Verbind je met ons

Oezbekistan

Shavkat Mirziyoyev verkozen tot president van Oezbekistan tot 2030, zal naar verwachting de economie stimuleren door voortdurende hervormingen

DELEN:

gepubliceerd

on

President van de Republiek Oezbekistan Shavkat Mirziyoyev

In juli 2023 werd de president van Oezbekistan Sjavkat Mirziyojev (foto) herkozen voor een termijn van zeven jaar, waardoor hij het tempo van de ambitieuze hervormingen kan voortzetten die de economie van de post-Sovjetrepubliek de afgelopen jaren nieuw leven hebben ingeblazen.

Oezbekistan kende een sterke economische groei van bijna 6% in 2022, dankzij robuuste industriële groei, landbouw, binnenlandse consumptie, export en overmakingen uit het buitenland. Het Centraal-Aziatische land, waar bijna 36 miljoen mensen wonen, kampt echter nog steeds met economische tegenwind als gevolg van de hoge inflatie en de aanhoudende noodzaak om de economie opnieuw vorm te geven en het ondernemingsklimaat te verbeteren.

Hervormingen van Shavkat Mirziyoyev

Sinds Mirziyoyev in 2016 het roer overnam als president, ter vervanging van de overleden eerste president van Oezbekistan, Islam Karimov, die het land 27 jaar tot aan zijn dood regeerde, heeft Oezbekistan een enorme transformatie ondergaan van een bevelstaat in Sovjetstijl naar een open-marktstaat. economie.

Shavkat Mirziyoyev moest diepgaande en veelvoudige problemen aanpakken die Oezbekistan decennia lang had verzameld onder Karimov, die het land afsloot voor internationale samenwerking en de vrijheid binnen zijn grenzen onderdrukte, vertrouwend op veiligheidstroepen. Tijdens het bewind van Karimov werd de ontwikkeling van het land belemmerd en het welzijn van de mensen vertoonde verre van een duidelijke verbetering. De Oezbeekse munteenheid, som, kon niet vrij worden ingewisseld voor vreemde valuta en er werd dwangarbeid toegepast op de katoenvelden. Bovendien waren veel burgers van Oezbekistan gedwongen om naar het buitenland te gaan om te werken.

Nu, na het behalen van 87% van de stemmen bij de vervroegde verkiezingen in juli, wordt verwacht dat Sjavkat Mirziyojev door zal gaan met het stimuleren van hervormingen en het ontmantelen van de erfenissen van zowel zijn voorganger als de Sovjet-Unie. Volgens de Wereldbank, heeft Oezbekistan nog steeds meer hervormingen nodig om door de particuliere sector geleide groei te stimuleren en meer banen te creëren, terwijl de dominantie van staatsbedrijven wordt teruggedrongen en sleutelsectoren van de economie worden opengesteld voor concurrentie.

Gedurende bijna zeven jaar aan de macht heeft Shavkat Mirziyoyev de economie effectief geliberaliseerd en de wisselkoers van de Oezbeekse som verlaagde de bureaucratische belemmeringen voor het bedrijfsleven en verminderde het aantal staatsambtenaren. Daarnaast heeft hij politieke gevangenen vrijgelaten en de burgerrechten en vrijheden in het land hersteld.

Nu voert Mirziyoyev een multi-vector buitenlands beleid en reist actief de wereld rond. Hij heeft de betrekkingen met buurlanden Kirgizië en Tadzjikistan hersteld en heeft ondanks geopolitieke moeilijkheden banden onderhouden met Rusland, een belangrijke handelspartner voor alle Centraal-Aziatische landen.

advertentie

Onder zijn leiding is Oezbekistan erin geslaagd betrekkingen aan te knopen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en in dollars luidende obligaties uit te geven. Mirziyoyev heeft ook aanzienlijke investeringen uit China en de Europese Unie aangetrokken, wat heeft geleid tot de ontwikkeling van nieuwe industrieën in Oezbekistan en het creëren van nieuwe banen.

Op binnenlands vlak heeft president van Oezbekistan Sjavkat Mirziyojev de bureaucratie en corruptie aangepakt, en het Openbaar Ministerie houdt ambtenaren strafrechtelijk aansprakelijk voor verduistering en steekpenningen. Onmiddellijk na zijn herverkiezing in juli ontsloeg Mirziyoyev ongeveer twintig hoofden van lokale besturen en staatsstructuren wegens onvoldoende prestaties, waaronder de hoofden van de Oezbeekse spoorwegen, het Oezbeekse waterbedrijf en de staatscommissie voor wegen.

Hoewel critici wijzen op enig populisme in de hervormingen van Sjavkat Mirziyojev, werkt de Oezbeekse leider aan het dichten van de communicatiekloof tussen het volk en de autoriteiten. Een van de innovaties voor burgers is dat ze nu contact kunnen opnemen met de president via een virtuele receptie of sociale netwerken, en dat hun problemen door de autoriteiten zullen worden overwogen en opgelost. Bovendien versterkt Mirziyoyev de lokale organen voor zelfbestuur – mahalla’s in elke nederzetting en stadsdistrict, die volwaardige cellen van de burgermaatschappij zijn geworden.

Pogingen om een ​​sterkere toekomst op te bouwen door Shavkat Mirziyoyev

Terwijl Oezbekistan de huidige problemen in het politieke en economische landschap aanpakt, richt het zich ook op het bouwen van infrastructuur en het leggen van de basis voor toekomstige generaties. Mirziyoyev heeft het initiatief genomen tot het aantrekken van internationale financiële instellingen en particuliere investeringen om moderne ziekenhuizen, scholen en kleuterscholen in Oezbekistan te bouwen. Er wordt voorspeld dat de bevolking van het land tegen 2030 zal toenemen van de huidige 36 miljoen naar 40 miljoen mensen, wat de oprichting van extra onderwijsinstellingen noodzakelijk zal maken.

Tegen de achtergrond van de ecologische crisis in het stroomgebied van het Aralmeer heeft Oezbekistan de acute noodzaak erkend om de watervoorraden van het land efficiënter te gebruiken. Samen met China en de landen uit het Midden-Oosten bouwt Oezbekistan capaciteiten voor zonne- en windenergie. Bovendien worden met de steun van buitenlandse investeerders nieuwe autofabrieken en textielfabrieken opgericht. De openheid van Oezbekistan heeft een toename van de buitenlandse toeristenstroom en de handelsomzet met andere landen mogelijk gemaakt.

President van Oezbekistan Sjavkat Mirziyojev heeft ook de ambitieuze doelstelling om de export van zijn land tegen 45 te verdubbelen tot 2030 miljard dollar. Volgens zijn plannen zal de economie ook in omvang verdubbelen, wat zal leiden tot de lang noodzakelijke verbetering van de levensstandaard en het land naar de top van de wereld zal tillen. groep landen met ‘hoger dan gemiddelde inkomens’.

“Terwijl de autoriteiten doorgaan met een gezond macro-economisch beleid en hervormingen, wordt verwacht dat de groei de komende jaren sterk zal blijven. Dit zou de autoriteiten in staat stellen om hun doel te bereiken dat Oezbekistan in 2030 een land met hogere middeninkomens wordt.” concludeerde het IMF nadat haar missie eind 2022 Oezbekistan had bezocht.

Shavkat Mirziyoyev is de president van Oezbekistan sinds 2016. President Mirziyoyev heeft cruciale hervormingen doorgevoerd op politiek, economisch en sociaal gebied, waardoor het ondernemings- en investeringsklimaat van het land enorm is verbeterd. Hij heeft met name de economie geliberaliseerd, dwangarbeid afgeschaft en het buitenlands beleid opnieuw gedefinieerd. Hij lanceerde de strategie Nieuw Oezbekistan 2022-2026 met als doel een open Oezbekistan te creëren.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending