedsel veilig te stellen

en energiezekerheid.

Daarnaast hebben wereldwijde klimaatschokken, toenemende schaarste aan natuurlijke hulpbronnen en watervoorraden, afname van biodiversiteit en verspreiding van gevaarlijke infectieziekten de kwetsbaarheid van onze samenlevingen als nooit tevoren blootgelegd. Ze leiden tot vernietiging van existentiële gemeenschappelijke goederen, bedreigen de basis van het leven van mensen en verminderen de inkomstenbronnen.

In deze omstandigheden is het duidelijk dat geen enkel land alleen kan hopen deze mondiale risico's en uitdagingen te vermijden of het hoofd te bieden.

Er is maar één uitweg uit de gevaarlijke spiraal van problemen in een onderling verbonden wereld waarin we vandaag allemaal leven – door een constructieve dialoog en multilaterale samenwerking gebaseerd op overweging en respect voor de belangen van iedereen. Het is precies in de tijd van de crisis, waarin alle landen – of ze nu groot, middelgroot of klein van omvang zijn – hun beperkte belangen opzij moeten zetten en zich moeten concentreren op dergelijke wederzijdse interactie, en de gemeenschappelijke inspanningen en mogelijkheden moeten verenigen en vermenigvuldigen om de bedreigingen het hoofd te bieden. en uitdagingen op het gebied van vrede, veiligheid en duurzame ontwikkeling die met ons allemaal te maken hebben.

advertentie

De effectieve internationale samenwerking maakt de wereld stabieler, voorspelbaarder en welvarender. Dit is de meest haalbare, toegankelijke en dichtstbijzijnde manier om veelvoorkomende problemen van onze tijd op te lossen, evenals een universele verzekeringspolis tegen toekomstige uitdagingen en schokken.

Een model voor succesvolle regionale samenwerking

De internationale samenwerking die in het belang van iedereen is, is onmogelijk zonder multilaterale instellingen. Ondanks bepaalde tekortkomingen blijven zij fungeren als de belangrijkste actoren van de interactie tussen de landen – op regionaal en mondiaal niveau. De internationale en regionale organisaties helpen landen de verschillen te overwinnen en het wederzijds begrip te versterken, politieke en economische samenwerking te ontwikkelen, de handel uit te breiden en culturele en humanitaire uitwisselingen te stimuleren.

Dit zijn de doelen en doelstellingen die worden nagestreefd door een van de jongste multilaterale instellingen – de Shanghai Cooperation Organization (SCO). In feite is het een unieke interstatelijke structuur die erin is geslaagd landen te verenigen

met verschillende culturele en beschavingscodes, hun eigen richtlijnen voor buitenlands beleid en modellen van nationale ontwikkeling. In een relatief korte historische periode heeft de SCO een lange weg afgelegd en is het een integraal onderdeel geworden van de moderne mondiale politieke en economische wereldorde.

Tegenwoordig is de SCO-familie 's werelds grootste regionale organisatie, die een enorme geografische ruimte en ongeveer de helft van de bevolking van onze planeet heeft verenigd.

De basis voor de internationale aantrekkelijkheid van de SCO is de niet-blokstatus, openheid, niet-targeting tegen derde landen of internationale organisaties, gelijkheid en respect voor de soevereiniteit van alle deelnemers, weigering om zich in de interne aangelegenheden te mengen, evenals het voorkomen van politieke confrontatie en ongezonde rivaliteit.

Het succesconcept van de SCO is het bevorderen van veelzijdige samenwerking door te zorgen voor regionale veiligheid.

In feite wordt de Shanghai Cooperation Organization opgeroepen om een ​​aantrekkingspool te worden zonder scheidslijnen, in naam van vrede, samenwerking en vooruitgang.

Daarom groeit het aantal staten dat bereid is om samen te werken met de SCO elk jaar, en dit is vooral merkbaar in de context van de transformatie van het moderne systeem van internationale en regionale betrekkingen.

De economische waarde van de SCO wordt vergroot door de zelfvoorziening van zijn ruimte, waar er zich dynamisch ontwikkelende economieën van de wereld zijn met een enorm menselijk, intellectueel en technologisch potentieel, en het bestaan ​​van grote hoeveelheden ongebruikte natuurlijke hulpbronnen.

Vandaag heeft het totale BBP van de SCO-lidstaten ongeveer een kwart van het wereldwijde cijfer bereikt. Dit is al een zeer solide bijdrage aan de wereldwijde duurzame ontwikkeling van een regionale organisatie die net de drempel van 20 jaar heeft overschreden.

In een wereld met nieuwe uitdagingen en kansen heeft de SCO uitstekende vooruitzichten voor transformatie en groei, niet alleen door kwantitatieve aanvulling, maar ook door het openen van nieuwe strategische vectoren. Dit zijn transport en connectiviteit, energie, voedsel- en milieuzekerheid, innovaties, digitale transformatie en groene economie.

Voorzitterschap van Oezbekistan: naar gemeenschappelijk succes door gezamenlijke ontwikkeling

De Republiek Oezbekistan, die de verantwoordelijke missie van voorzitterschap van de SCO heeft aanvaard, heeft vertrouwd op de strategie om de ontwikkeling van de organisatie te bevorderen door nieuwe horizonten voor samenwerking te openen en het gebruik van onbenutte reserves die elk van haar leden heeft, te lanceren.

Onze slogan is "De SCO is sterk als ieder van ons sterk is". Bij de uitvoering hiervan hebben we serieuze inspanningen geleverd om de organisatie van binnenuit nog sterker en van buiten aantrekkelijker te maken voor onze internationale partners.

Op de platforms van meer dan tachtig grote evenementen die gedurende het jaar werden gehouden, werd een uitgebreide agenda voor de SCO gevormd - te beginnen met de kwesties van verdere uitbreiding van de samenwerking op het gebied van veiligheid, versterking van transport en economische connectiviteit en positionering van de organisatie in de internationale arena tot het zoeken naar nieuwe wegen en punten voor ontwikkeling.

Al deze veelbelovende samenwerkingsrichtingen voor de SCO in de nieuwe fase van zijn historische ontwikkeling worden weerspiegeld in meer dan dertig conceptuele programma's, overeenkomsten en besluiten die tijdens onze voorzitterschapsperiode zijn voorbereid.

Ik zou nog meer zeggen. Het voorzitterschap van Oezbekistan in de SCO is een logische voortzetting van een actieve en open koers op het gebied van buitenlands beleid die ons land de afgelopen zes jaar heeft gevolgd. Dit beleid is vooral belichaamd in Centraal-Azië, de geografische kern van SCO, waar nu positieve en onomkeerbare processen van versterking van goed nabuurschap en samenwerking plaatsvinden.

Alle SCO-lidstaten zijn onze naaste buren, vrienden en strategische partners.

Het voorzitterschap heeft ons een goede gelegenheid gegeven om de multilaterale samenwerking verder te versterken en de bilaterale samenwerking met elk van hen uit te breiden, evenals nieuwe doelen te stellen voor een nog dieper partnerschap. 

Ik heb er het volste vertrouwen in dat het belangrijk en noodzakelijk is dat de SCO zijn succesverhaal deelt met Afghanistan. Dit land is een integraal onderdeel van de grotere SCO-ruimte. Het Afghaanse volk heeft nu meer dan ooit goede buren en hun steun nodig. Het is onze morele plicht om een ​​helpende hand uit te steken, om hen effectieve manieren te bieden om de jarenlange crisis te boven te komen door de sociaaleconomische groei van het land en de integratie ervan in regionale en mondiale ontwikkelingsprocessen te bevorderen. 

Afghanistan, dat eeuwenlang de rol van buffer heeft gespeeld in de historische confrontaties van mondiale en regionale machten, zou een nieuwe vreedzame missie moeten proberen om Centraal- en Zuid-Azië met elkaar te verbinden.

De aanleg van de trans-Afghaanse corridor zou een symbool kunnen worden van een dergelijke wederzijds voordelige interregionale samenwerking. Het is ook belangrijk om te begrijpen dat we door de uitvoering van gezamenlijke infrastructuurprojecten zoals de spoorweg Termez – Mazar-i-Sharif – Kabul – Peshawar niet alleen sociaaleconomische, transport- en communicatieproblemen oplossen, maar ook een belangrijke bijdrage leveren aan het waarborgen van regionale veiligheid.

Door onze standpunten dichter bij elkaar te brengen, kunnen we samen een nieuwe SCO-agenda ontwikkelen voor een vreedzamer, stabieler en welvarender Afghanistan. Alleen op deze manier kunnen we een echt stabiele en duurzame SCO-ruimte creëren met een ondeelbare beveiliging.

 «Samarkand Spirit» – de belichaming van samenwerking, wederzijds begrip en vriendschap

Na een pandemische pauze van drie jaar die ernstige verstoringen van de handels-, economische en industriële banden heeft veroorzaakt, moeten de landen en volkeren van de SCO rechtstreeks communiceren.

De oude stad Samarkand, de parel van de Grote Zijderoute, is klaar om de leiders van veertien landen te verwelkomen met nieuwe baanbrekende voorstellen en initiatieven die zijn ontworpen om te dienen voor het welzijn en de welvaart van de SCO en elk van haar leden.

Het lijdt geen twijfel dat deze legendarische stad een nieuw hoofdstuk van het SCO-succesverhaal zal openen. Glorieus historisch erfgoed van Samarkand zal hieraan bijdragen. 

Gedurende vele eeuwen heeft deze stad landen van Europa tot China met elkaar verbonden, waarbij Noord en Zuid, Oost en West samensmolten tot één enkel knooppunt.

Historisch gezien was Samarkand een smeltkroes van ideeën en kennis, dat was een gemeenschappelijk doel om beter te leven, succesvoller te zijn en gelukkiger te worden. En iedereen weet dat de vriendelijke buren de helft van je rijkdom zijn, je bent zelf een zegen voor hen, want je weet dat samenwerking, handel, oeuvre, wetenschap, kunst en de beste ideeën goed doen, verrijken en naties samenbrengen. 

Deze unieke kwaliteiten van Samarkand, dat tegenwoordig een moderne en dynamisch ontwikkelende infrastructuur heeft, maakt het tot het meest geschikte en gevraagde platform voor gezamenlijke discussies, op zoek naar de nodige antwoorden op regionale en mondiale uitdagingen.

De integriteit en onderlinge verbondenheid van de mensheid zijn zodanig dat de meeste uitdagingen niet alleen op regionaal niveau, maar ook op mondiaal niveau gezamenlijk werk vereisen.

Vertrouwend op de ervaring van onze jarenlange samenwerking, zijn we ervan overtuigd dat de Samarkand SCO-top een voorbeeld zal zijn van hoe we een nieuwe, inclusieve dialoog kunnen lanceren op basis van de principes van wederzijds respect, vertrouwen en constructieve samenwerking omwille van gemeenschappelijke veiligheid en welvaart.

Samarkand kan het platform worden dat staten kan verenigen en verzoenen met verschillende prioriteiten van het buitenlands beleid.

Historisch gezien werd de wereld vanuit Samarkand gezien als enkelvoudig en ondeelbaar, in plaats van gefragmenteerd. Dit is inderdaad de essentie van het unieke fenomeen van de «Samarkand-geest», die als basis kan dienen voor een fundamenteel nieuwe vorm van internationale interactie, ook binnen de Shanghai Cooperation Organization.

De «Samarkand-spirit» is ontworpen om op natuurlijke wijze de «Shanghai-spirit» aan te vullen, waardoor onze landen meer dan 20 jaar geleden besloten een nieuwe en gretig gezochte organisatie op te richten.

Daarom zijn we ervan overtuigd dat we in Samarkand getuige zullen zijn van de geboorte van een nieuwe fase in het leven van SCO - het aantal leden zal groeien en de toekomstige agenda zal worden gevormd, en dit is zeer symbolisch.

We zijn vol optimisme en zijn ervan overtuigd dat de besluiten van de komende top van de Shanghai Cooperation Organization een haalbare bijdrage zullen leveren aan het versterken van de dialoog, het wederzijds begrip en de samenwerking, zowel op regionaal als op mondiaal niveau.

Shavkat Mirziyoyev, President van de Republiek van Oezbekistan.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending