Verbind je met ons

Iran

Internationale verontwaardiging nu het Iraanse regime het voorzitterschap van het sociale forum van de VN-Mensenrechtenraad op zich neemt

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

In een schokkende gang van zaken nam het Iraanse regime, een beruchte schender van de mensenrechten, het voorzitterschap over van het Sociaal Forum van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties, waarbij mensenrechtenactivisten zich krachtig veroordeelden: schrijft Shahin Gobadi.

Velen zijn geschokt dat het regime, ondanks de geschiedenis van onderdrukking, marteling en executies, eerder dit jaar zo'n prestigieuze positie kreeg van de VN-Mensenrechtenraad.

Tijdens een persconferentie in Genève vandaag hebben Tahar Boumedra, voormalig hoofd van het VN-Mensenrechtenbureau in Irak, en Behzad Naziri, de vertegenwoordiger van de Nationale Raad van Verzet van Iran (NCRI) in internationale organisaties, de benoeming aan de kaak gesteld.

“Dit schandelijke besluit is een belediging voor het Iraanse volk, wiens mensenrechten de afgelopen 44 jaar op flagrante wijze zijn geschonden door het regime, en het maakt een aanfluiting van de principes waarop de VN is gegrondvest”, aldus de heer Boumedra.

Er werd ook aangekondigd dat 180 mensenrechtenexperts, juristen, wetgevers, Nobelprijswinnaars, waaronder huidige en voormalige VN-functionarissen, en NGO's een brief hadden geschreven aan Volker Türk, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, waarin zij hun verontwaardiging over de benoeming hadden geuit en de alarmerende implicaties ervan hadden benadrukt.

“Het toestaan ​​dat een regime dat berucht is vanwege het plegen van het bloedbad van 1988, de dagelijkse executies en het aanzetten tot oorlog een prestigieus VN-platform overneemt, is een dolk in het hart van de mensenrechten, voedt het terrorisme en brengt de regionale en mondiale vrede in gevaar. Het schendt op flagrante wijze de beginselen die daaraan ten grondslag liggen. waarvoor de Verenigde Naties zijn opgericht en waarvoor miljoenen mensen hun leven hebben opgeofferd. Dit vertegenwoordigt een donkere vlek in de geschiedenis van de Verenigde Naties”, aldus de brief.

Van bijzonder belang voor de ondertekenaars was de massamoord in 1988 op ongeveer 30,000 politieke gevangenen, voornamelijk leden van de belangrijkste Iraanse oppositiebeweging, de Mujahedin-e Khalq (PMOI/MEK). De huidige Iraanse president Ebrahim Raisi, destijds plaatsvervangend aanklager, was lid van de 'doodscommissie' in Teheran, die duizenden gewetensgevangenen naar de galg stuurde.

advertentie

De ondertekenaars benadrukten dat Iraanse functionarissen niet alleen verantwoordelijk moeten worden gehouden voor het bloedbad van 1988, maar ook voor hun wreedheden van de afgelopen veertig jaar, die in 69 VN-resoluties zijn veroordeeld. “Het geestelijke regime heeft in de eerste tien maanden van 600 meer dan 10 mensen geëxecuteerd en 2023 demonstranten vermoord tijdens de opstand van 750 en nog eens 2022 tijdens de opstand van 1,500. Op 2019 november 24 heeft de Mensenrechtenraad een internationale onderzoeksmissie opgericht om onderzoek te doen naar de mensenrechtenschendingen door de Iraanse autoriteiten tijdens de opstand van 2022. Op 2022 december 14 werd het Iraanse regime verwijderd uit de VN-Vrouwenrechtencommissie vanwege zijn gruwelijke staat van dienst op het gebied van de mensenrechten. Op 2022 december 15 veroordeelde de Algemene Vergadering van de VN de brutale en systematische schendingen van de mensenrechten in Iran”, aldus de brief.

Tot de ondertekenaars van de brief behoren prof. Stefan Trechsel, voorzitter van de Europese Commissie voor de Rechten van de Mens (1995–1999); voormalig rechter bij het Internationaal Straftribunaal voor het voormalige Joegoslavië (ICTY) uit Zwitserland, prof. Catherine Van de Heyning, lid van de Adviescommissie van de VN-Mensenrechtenraad; Hoogleraar fundamentele rechten aan de Universiteit Antwerpen, België, Amb. Stephen J. Rapp, Amerikaans ambassadeur voor mondiale strafrechtspleging (2009-2015); Aanklager van het Speciale Hof van de VN voor Sierra Leone (SCSL) (2007-2009), en vele andere vooraanstaande mensenrechtenautoriteiten in de wereld.

Tegelijkertijd blijkt uit een nieuw vandaag gepubliceerd VN-rapport dat het aantal executies in Iran dit jaar met 30 procent is toegenomen.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres verklaarde in het rapport aan de Algemene Vergadering van de VN over de mensenrechtensituatie in Iran dat Iran ‘in een alarmerend tempo executies uitvoert’, waarbij in de eerste zeven maanden van het jaar minstens 419 mensen ter dood werden gebracht. , aldus de AP.

Behzad Naziri benadrukte dat deze benoeming onverklaarbaar en beschamend is, en de waarden ondermijnt die de Verenigde Naties moeten beschermen, bevorderen en hooghouden. Hij waarschuwde dat als de wereldgemeenschap er niet in slaagt actie te ondernemen om te voorkomen dat mensenrechtenschenders mondiale mensenrechtenorganen besturen, dit de straffeloosheid zal bevorderen en hen alleen maar zal aanmoedigen hun mensenrechtenschendingen te escaleren.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending