Verbind je met ons

Oekraïne

MANDELA-MUURSCHILDERING IN KIEV WORDT HERSTELD ALS BAKEN VAN HOOP – DAG VAN DE ONAFHANKELIJKHEID VAN OEKRAÏNE

DELEN:

gepubliceerd

on

Johannesburg, Zuid-Afrika, 24 augustus 2023 - Op de Onafhankelijkheidsdag van Oekraïne heeft de vooraanstaande Afrikaanse NGO, de Ichikowitz Family Foundation, in samenwerking met de Oekraïense Iakovenko Stichting voor Vrede, Dialoog en Verzoening, aangekondigd dat zij opdracht hebben gegeven voor de restauratie van de Mandela-muurschildering in centraal Kiev.  

De muurschildering werd vier jaar geleden geschilderd naar aanleiding van een verzoek van de Zuid-Afrikaanse ambassade om een ​​gigantische installatie te sponsoren, vijf verdiepingen boven het stadscentrum van Kiev.

In december 2021 beklommen racistische extremisten de muren en bekladden een deel van zijn gezicht met rode verf in een poging de muurschildering te beschadigen. De daders hielden niet van waar Mandela voor stond, en misschien ook niet van het feit dat hij zwart was. Er werd ook gesuggereerd dat Russische agenten verantwoordelijk zouden kunnen zijn.

Ivor Ichikowitz, voorzitter van de Ichikowitz Foundation, verklaarde: “We hebben het voorrecht deze muurschildering in zijn oude glorie te herstellen en aan de bevolking van Oekraïne te schenken. Het beeld van Mandela en waar hij voor stond, herinneren de inwoners van Kiev er dagelijks aan wat kan worden bereikt als er de wil en een doel is voor het grotere goed. Er kan vrede zijn. Zuid-Afrika van alle landen ter wereld is daar het bewijs van, maar om vrede te laten zegevieren moet er gerechtigheid zijn. We moeten de hoop niet opgeven: terwijl Mandela neerkijkt op het stadscentrum, zouden we er allemaal goed aan doen om zijn beroemde gezegde in gedachten te houden: 'Het lijkt altijd onmogelijk totdat het klaar is'”.

De voorzitter van de Iakovenko Foundation, Olga Iakovenko, verklaarde: “Nelson Mandela herinnert ons elke dag aan het belang van nooit opgeven, het belang van vechten en naar de mooie toekomst kijken – de nacht is altijd donker voor de dageraad. Alleen sterke naties en sterke persoonlijkheden kunnen extreme beproevingen doorstaan. Nelson Mandela heeft het gedaan, en wij doen het. Oekraïne zal er sterker uit komen dan voorheen.”

“De betekenis van de muurschildering is nu nog belangrijker dan toen de installatie voor het eerst werd gemaakt. Mandela nam de wapens op tegen de onderdrukking. Het was een zaak waarvoor hij bereid was te sterven als het moest. Hij verscheen 27 jaar later, vastbesloten om een ​​duurzame vrede te sluiten. Het is gemakkelijk om te negeren dat de hele wereld verwachtte dat Zuid-Afrika zou uitbarsten in een onvoorstelbare raciale brand. Dat dit niet het geval is, is te danken aan Mandela's vastberadenheid en diepgaande overtuiging. Hij inspireerde anderen om hem heen, ook grote leiders, om te werken voor iets dat groter is dan zijzelf, tot verbazing van de wereld.” voegde Ichikowitz toe.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending