Verbind je met ons

Oekraïne

Zelenskiy belooft de corruptie in Oekraïne snel aan te pakken

DELEN:

gepubliceerd

on

De Oekraïense president Volodymyr Zeleski zei zondag (22 januari) dat corruptie een serieus probleem is in Oekraïne en dat het niet zou worden getolereerd. Hij beloofde ook deze week belangrijke beslissingen te nemen over het verwijderen ervan.

Zelenskiy's belofte werd gedaan te midden van beschuldigingen van corruptie op hogere niveaus, waaronder een rapport over vermeende dubieuze praktijken bij militaire aankopen. Dit ondanks het feit dat ambtenaren de nationale eenheid aanmoedigden om de invasie het hoofd te bieden.

In zijn nachtelijke videotoespraak verklaarde Zelenskiy dat er geen terugkeer zou zijn naar het verleden, of naar de manier waarop mensen die dicht bij staatsinstellingen stonden of hun hele leven probeerden een stoel te vinden.

De lange geschiedenis van corruptie in Oekraïne en het zwakke bestuur zijn een probleem geweest. Transparency International rangschikte de corruptie van Oekraïne op 122 van de 180 landen. Dit ligt niet ver achter Rusland in 2021.

Na het verlenen van Kiev kandidaat status Afgelopen januari maakte de EU hervormingen op het gebied van corruptiebestrijding tot een essentiële voorwaarde voor het lidmaatschap van Oekraïne.

Zelenskiy verklaarde dat "deze week het moment is om de juiste beslissingen te nemen." "De beslissingen zijn al genomen. Ze zijn niet openbaar, maar ik zal ervoor zorgen dat ze eerlijk zijn.

Zelenskiy werd in 2019 in een aardverschuiving gekozen op basis van beloften om het bestuur van de ex-Sovjetregering te hervormen. Na een onderzoek naar beschuldigingen dat hij steekpenningen had aangenomen, verklaarde Zelenskiy dat zijn regering het ontslag van een onderminister had aanvaard.

advertentie

Hoewel hij de betrokken functionaris niet identificeerde, beweren nieuwsberichten dat Vasyl Lozinskiy in hechtenis is genomen op beschuldiging van het ontvangen van steekpenningen.

Nadat een krant berichtte dat Oleksiy Reznikov, de minister van Defensie, voedsel tegen extreem hoge prijzen zou hebben verkregen, betrof deze hernieuwde aandacht voor corruptie ook Oleksiy Reznikov.

Het ministerie van Reznikov noemde de beschuldigingen "vals", en een parlementair panel werd gevraagd om onderzoek te doen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending