Verbind je met ons

Oezbekistan

De democratische transformatie van Oezbekistan gaat door, belooft de minister van Buitenlandse Zaken.

DELEN:

gepubliceerd

on

De waarnemend minister van Buitenlandse Zaken van Oezbekistan, Vladimir Norov, heeft Brussel bezocht om hoge vertegenwoordiger Josep Borrell te ontmoeten en ook deel te nemen aan een rondetafelgesprek over het massale programma van grondwetswijzigingen dat in zijn land aan de gang is. Hij beloofde de gestage voortzetting van de transformatie van Oezbekistan naar democratie, de rechtsstaat en een markteconomie, schrijft politiek redacteur Nick Powell.

In een toespraak tot politici, diplomaten en journalisten van de Press Club Brussels Europe, reflecteerde minister van Buitenlandse Zaken Norov op het tempo van verandering, zowel in Oezbekistan als in zijn relatie met de Europese Unie. Hij kwam net van een ontmoeting met hoge vertegenwoordiger Borrell, waar ze de recente afronding van de onderhandelingen over de nieuwe versterkte partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst tussen Oezbeeks en de EU verwelkomden.

De heer Borrell was ook verheugd over de economische en politieke hervormingen die nu in Oezbekistan aan de gang zijn en zei te hopen dat het hervormingsproces onomkeerbaar zou zijn. In zijn opmerkingen bij de persclub was de minister van Buitenlandse Zaken duidelijk dat er geen weg terug was naar de constitutionele en juridische normen die 30 jaar geleden werden aangenomen in de moeilijke tijden die volgden op de onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie.

Hij benadrukte het belang van jongeren in het hervormingsproces. Zestig procent van de Oezbeekse bevolking is onder de dertig, zonder herinnering aan de Sovjettijd. Hun verwachtingen waren de aanleiding voor de publieke discussie over de door president Shavkat Mirziyoyev voorgestelde nieuwe grondwet. Op dat landelijke gesprek volgt binnenkort een referendum.

De adjunct-directeur voor Centraal-Azië van de Europese Dienst voor extern optreden, Luc Devigne, merkte op dat met de nieuwe Oezbeekse-EU-overeenkomst de betrekkingen nu een heel ander traject hebben. "De EU aan de kant van Oezbekistan", zei hij, en benadrukte de Europese steun voor de hervormingen van president Mirziyoyev.

Thierry Marini Europarlementariër beschreef het hervormingsprogramma als bijzonder ambitieus. Het heeft tot doel het maatschappelijk middenveld te versterken en de onafhankelijkheid van politieke partijen, vakbonden en andere niet-gouvernementele organisaties te waarborgen. Vrijheid van meningsuiting en publicatie worden gegarandeerd, eigendomsrechten worden versterkt en monopolies worden geëlimineerd.

Ondernemers hebben het recht om elke legale activiteit uit te voeren en winst in te houden. Er zullen speciale beschermingen zijn voor de onafhankelijkheid van het lerarenberoep. Beklaagden, niet wetshandhavers, zullen het voordeel hebben van enige ruimte voor twijfel in gerechtelijke procedures. Eldor Tulyakov van het Development Strategy Centre in Tasjkent legde uit dat er al veel hervormingen gaande waren, maar dat deze in de grondwet moesten worden vastgelegd.

advertentie

EP-lid Iuliu Winkler zei dat er nu een positieve meerderheid in het Europees Parlement is voor het versterken van de Oezbeekse-EU-betrekkingen. Hij benadrukte het belang van arbeidsrechten en ecologische duurzaamheid. Qodir Djuraev, een lid van het Oezbeekse parlement, zei dat medische, volksgezondheids- en milieubescherming in de nieuwe grondwet zullen worden opgenomen. Hij benadrukte de inspanningen van Oezbekistan om de milieuschade te verminderen die is veroorzaakt door de vernietiging van het Aralmeer in de Sovjettijd.

Minister van Buitenlandse Zaken Norov zei dat kinderarbeid en dwangarbeid, die ooit vooral in de katoenindustrie werden aangetroffen, zijn uitgebannen. Oezbekistan's oude zijde-industrie, die verloren was gegaan onder de Sovjet-Unie, werd nieuw leven ingeblazen. Hij sprak ook over de kwestie van de gewelddadige protesten tegen de nieuwe grondwet in de autonome republiek Karakalpakstan.

De minister van Buitenlandse Zaken zei dat voorgestelde wijzigingen in de constitutionele relatie van de republiek met de rest van Oezbekistan binnen Karakalpakstan zelf waren voorgesteld. Omdat het mogelijke verlies van autonomie niet gewenst was, had de president het idee laten vallen. Het geweld was onnodig geweest in een democratie.

De lokale vrijheid van handelen in heel Oezbekistan zal worden vergroot door de mahallas, de traditionele forums voor het oplossen van problemen, te versterken. Hun onafhankelijkheid van tussenkomst van de uitvoerende macht zal grondwettelijk worden gegarandeerd.

Vladimir Norov vatte de visie van president Mirziyoyev samen als een land waar mensen openlijk over hun problemen kunnen praten en deze samen kunnen oplossen, gelijk voor de wet. Of zoals de Oezbeekse president het zelf verwoordde: staatsinstellingen moeten het volk dienen, niet hij andersom.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending