Verbind je met ons

Iran

De terugkerende angst van Iran: Zuid-Azerbeidzjan protesteert opnieuw

DELEN:

gepubliceerd

on

Grote steden in het zogenaamde Zuid-Azerbeidzjan - de noordelijke regio's van Iran - zien opnieuw een enorme golf van onvrede en demonstraties. Tabriz, Ardebil, Zendjan, Qazvin, Julfa werden centra van onrust. Studenten en leraren gaan de straat op om te protesteren tegen de massale vergiftiging van schoolmeisjes door onbekende daders. Overal in Iran vinden vergiftigingen plaats, schijnbaar met opzet gericht op meisjes en vrouwelijke studenten. Ze vonden de afgelopen weken plaats in meer dan 200 onderwijsinstellingen, maar veiligheidstroepen doen niets, wat de mening bevestigt dat het een complot van de regering is om jonge vrouwen te intimideren, die actief deelnamen aan de protesten. Noord-Iran, voornamelijk bevolkt door etnische Azerbeidzjaanse minderheden – “Zuid-Azerbeidzjanen” – lijdt meer aan deze vergiftigingen dan centrale regio's, niet alleen omdat het een perifeer gebied is, maar ook omdat het volkomen onderontwikkeld is op het gebied van medische diensten.

Dit maakt deel uit van aanhoudende onderdrukking en discriminatie van de minderheid. Alleen al het feit dat niet bekend is hoeveel Zuid-Azerbeidzjanen er in Iran wonen, 18 of 30 miljoen, is op zich een bewijs van discriminatie. Er is een overvloed aan voorbeelden: de Iraanse regering verbiedt het geven van Azerbeidzjaanse namen aan pasgeboren baby's, de regering heeft hun culturele expressie beperkt door beperkingen op te leggen aan het gebruik van de Azerbeidzjaanse taal in de media, literatuur, kunst en onderwijs.

Activisten die opkomen voor de rechten van de bevolking van Zuid-Azerbeidzjan worden vervolgd en gevangengezet. Bijvoorbeeld Alireza Farshi, een prominente activist uit Zuid-Azerbeidzjan , werd veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor haar rol bij het promoten van het gebruik van de Azerbeidzjaanse taal op Internationale Moedertaaldag, en voor het uitdelen van boeken aan jongeren in Zuid-Azerbeidzjan om hen aan te moedigen hun moedertaal te leren en te spreken.

De sociale bijstandsprogramma's voor de provincies waar Zuid-Azerbeidzjanen wonen, zijn veel schaarser dan in welke andere regio dan ook. Het probleem van de drooglegging van het Urmiameer, waar veel etnische Azerbeidzjanen omheen leven, wordt door de Iraanse autoriteiten bewust niet aangepakt, wat leidt tot afname van de landbouwproductie, armoede en ondervoeding.

Dit zijn de redenen waarom Zuid-Azerbeidzjanen de meest actieve minderheid zijn die deelneemt aan de recente protesten tegen het regime.

Hoewel het er eind 2022 op leek dat harde repressie een einde maakte aan de demonstraties en andere acties van Zuid-Azerbeidzjanen, is er een nieuwe golf van opstanden, die veel moeilijker te stoppen is en een aanzienlijke bedreiging vormt voor Teheran.

Het idee van een onafhankelijk Zuid-Azerbeidzjan, dat het Iraanse regime altijd heeft bedreigd, heeft een comeback gemaakt. Als de protestbeweging van de Iraanse Azerbeidzjanen voorheen leed onder een totaal gebrek aan coördinatie, onlangs is alles veranderd . Er zijn ten minste acht grote bewegingen met verschillende agenda's ontstaan, variërend van eisen om culturele autonomie te verlenen tot onafhankelijkheid. Sommigen van hen zien het toekomstige Zuid-Azerbeidzjan als een Azerbeidzjaanse kloon van Iran, anderen wensen een verwesterde staat, die lijkt op Turkije en Azerbeidzjan. 

advertentie

Alle organisaties bundelden hun krachten in Tabriz, het historische en culturele centrum van Zuid-Azerbeidzjan. Het proces werd georganiseerd door de activisten van de Guney AZfront Het Telegram-kanaal, dat begin februari begon met het pleisteren van pamfletten met de vlag van Onafhankelijk Zuid-Azerbeidzjan op alle belangrijke locaties van de stad, overheidsgebouwen en zelfs de IRGC-kantoren en kazernes.

De tweede golf folders droeg niet alleen een vlag, maar de symbolen van alle grote organisaties.

Video's van posters en flyers in alle soorten en maten worden gedeeld op regionale sociale netwerken en in Telegram.

Toen kwam de beurt aan een flitsmeute: een groot aantal Iraanse Azerbeidzjanen begon foto's te maken voor bekende gebouwen in Tabriz terwijl ze pamfletten gebruikten om hun gezicht te verbergen – om niet te worden aangehouden door de Iraanse veiligheidsdiensten. Tot nu toe is geen van de activisten van de onafhankelijkheidsbeweging gearresteerd, hoewel Tabriz wordt overspoeld met politie- en IRGC-patrouilles.

Het regime beweert dat de "separatisten" worden gesteund door Israëlische en Azerbeidzjaanse inlichtingendiensten. Iraanse functionarissen hebben erop gewezen dat de Israëlische ambassadeur in Bakoe, George Deek, in juli 2021 een foto tweette van zichzelf terwijl hij een boek las met de titel "Mysterious Tales of Tabriz".

“Ik leer zoveel over de Azerbeidzjaanse geschiedenis en cultuur in Tabriz in dit geweldige boek dat ik onlangs kreeg aangeboden. Wat lezen jullie tegenwoordig?” - Hij schreef

Ook hebben Iraanse pro-regeringsanalisten verwezen naar de woorden van de president van de Republiek Azerbeidzjan, Ilham Aliyev, op de top van de Organisatie van Turkse Staten in november 2022. "De jonge generatie van de Turkse wereld zou de kans moeten krijgen om in hun moedertaal te studeren in de landen waar ze wonen. Helaas hebben de meeste van de 40 miljoen Azerbeidzjanen die buiten Azerbeidzjan wonen deze kansen verstoken. Onderwijs van onze landgenoten die buiten de Turkse staten wonen in hun moedertaal moet altijd op de agenda van de organisatie staan. De nodige stappen in die richting moeten worden genomen", aldus Aliyev.

De recente snelle ontwikkeling van strategische samenwerking tussen Israël en Azerbeidzjan wakkert de angsten van Teheran aan. Als de afscheiding van Zuid-Azerbeidzjan plaatsvindt, zal Iran instorten. Vreemd genoeg ziet het Iraanse regime geen optie om de betrekkingen met Zuid-Azerbeidzjanen op te warmen.

Op 25 maart is in Brussel een massademonstratie van Iraanse Azerbeidzjanen gepland voor het Belgische parlement. "The March of Freedom and Justice", zoals het wordt genoemd, markeert het begin van een campagne om steun te krijgen voor een onafhankelijk Zuid-Azerbeidzjan.

De beweging voor onafhankelijkheid is afhankelijk van de steun van het Westen: die is van vitaal belang voor haar voortbestaan. Hoewel het onderwerp afscheiding al eerder ter sprake is gekomen, is dit de eerste keer dat lokale organisaties hun krachten bundelen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending