Verbind je met ons

Uncategorized

Oezbekistan belooft zijn burgers de voordelen van economische groei

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De president van Oezbekistan, Shavkat Mirziyoyev, heeft zijn land ten doel gesteld de omvang van zijn economie tegen 2030 te verdubbelen. De uitvoerend directeur van het Ontwikkelingsstrategiecentrum in Tasjkent, Eldor Tulyakov, is in Brussel geweest om uit te leggen hoe de Oezbekistan 2030-strategie zal zorgen voor gezondheid, onderwijs en andere voordelen voor het volk – schrijft politiek redacteur Nick Powell.

De Oezbekistan 2030-strategie werd op 11 september bij presidentieel decreet aangenomen. Het is een gedetailleerd document dat honderd essentiële doelstellingen uiteenzet, maar zoals Eldor Tulyakov uitlegde in zijn presentatie op de Oezbeekse ambassade, zijn ze gegroepeerd in vijf prioriteitsgebieden.

Deze creëren de stabiliteit die individuen in staat stelt hun potentieel te verwezenlijken, zorgen ervoor dat de economische groei ten goede komt aan het welzijn van de bevolking, zorgen voor het behoud van de watervoorraden en beschermen het milieu, zorgen voor de rechtsstaat met een openbaar bestuur dat ten dienste staat van het volk en een consistente voortzetting van het beginsel dat Oezbekistan een veilige en vredelievende staat zal zijn.

Gebaseerd op ervaringen uit het verleden, publieke betrokkenheid en internationale expertise, is het essentiële idee van de Strategie om door middel van stabiele economische groei een van de hoge- en middeninkomenslanden te worden. Dit zal Oezbekistan in staat stellen een onderwijs-, gezondheidszorg- en socialebeschermingssysteem te ontwikkelen dat volledig voldoet aan de behoeften van de bevolking en aan internationale normen; een eerlijke en moderne staat ten dienste van het volk, die de soevereiniteit en veiligheid van het land waarborgt.

Het doel om de omvang van de economie in de komende zeven jaar te verdubbelen impliceert een groei van het jaarlijkse bbp tot 160 miljard dollar en een stijging van het jaarinkomen per hoofd van de bevolking tot 4,000 dollar. Een dergelijk doel vereist macro-economische stabiliteit, met een economische ontwikkeling die het noodzakelijke niveau van energie-, water- en infrastructuurbronnen bereikt, evenals een gunstig investerings- en ondernemingsklimaat.

Op het gebied van de gezondheidszorg zullen de medische diensten dichter bij de bevolking worden gebracht, waarbij de primaire gezondheidszorg het merendeel van de medische interventies zal verzorgen. Er zullen 350,000 patiënten met diabetes en 1.5 miljoen patiënten met hart- en vaatziekten worden behandeld. De selectieve screeningtests voor erfelijke ziekten zullen met minstens 50 procent worden verhoogd, waardoor de incidentie van genetische aandoeningen bij kinderen zal halveren.

Preventieve behandelingen omvatten de gratis verstrekking van micronutriëntenpoeder voor zuigelingen, speciale preparaten ter voorkoming van parasitaire besmettingen, jodiumpreparaten voor jonge kinderen en multivitaminen, ijzer en foliumzuur voor vrouwen. Als gevolg hiervan zal de verspreiding van infectieuze en niet-infectieuze ziekten naar verwachting met 20% afnemen.

advertentie

Op het gebied van het voorschools onderwijs is al snelle vooruitgang geboekt; het bereikt nu 72% van de kinderen, tegen 27% in de afgelopen vijf jaar. Het aantal aanbieders van voorschoolse voorzieningen steeg van 5,211 naar 29,420. In het kader van de Oezbekistan-2030-strategie is het de bedoeling om 100% van de kinderen in de voorschoolse leeftijd te bereiken.

Eldor Tulyakov legde uit dat er al een systeem is gecreëerd voor directe communicatie tussen staat en volk, dat effectieve, positieve en snelle oplossingen biedt voor menselijke problemen. Dit heeft de houding van burgers ten opzichte van staatsorganen veranderd, waardoor hun actieve betrokkenheid en vertrouwen in hervormingen is toegenomen. Het allerbelangrijkste is dat er steeds meer mogelijkheden zijn om kwesties en zorgen aan de orde te stellen.

Het is tegen deze achtergrond dat de Republikeinse Commissie voor de implementatie van de Oezbekistan 2030-strategie werd opgericht.

De commissie volgt de implementatie van hervormingen door de mening van mensen te monitoren en door de verwezenlijking van specifieke doelen te meten. Het Development Strategy Centre gaat een speciaal online portaal lanceren, waar iedereen de kans krijgt om zijn mening achter te laten en suggesties te doen over de implementatie van de Strategie. De resultaten zullen elke maand aan de Republikeinse Commissie worden voorgelegd.

Zoals Eldor Tulyakov het uitdrukte, zal de juiste uitvoering van de Oezbekistan 2030-strategie niet alleen de positie en reputatie van het land in de ogen van de internationale gemeenschap versterken, maar ook “de menselijke waardigheid verheerlijken”.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending