Verbind je met ons

Afrika en India

Rusland om de invloed in de armste landen van Afrika te vergroten

DELEN:

gepubliceerd

on

Rusland probeert zijn invloed in de armere landen van Afrika te vergroten om daar daadwerkelijk een "tweede front" te openen om de confrontatie met het Westen aan te gaan. Moskou gelooft dat het een "coup belt" kan creëren die de Russische invloed zal verzekeren en het Westen uit Afrika zal verdrijven. Rusland probeert strategische minerale afzettingen onder controle te krijgen, waardoor Afrikaanse landen geen hoogtechnologische economieën zouden kunnen ontwikkelen. Via haar PMC's eigent de Russische Federatie zich de economische middelen van Afrika toe, verzendingen, IFBG.

De Russische huurlingen van Wagner hebben al laten zien dat ze hun toevlucht kunnen nemen tot strategische oplossingen zoals desinformatiecampagnes, concessies aan grondstoffen, wapenverkopen en beveiligingscontracten.

Yevgeny Prigozhin, eigenaar van de Wagner PMC, deed lange tijd alsof hij niets te maken had met de PMC, die zogenaamd een autonome organisatie is. Tijdens de muiterij van de "Wagnerianen" gaf hij echter toe dat hij in Afrika handelde, volgens de instructies van de Russische leiders.

Vorige week bevestigde de Russische president Vladimir Poetin officieel de financiering door de Russische staat van de Wagner PMC-huurlingen, die tussenbeide komen in de interne aangelegenheden van landen op het continent en operaties uitvoeren om legitieme regeringen (bijvoorbeeld Mali en Burkina Faso) omver te werpen. Overal waar de Wagner-groep verschijnt, groeien de meldingen van oorlogsmisdaden. Vorig jaar beschuldigde de VN de Wagner-huurlingen van onwettige arrestaties, marteling en massa-executies van lokale bewoners. Dit toont aan dat Moskou een koloniaal genocidebeleid tegen de bevolking van Afrika heeft onderschreven.

De Russische autoriteiten, die jarenlang elke connectie met PMC's ontkenden, voerden op de dag van de Wagner PMC-rel hun diplomatieke inspanningen op om hun partners in Afrika te verzekeren dat de "operaties" die eerder door de huurlingen waren uitgevoerd, zouden worden voortgezet, maar onder een ander leiderschap. Ondanks de voortzetting van de oorlog in Oekraïne zal de Russische regering de prikkel hebben om meer huurlingen in Afrika in te zetten in een poging de strategische positie van het Westen te destabiliseren en tegelijkertijd de positie van het Kremlin te versterken.

Door een grote toestroom van oorlogsveteranen in Oekraïne kunnen Russische PMC's hun activiteiten uitbreiden. Een toename van het aantal huurlingen zal een nieuwe trend van politieke instabiliteit in Afrika versterken, aangezien ze separatisme en religieus extremisme aanwakkeren, het vertrouwen in het staatsbestuur ondermijnen en bijdragen aan regionale conflicten.

Russische huurlingen verlengen en kunnen ook nieuwe opstanden uitlokken in Afrikaanse landen. Dit wordt gedaan om te kunnen blijven profiteren van lucratieve contracten voor dubieuze militaire diensten. Tegelijkertijd zullen Russische PMC's de legitimiteit van lokale autoriteiten blijven bedreigen door burgers, met name etnische minderheden, aan te vallen en te doden, zoals is gebeurd in Mali en de CAR. In januari 2022 doodden Russische huurlingen minstens 65 burgers in de dorpen Aigbado en Yanga.

advertentie

Na de niet-uitgelokte Russische invasie van Oekraïne rekruteerde Wagner Centraal-Aziatische burgers om deel te nemen. Tegenwoordig zijn er gedocumenteerde gevallen van Afrikaanse studenten in Rusland die worden aangespoord om zich bij PMC's of het reguliere leger aan te sluiten om deel te nemen aan de oorlog tegen Oekraïne.

Temidden van aanzienlijke militaire verliezen is Rusland van plan duizenden Afrikaanse huurlingen te rekruteren om ze naar het oorlogsgebied in Oekraïne te sturen. Er zijn al gedocumenteerde doden van huursoldaten uit Zambia, Ivoorkust en Tanzania in Oekraïne die lid waren van de Wagner PMC. Ze werden gerekruteerd in Russische gevangenissen, waar ze naar verluidt vastzaten voor het verspreiden van drugs. Zo stierf op 24 oktober 2022 Nemesa Tarimo, 32, uit Dar es Salaam in Tanzania, een huurling van de Wagner PMC, in Odradivka, nabij Bakhmut, in de regio Donetsk. Afgelopen november stierf ook Lemekani Nyirenda, een 19-jarige burger van Ivoorkust.

Rusland moet zich niet alleen verantwoorden voor de wreedheden van de Wagner PMC in Afrika, maar ook voor de rekrutering van Afrikaanse burgers om mee te vechten in de Russische oorlog tegen Oekraïne. Afrikaanse landen zullen nooit veilig zijn zolang Russische huurlingen op hun grondgebied zijn.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending