Verbind je met ons

Spanje

Spanje keurt hypotheeksteun goed voor meer dan 1 miljoen huishoudens

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

SSpaanse ambtenaren keuren op dinsdag (22 november) maatregelen voor hypotheekverlichting goed, waaronder verlenging van de aflossing van leningen tot zeven jaar voor meer dan een miljoen kwetsbare huishoudens en familieleden uit de middenklasse, volgens het ministerie van Economische Zaken op maandag (21 november).

Ondertussen werden de onderhandelingen met Spaanse bankenverenigingen voortgezet, het ministerie verklaarde dat de nieuwe maatregelen door het kabinet zouden worden goedgekeurd.

Spanje heeft ongeveer driekwart van de bevolking als huiseigenaar. De meesten kiezen voor hypotheken met variabele rente om kwetsbaarder te zijn voor snelle rentestijgingen.

Het raamwerk stelt banken in staat om hypotheekondersteuning te bieden aan gezinnen met lage inkomens door middel van een sectorbrede code die goede praktijken schetst. De inkomensgrens is vastgesteld op € 25,200.

Kwetsbare huishoudens kunnen hun hypotheek herstructureren tegen een lagere rente gedurende een aflossingsvrije periode van vijf jaar, zoals vastgelegd in de sectorale code voor goede praktijken uit 2012. Dit is vrijwillig, maar het wordt verplicht wanneer kredietverstrekkers het volgen.

Met respijtperiodes kunnen leners betalingen op de hoofdsom van de lening uitstellen, zonder boetes voor te late betaling of wanbetaling.

Het ministerie heeft aangegeven dat de termijn voor kwijtschelding met 2 jaar is verlengd. Het omvat ook de mogelijkheid van een tweede herstructurering indien nodig.

advertentie

Voor kwetsbare gezinnen die meer dan de helft van hun maandinkomen besteden om hun hypotheek te betalen, is er een aflossingsvrije periode van twee jaar. Ze mogen echter niet hoger zijn dan de verhoging van de hypotheekbetalingen met 50% zoals uiteengezet in de vorige code.

Daarnaast zal de regering een nieuwe code voor goede praktijken implementeren om gezinnen uit de middenklasse met een hoog risico op kwetsbaarheid te helpen. De inkomensgrens wordt lager dan 29,400 euro.

Kredietverstrekkers moeten bereid zijn om deze opties aan te bieden: een blokkering van 12 maanden op terugbetalingen; een lagere rente op uitgestelde hoofdsom; een verlenging van de lening als de hypotheeklast hoger is dan 30% van het inkomen van de kredietnemer of als de kosten met minimaal 20% zijn gestegen.

De hypotheekrenteaftrek gaat volgend jaar in.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending