Verbind je met ons

Israël

Leden van het Amerikaanse Congres roepen de EU op om Hezbollah in zijn geheel aan te wijzen als terreurgroep

DELEN:

gepubliceerd

on

Een tweeledige groep leden in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft maandag een resolutie ingediend waarin de Europese Unie wordt opgeroepen haar officiële onderscheid tussen Hezbollah als een politieke en militaire organisatie op te heffen en de hele groep aan te merken als een terroristische organisatie, schrijft Yossi Lempkowicz.

Volgens een persbericht werd de resolutie ingediend door afgevaardigde Ted Deutch (D-Fla.), samen met afgevaardigde Kathy Manning (DN.C.), Gus Bilirakis (R-Fla.) en Peter Meijer (R-Mich .). Het werd mede geïntroduceerd door Reps. French Hill (R-Ark.), Ted Lieu (D-Calif.), Brad Schneider (D-Ill.), Ritchie Torres (DN.Y.), Ann Wagner (R-Mo .) en rangschikkend lid van het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Global Counterterrorism Subcommittee Joe Wilson (RS.C.).

Hezbollah wordt door de Verenigde Staten als een terroristische organisatie beschouwd; de Europese Unie splitst de groep echter in twee takken: een politieke vleugel en een militaire vleugel.

De militaire vleugel van Hezbollah staat op de EU-lijst van gesanctioneerde terroristische organisaties, maar niet wat zij definieert als de politieke vleugel.

Volgens Julie Rayman, senior directeur beleid en politieke zaken bij het American Jewish Committee, stelt dat onderscheid de tak die is aangewezen als de politieke vleugel van de door Iran gesteunde terroristische organisatie Hezbollah in staat haar invloed buiten het Midden-Oosten te verspreiden en een terroristische infrastructuur te creëren over Europa.

De Verenigde Staten erkennen dit onderscheid niet en nemen de hele Hezbollah-entiteit op de lijst van de Amerikaanse Foreign Terrorist Organization op.

Hoewel de EU als geheel onderscheid maakt tussen verschillende vleugels, erkennen veel afzonderlijke landen de hele groep als een terroristische organisatie, waaronder Argentinië, Oostenrijk, Bahrein, Canada, Colombia, Tsjechië, Estland, Duitsland, Guatemala, Honduras, Israël, Litouwen, de Nederland, Servië, Slovenië, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Arabische Emiraten, evenals de Gulf Co-operation Council en de Arabische Liga, volgens een AJC-persbericht.

advertentie

"Als je te maken hebt met een meedogenloze terroristische organisatie als Hezbollah, is er geen onderscheid tussen politieke en militante vleugels", zegt Deutch, voorzitter van de Subcommissie Midden-Oosten, Noord-Afrika en Global Counterterrorism.

“Ik ben blij dat veel Europese landen actie hebben ondernomen om Hezbollah in zijn geheel aan te merken als een terroristische organisatie, zoals ook de Arabische Liga en de Samenwerkingsraad van de Golf hebben gedaan. Maar we hebben de Europese Unie nodig om te stoppen met het toestaan ​​van de zogenaamde politieke vleugel van Hezbollah om vrij te opereren door zich bij ons aan te sluiten bij het volledig richten op deze terroristische groepering en haar wereldwijde criminele netwerk.”

De militaire vleugel van Hezbollah werd in 2013 door de EU aan de lijst van terroristische organisaties toegevoegd, op aandringen van Bulgarije, dat in 2012 te maken kreeg met een terroristische aanslag door Hezbollah, en Cyprus, dat in hetzelfde jaar een door Hezbollah geplande aanslag verijdelde.

"Het onderscheid van de Europese Unie tussen de 'militaire' en de 'politieke' vleugel van Hezbollah is zowel oneerlijk en doet weinig af aan haar fondsenwerving en rekruteringsinspanningen," zei Meijer in het persbericht. “Deze resolutie dringt er bij de EU op aan om de realiteit te erkennen dat Hezbollah – in zijn geheel – een terroristische organisatie is en stappen onderneemt om haar snode operaties over de hele wereld beter te bestrijden.”

Naast zijn terroristische activiteiten blijft Hezbollah zich bezighouden met de illegale handel in verdovende middelen, wapens, witwassen van geld, het aanleggen van voorraden explosieven en bewaking in Europese steden. Volgens AJC zou een volledige erkenning van Hezbollah als een terroristische organisatie haar vermogen om fondsen te werven, te rekruteren en te mobiliseren belemmeren.

"We moedigen een snelle goedkeuring aan van deze belangrijke tweeledige resolutie die de EU onder druk zet om het juiste te doen en de fictie te corrigeren van een gespleten Hezbollah die het bijna tien jaar geleden bekrachtigde", zei AJC-CEO David Harris in een persbericht. “Ten onrechte gelovend dat het het gedrag van Hezbollah kan temmen, een voorstel dat niet wordt ondersteund door bewijs, heeft de EU ‘militaire’ en ‘politieke’ vleugels gecreëerd binnen Hezbollah, terwijl het in werkelijkheid een enkele, verenigde terroristische entiteit is.”

"Hezbollah is een terroristische organisatie die verantwoordelijk is voor duizenden burgerdoden in het Midden-Oosten en over de hele wereld", zei Manning in een persbericht. “Hun impact op het uiteenvallen van Libanon is verwoestend; ze versterken de vernietigende invloed van Iran en vormen een gevaar voor de hele regio. Ik roep de EU op om Hezbollah volledig aan te merken als een terroristische organisatie en nauw samen te werken met de Verenigde Staten om sancties uit te voeren, inlichtingen te delen en de kwaadaardige regionale invloed van Hezbollah te beteugelen.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending