Verbind je met ons

Afrika en India

Toenadering tussen Israël en Arabische landen zal de economische groei in MENA stimuleren

DELEN:

gepubliceerd

on

In het afgelopen jaar hebben verschillende Arabische landen dat gedaan genormaliseerde betrekkingen met Israël, wat een belangrijke geopolitieke verschuiving markeert in de regio Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA). Hoewel de details van elke normalisatieovereenkomst verschillen, omvatten sommige ervan handels- en belastingverdragen en samenwerking in belangrijke sectoren zoals gezondheid en energie. Normalisatie-inspanningen zullen naar verwachting resultaat opleveren talloze voordelen voor de MENA-regio, het stimuleren van economische groei, schrijft Anna Schneider. 

In augustus 2020 werden de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) de eerste Golf-Arabische natie die de betrekkingen met Israël normaliseerde en formele diplomatieke, commerciële en veiligheidsbanden met de Joodse staat aanging. Kort daarna volgden het koninkrijk Bahrein, Soedan en Marokko. Sommige deskundigen hebben gesuggereerd dat andere Arabische landen, zoals Saoedi-Arabië, ook zouden kunnen overwegen betrekkingen met Israël aan te gaan. De reeks normalisatie-inspanningen is historisch, aangezien tot nu toe alleen Egypte en Jordanië officiële banden met Israël hadden aangeknoopt. Ook de afspraken zijn belangrijk diplomatieke overwinning voor de Verenigde Staten, die een cruciale rol speelden bij het bevorderen van de deals. 

Historisch gezien hebben de Arabische naties en Israël verre betrekkingen onderhouden, aangezien velen fervente aanhangers van de Palestijnse beweging waren. Nu echter, met de groeiende dreiging van Iran, beginnen sommige GCC-landen en andere Arabische landen naar Israël te neigen. Iran investeert aanzienlijke middelen in uit te breiden zijn geopolitieke aanwezigheid via zijn gevolmachtigden, Hezbollah, Hamas, de Houthi's en anderen. Verschillende GCC-landen erkennen inderdaad het gevaar dat Iran vormt voor de nationale veiligheid, kritieke infrastructuur en stabiliteit van de regio, waardoor ze de kant van Israël kiezen in een poging om tegenwicht te bieden aan de Iraanse agressie. Door de betrekkingen met Israël te normaliseren, kan de GCC middelen bundelen en militair coördineren. 

Bovendien stellen de handelsovereenkomsten in de normalisatieovereenkomsten de Arabische landen in staat om dat te doen inkomsten geavanceerde Amerikaanse militaire uitrusting, zoals de beroemde F-16 en F-35 straaljagers. Tot nu toe heeft Marokko 25 F-16 straaljagers van de VS gekocht. De VS ook afgesproken om 50 F-35-jets aan de VAE te verkopen. Hoewel er enige bezorgdheid bestaat dat deze instroom van wapens in de toch al onstabiele MENA-regio huidige conflicten zou kunnen aanwakkeren. Sommige deskundigen zijn van mening dat dergelijke geavanceerde militaire technologie ook de inspanningen om de aanwezigheid van Iran te bestrijden kan vergroten. 

Mohammad Fawaz, directeur van Onderzoeksgroep Golfbeleid, stelt dat “geavanceerde militaire technologie essentieel is om de Iraanse agressie tegen te gaan. In de huidige militaire arena is superioriteit in de lucht misschien wel het belangrijkste voordeel dat een leger kan hebben. Nu de militaire uitrusting en wapens van Iran zwaar zijn getemperd door decennialange sancties, zal een formidabele luchtmacht alleen maar werken om het Iraanse regime verder af te schrikken van escalerende provocaties.” 

De normalisatieovereenkomsten kunnen ook de samenwerking in de sectoren gezondheid en energie versterken. Bijvoorbeeld tijdens de vroege stadia van de COVID-19-pandemie, de VAE en Israël ontwikkelde technologie om het coronavirus te monitoren en te bestrijden. De twee naties zijn dat ook het verkennen van samenwerkingsmogelijkheden op het gebied van farmaceutica en medisch onderzoek. In juni ook de VAE en Israël Gesigneerd een dubbelbelastingverdrag, burgers om inkomsten te genereren in beide landen zonder dubbele belasting te betalen. Bovendien zijn Bahrein, de VAE, Israël en de VS overeengekomen om samen te werken op het gebied van energiekwesties. Het kwartet streeft met name naar vooruitgang op het gebied van benzine, aardgas, elektriciteit, energie-efficiëntie, hernieuwbare energiebronnen en R&D. 

Deze opmerkelijke overeenkomsten kunnen de economische groei en sociale voordelen in de regio helpen stimuleren. Inderdaad, MENA-landen kampen momenteel met een nieuwe uitbraak van COVID-19, dankzij de Delta-variant, die ernstige gevolgen heeft voor economieën en gezondheidsindustrieën. Om de kritieke instellingen van de regio te verbeteren, zullen dergelijke normaliseringsovereenkomsten de afhankelijkheid van de regio van olie zeker vergroten. In feite heeft de VAE gewerkt aan het verminderen van haar eigen afhankelijkheid van olie, het diversifiëren van haar economie met hernieuwbare energie en hightech, en dergelijke vooruitgang zal zeker overslaan naar anderen in de regio. 

advertentie

De normalisering van de betrekkingen tussen een handvol Arabische landen en Israël zal grote voordelen hebben voor de geopolitieke en economische structuur van het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het faciliteren van samenwerking in het Midden-Oosten zal niet alleen de economische groei stimuleren, maar ook de regionale stabiliteit bevorderen. 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending