Verbind je met ons

Kazachstan

Kazachstan versterkt de bevoegdheden van de Investeringsraad om de economische groei te stimuleren

DELEN:

gepubliceerd

on

De Kazachse president Kassym-Jomart Tokajev ondertekende op 4 december een baanbrekend decreet met betrekking tot maatregelen om de efficiëntie van het aantrekken van investeringen in de economie van Kazachstan te vergroten en de economische groei te versnellen. Het decreet schetst een alomvattend plan om de Investment Promotion Council (Investment Headquarters) een ongekende autoriteit te geven. Zoals bepaald in het decreet zal de Investment Promotion Council de bevoegdheid hebben om bindende besluiten te nemen over zowel centrale als lokale overheidsinstanties en entiteiten in de quasi-publieke sector. Bovendien heeft de Raad de bevoegdheid om tijdelijke regelgevingswetten met kracht van wet te ontwikkelen, als aanvulling op de inspanningen van de regering om een ​​gunstig klimaat voor investeringen te creëren.

Volgens Kazinform is dit decreet een voortzetting van het economische beleid van president Tokajev, zoals uiteengezet in zijn toespraak over de staat van de natie in september. Dit beleid richt zich op economische hervormingen, diversificatie, transparant belastingbeleid en rechtvaardige managementpraktijken. Tokajev heeft consequent blijk gegeven van een proactieve aanpak bij het aantrekken van buitenlandse investeringen en het versterken van de economische banden wereldwijd. Hij neemt vaak deel aan ontmoetingen met investeerders, zowel binnen- als buitenland, vooral tijdens officiële bezoeken in het buitenland. Een recent voorbeeld van een dergelijke diplomatieke betrokkenheid vond plaats tijdens de Conferentie van de Partijen van het Raamverdrag van de Verenigde Naties (VN) inzake klimaatverandering (COP28) in Dubai, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Daar had Tokayev een ontmoeting met de minister van Investeringen van de VAE, Mohammed Al-Suwaidi.

Tijdens hun discussie verkenden ze mogelijke samenwerking bij gezamenlijke projecten tussen Presight AI Holding en het Samruk-Kazyna Sovereign Wealth Fund van de VAE, evenals strategische overeenkomsten tussen QazaqGaz en Kazachstan Temir Zholy, gericht op kunstmatige intelligentie. In totaal ondertekende Kazachstan in de marge van COP20 twintig overeenkomsten met buitenlandse bedrijven ter waarde van 4.85 miljard dollar aan groene energie, infrastructuur en digitalisering. De versterking van het investeringsbeleid weerspiegelt een sleutelcomponent van Tokajevs bredere economische strategie. Andrey Chebotarev, auteur van het Finance.kz Telegram-kanaal, prees het initiatief van de president.

“Gezien de noodzaak om het energiesysteem te moderniseren, ambitieuze industrialisatieplannen na te streven en een strikt monetair beleid te handhaven, heeft Kazachstan deze investeringen dringend nodig”, zei hij. De versterkte bevoegdheden van het investeringshoofdkwartier komen als onderdeel van een bredere strategie om het investeringsklimaat in Kazachstan te verbeteren. Recente wijzigingen in de Belastingwet en de overeenkomstige wijzigingen in het Regeringsbesluit inzake staatssteun voor investeringen hebben investeerders al meer flexibiliteit geboden bij het kiezen van investeringsrichtingen en het bevorderen van actieve deelname in verschillende sectoren van de economie. Het Investeringshoofdkwartier heeft de bevoegdheid gekregen om disciplinaire maatregelen voor te stellen, waaronder het ontslag van hoofden van overheidsinstanties en quasi-publieke entiteiten wegens het niet naleven van zijn besluiten.

Dit verbeterde toezicht is bedoeld om de naleving van strikte investeringsinitiatieven te garanderen en het vertrouwen van investeerders te versterken. Chebotyrev benadrukte de noodzaak van passende wetswijzigingen en stelde: “Investeringen komen pas als investeerders een vast vertrouwen hebben in de succesvolle afronding van alle plannen en projecten. Investeringen betekenen altijd nieuwe banen, nieuwe kennis en nieuwe technologieën. Dit zijn nieuwe kansen voor de burgers van het land.” Volgens het World Investment Report 2023, gepubliceerd door de VN-conferentie over Handel en Ontwikkeling, zag Kazachstan een stijging van 83% in de netto buitenlandse directe investeringsstromen (FDI), tot 6.1 miljard dollar, ondanks een scherpe daling van de mondiale investeringsstromen in 2022. Kazachstan is toonaangevend in het aantrekken van buitenlandse directe investeringen onder Centraal-Aziatische landen van na de Sovjet-Unie, met een aandeel van 61%. Chebotyrev wijst op gegevens van de Nationale Bank, die een gestage instroom van buitenlandse directe investeringen in de Kazachse economie illustreren.

Concreet bedroeg dit cijfer in 2021 23.8 miljard dollar, meer dan 28 miljard dollar in 2022 en 13.3 miljard dollar voor de eerste helft van 2023. Volgens de deskundige zijn deze investeringen vooral gericht op de winning van grondstoffen. “Als we de cijfers voor 2022 uitsplitsen, heeft de olie- en gassector het leeuwendeel veiliggesteld en 9.6 miljard dollar aan investeringen aangetrokken. De metallurgie volgde met iets meer dan 4 miljard dollar, terwijl de elektriciteitssector 635.6 miljoen dollar ontving, en de voedsel- en drankenproductiesector een bescheidener bedrag van 177.9 miljoen dollar, schreef hij. In dit verband heeft het decreet van de president tot doel de investeringen te heroriënteren naar sleutelsectoren, met name de productie, om de duurzame ontwikkeling van de economie te garanderen. De in het decreet geschetste maatregelen zullen naar verwachting de besluitvormingsprocessen stroomlijnen, de verantwoording bevorderen en een gunstiger investeringsklimaat creëren voor zowel binnenlandse als buitenlandse investeerders.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending