Verbind je met ons

Iran

Iraanse ballingen dienen in Zwitserland een juridische klacht in tegen de Iraanse president en dringen aan op vervolging aan de vooravond van zijn reis naar Genève

DELEN:

gepubliceerd

on

Een groep voormalige politieke gevangenen in Iran, overlevenden van het bloedbad van 1988 die nu in Zwitserland verblijven, hebben een juridische klacht ingediend tegen Ebrahim Raisi, de president van Iran (foto). Ze streven naar zijn vervolging wegens genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Raisi wordt ervan beschuldigd een sleutelfiguur te zijn in de 'doodscommissie' in Teheran tijdens het bloedbad van 1988. Dit bloedbad, volgend op een decreet van Ruhollah Khomeini, de stichter van het regime, leidde gedurende enkele maanden tot de executie van 30,000 politieke gevangenen. schrijft Shahin Gobadi.

De klacht werd ingediend toen de coördinator van het Global Refugee Forum van de Verenigde Naties aankondigde dat Raisi naar verwachting op woensdag 13 december het forum in Genève zal bijwonen.

De aanklagers, verbonden aan de People's Mojahedin Organization of Iran (MEK), een primaire Iraanse verzetsbeweging, beweren dat Raisi, destijds plaatsvervangend aanklager in Teheran, rechtstreeks betrokken was bij de executie van duizenden politieke gevangenen. Ze benadrukken ook de betrokkenheid van Raisi bij de onderdrukking van volksopstanden, met name de opstand van 2019 als hoofd van de rechterlijke macht en de opstand van 2022 als president.

Overlevenden van het bloedbad in Iran in 1988, die beweerden persoonlijk getuige te zijn geweest van de deelname van Ebrahim Raisi aan de doodscommissie, hebben in Genève een juridische klacht tegen hem ingediend. De aanklagers zijn van plan de klacht dinsdag openbaar te maken tijdens een persconferentie, die samenvalt met de vooravond van Raisi's eerste geplande reis naar Europa.

De organisatoren van de conferentie willen ook informatie vrijgeven, die vanuit Iran is verkregen door het netwerk van de MEK, over hoge officieren van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) en de Quds-strijdmacht die Raisi vergezellen.

De afgelopen dagen heeft een internationale campagne gepleit voor de vervolging en aansprakelijkheid van Raisi. Volgens de organisatoren van de campagne hebben ruim 300 internationale hoogwaardigheidsbekleders deze oproep tot actie onderschreven.

De ondertekenaars, bestaande uit vooraanstaande juristen en politici, hebben hun “diepe bezorgdheid” geuit over de geplande deelname van Ebrahim Raisi aan het VN-forum. Ze onderstreepten dat Raisi een centrale figuur was in de massamoord op duizenden politieke gevangenen in 1988, met het argument dat zijn aanwezigheid op het VN-forum in schril contrast staat met de fundamentele waarden die door de Verenigde Naties worden hooggehouden. Mensenrechtenorganisaties pleiten voor de vervolging van Raisi vanwege zijn vermeende rol in misdaden tegen de menselijkheid. Dit omvat onder meer zijn betrokkenheid als lid van de Doodscommissie van Teheran tijdens de massale buitengerechtelijke executies van 1988 en de gedwongen verdwijningen van politieke gevangenen.

advertentie

Volgens berichten had de toenmalige Opperste Leider een decreet uitgevaardigd dat de executie verplichtte van alle politieke gevangenen die banden hadden met de belangrijkste oppositiegroep PMOI/MEK. Er wordt aangenomen dat tot 30,000 politieke gevangenen, waarvan de meeste banden hadden met deze organisatie, maar ook leden van verschillende andere oppositiegroeperingen, werden geëxecuteerd.

Internationale entiteiten, waaronder de Speciale Procedures van de VN, hebben de buitengerechtelijke executies en gedwongen verdwijningen in Iran in 1988 aan de kaak gesteld als voortdurende misdaden tegen de menselijkheid. Zij roepen op tot een grondig internationaal onderzoek naar de betrokkenheid van Ebrahim Raisi. Critici beweren dat het toestaan ​​van een persoon met zo'n ernstige staat van dienst op het gebied van mensenrechtenschendingen om deel te nemen aan een prestigieus internationaal forum de cultuur van straffeloosheid die in Iran heerst alleen maar versterkt.

In een recente verklaring veroordeelde de Nationale Raad van Verzet van Iran (NCRI) het geplande bezoek van Raisi aan Genève om het VN-forum bij te wonen als “een belediging van de mensenrechten, het heilige recht op asiel en alle waarden waarvoor de hedendaagse mensheid heeft opgeofferd. tientallen miljoenen levens.” De NCRI heeft ook plannen aangekondigd voor een demonstratie in Genève op woensdag 13 december 2023. Dit protest heeft tot doel de aanwezigheid van Raisi in Genève aan de kaak te stellen en zijn arrestatie en vervolging te eisen.

De NCRI benadrukt dat Raisi, in plaats van een forum van de Verenigde Naties bij te wonen, vervolgd en gestraft zou moeten worden voor wat zij omschrijven als ‘vier decennia van misdaad tegen de menselijkheid en genocide’.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending